12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Rekord, Zvicrën nuk mund ta ndalë as pandemia, mbi 40 mijë firma dhe kompani pune u hapën në vitin 2021

Bernë, 10 nentor -Pavarësisht pandemisë, nuk ka pasur kurrë kaq shumë firma dhe kompani të reja të krijuara në Zvicër gjate keiotj viti qe gati poe lemë. Zvicra Qendrore, Mittelland dhe rajoni i Liqenit të Gjenevës janë rajonet më të prekura nga fenomeni. Afro 5000 kompani kanë falimentuar që nga fillimi i vitit, njfotn gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Këshilltari Shtetëror z. Thierry Apotheloz në Kantonin e Gjenevës një intervistë per gazeten zvicerane ne shqip Le canton27.ch ka deklaruar se « Pandemia ka shkaktuar “tsunami” në ekonominë tonë, duke ngritur shifrat e papunësisë dhe ndihmave sociale!  Ekziston një pasiguri në Gjenevë që i sheh të varfrit të varfërohen dhe të pasurit të bëhen më të pasur.. ».

Por megjithate, shifrat tregojne nje optimizëm se Zvicrën nuk mund ta ndalin as pandemia. Mbi 40 mije firma dhe kompani pune u hapën ne vitin 2021 (La Suisse ne peut être arrêtée même par une pandémie. Plus de 40 000 entreprises et entreprises actives ont été ouvertes en 2021), shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Vincent Subilia: CCIG do të ketë qenë pjesë e të gjitha “luftërave” në favor të kompanive anëtare të saj gjatë kësaj krize të paprecedentë!

Aucune description disponible.Aktualisht Dhoma e Tregtisë, Industrisë dhe Shërbimeve të Gjenevës (CCIG) tani me më shumë se 2500 kompani anëtare. « CCIG do të ketë qenë pjesë e të gjitha “luftërave” në favor të kompanive anëtare të saj gjatë kësaj krize të paprecedentë, si në nivel makroekonomik (duke mbajtur zërin e ekonomisë në fushën politike, veçanërisht në rastet e ashpërsisë), si dhe mikroekonomike (duke ofruar shërbime të ndryshme dhe konkrete në favor të aktorëve ekonomikë). Ndërsa dalim gradualisht nga ky tunel i gjatë pandemik, është e rëndësishme të përshëndesim qëndrueshmërinë dhe shkathtësinë e jashtëzakonshme të operatorëve ekonomikë të Gjenevës.. » ka thëne për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch z.Vincent Subilia drejtor i përgjtihshem i CCIG ne Gjenevë

Sipas ATS/SDA, kompanitë e reja të krijuara në Zvicër kanë arritur një nivel të paprecedentë. Më shumë se 40 mijë kompani janë regjistruar në regjistrin tregtar që nga fillimi i vitit, pavarësisht vështirësive dhe rreziqeve që lidhen me krizën shëndetësore. Ndërmjet janarit dhe tetorit, 41,382 u shfaqën në peizazhin zviceran, pra 10% më shumë se në të njëjtën periudhë të një viti më parë, « një nivel që nuk ishte arritur kurrë më parë », si në variacion ashtu edhe në shifra absolute, raporton firma e lajmeve ekonomike Dun & Bradstreet. (D&B) të mërkurën në deklaratën e saj periodike.

Ekspertët nga ish-Bisnode vërejnë se sipërmarrësit në Zvicër ishin qartësisht « shumë më të ndjeshëm ndaj mundësive sesa ndaj rreziqeve », pavarësisht nga një mjedis i shënuar nga kriza e koronavirusit dhe një periudhë dobësie në tetor (-7% gjatë një viti). Zvicra Qendrore në krye Rritja e regjistruar gjatë dhjetë muajve të parë të vitit 2021 ka të bëjë me të gjitha rajonet, palma shkon në Zvicrën qendrore (+ 14%), rajonin Espace Mittelland dhe rajonin e Liqenit të Gjenevës (+ 11% secili) që ndajnë të dytin në podium, Zvicrën lindore. dhe Ticino (+ 10% secili) i treti.

Rritja më pak e shënuar është ajo e regjistruar në Cyrih dhe në Veri-Perëndim (+ 8% secili), edhe nëse qyteti në brigjet e Limmat mbetet kontribuesi kryesor me afro 7300 kompani të reja të krijuara. Falimentimi si shkaku kryesor i falimentimit Në të njëjtën kohë, falimentimet gjithashtu u rritën, por në një përqindje më të vogël (+ 5%) në 4,922, nga të cilat 3,238 (+ 4%) ishin për shkak të falimentimit, tha D&B. Përjashtimi i vetëm, Ticino pa që numri i dosjeve të falimentimit ra me pothuajse një të pestën (-19%) në 402.

Derniers articles