7.5 C
Berne
vendredi 31/03/2023

Sa paguhen punëtorët në Zvicër?

Pagat zvicerane: Cilat paga mund të presësh kur punon në Zvicër?
Punëtorët në Cyrih, këtu në rrethin e biznesit të qytetit, janë ndër më të ardhurat në Zvicër, shkruan Thelocal.ch (Swiss salaries: What wages can you expect when working in Switzerland?), trasnmeton gazate zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Helena Bachmann në Gjenevë

Punëtorët në Zvicër janë ndër më të paguarit në botë, por edhe kostoja e jetesës këtu është një nga më të lartat. The Local shikon se sa fitojnë njerëzit në profesione të ndryshme në këtë vend të pasur, por të shtrenjtë.

Pagat zvicerane të botuara nga Zyra Federale e Statistikave (OFS) hedh dritë mbi disa fakte interesante, duke përfshirë edhe sa fitojnë punëtorët e huaj në krahasim me kolegët e tyre zviceranë.

Pagat zvicerane: Cilat paga mund të prisni kur punoni në Zvicër?

Sipas Anketës së FSO-së për Strukturën e Fitimeve të 2018, viti i fundit për të cilin gjenden statistikat zyrtare, paga mesatare mujore në Zvicër është 6,538 franga.

Pagat nuk kanë ndryshuar në mënyrë dramatike që nga ajo kohë.

Studimi tregon se 10 për qind e të punësuarve me pagën më të ulët kanë fituar më pak se 4,302 franga në muaj, ndërsa 10 për qind më e paguara kanë fituar gati 11,700 në muaj.

Pabarazitë në paga të bazuara në gjini

Nuk është për t’u habitur, sondazhi tregon pabarazi në paga midis burrave dhe grave në të gjitha profesionet, nivelet e arsimit, grupmoshat dhe sektorët privatë dhe publik.

Mesatarisht, gratë fitojnë 11.5 përqind më pak sesa burrat që punojnë në të njëjtat pozicione, megjithëse hendeku është ulur në mënyrë të vazhdueshme në dekadën e kaluar.

Një pabarazi tjetër: Zvicerianët kundrejt punëtorëve të huaj

Shifrat e FSO tregojnë gjithashtu divergjencën në paga midis zviceranëve dhe të huajve me leje të ndryshme pune.

Siç tregon grafiku më poshtë, ndërsa një zviceran fiton 7,500 franga në muaj, një grua zvicerane paguhet pak më shumë se 6,000 për të njëjtën punë.

Tani le të shohim fuqinë punëtore të huaj.

Një burrë me një leje afatshkurtër L fiton rreth 5,000 franga, ndërsa një grua që mban të njëjtën leje do të bëjë pak më shumë se 4,000.

Pagesa është pak më e lartë për mbajtësit e lejes B: 5,700 franga për burrat dhe 5,000 për gratë.

Burrat ndërkufitar me leje G fitojnë afërsisht të njëjtën gjë me mbajtësit e lejeve C – rreth 6,200 në muaj. Sidoqoftë, gratë në ato grupe nuk kanë të njëjtat paga: rreth 5,800 për punëtorët e kufirit dhe 5,000 për banorët e përhershëm.

Kjo mund të jetë sepse kategoria e mëparshme ka aftësitë e nevojshme posaçërisht për tregun e punës të Zvicrës.

Pra, cilat janë pagat mesatare zvicerane për profesione të ndryshme?

Së pari, mbani në mend se pagat ndryshojnë nga një kanton në tjetrin. Në përgjithësi, njerëzit fitojnë më shumë në Gjenevë dhe Cyrih sesa në Ticino, por kostoja e jetesës në këto rajone është përkatësisht më e lartë ose më e ulët.

Në mënyrë tipike, profesionistët si mjekët, avokatët ose inxhinierët, si dhe njerëzit që punojnë në teknologjinë e informacionit, industrinë farmaceutike dhe sektorët e bankave dhe të sigurimeve kanë pagat më të larta.

Nga ana tjetër, punëtorët e pakualifikuar janë ata që paguhen më pak, shpesh të referuar si ‘të varfër që punojnë’.

Lohncomputer, një platformë për qytetarët evropianë që duan ose tashmë punojnë në Zvicër, rendit vlerësimet mesatare të pagave mujore të nxjerra nga sondazhe të ndryshme të pagave.

Këtu janë vetëm disa shembuj:

Avokat: 9,300 franga
Kontabilist: 8,125 franga
Mësuesi: 7,292 franga
Punonjësi i bankës: 6,750
Arkitekt: 6,250 franga
Infermiere: 5,667 franga
Zdrukthëtar: 5,150 franga
Parukeri: 4,375 franga
Vlerësime të tjera të pagave mund të gjenden këtu.

Nëse dëshironi të gjeni pagën mesatare të pritur në industrinë tuaj, kontrolloni këtë lidhje.

Si krahasohen të ardhurat zvicerane me pagat në vendet e tjera evropiane?

Me një pagë mesatare që tejkalon 96,000 franga në vit, punëtorët e Zvicrës kanë pagat më të larta në Evropë, sipas një sondazhi nga një firmë ndërkombëtare këshillimi Willis Towers Watson.

E dyta për nga lartësia është Danimarka, me pak më shumë se 63,000, e ndjekur nga Norvegjia (gati 60,000).

Nga 18 vendet e anketuara, punëtorët portugezë dhe grekë dolën më keq, me paga mesatare vjetore përkatësisht 22,630 dhe 25,132.

Derniers articles

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me...

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine...

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Sipas raportit të OKB-së, Shqipëria dhe Serbia bëjnë kontrabande të hapur të drogës, Kosova nuk përmendet pas 20 vitesh

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete...

Rekord: Diaspora shqiptare nga Zvicra vitin e kaluar ka dërguar në Kosovë rreth 100 milionë CHF

Prishtinë, 30 mars -Diaspora vazhdon të luaj një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës. Përgjatë një viti nga mërgimtarët dërgohen para të...