12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Raundi i dhjetë i bisedimeve eksploruese me BE-në. Gjatë këtyre bisedimeve, Zvicra dhe BE arritën të zhvillojnë një kuptim të përbashkët

Bernë, 30 maj -Gjatë këtyre bisedimeve, Zvicra dhe BE arritën të zhvillojnë një kuptim të përbashkët të qasjes gjithëpërfshirëse të propozuar nga Këshilli Federal. Historiku dhe informacioni mbi sondazhet e vazhdueshme që nga marsi 2022 mund të gjenden këtu në Newsticker, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra po zhvillon bisedime eksploruese me BE-në

Sot, me rastin e ciklit të dhjetë eksplorues, Sekretarja e Shtetit Livia Leu dhe Juraj Nociar, shef i stafit të Zëvendëspresidentit të Komisionit Evropian, bënë një bilanc të punës së kryer deri më sot. Kjo tregon se, bazuar në diskutimet eksploruese dhe teknike të deritanishme, është bërë progres në fusha të ndryshme. Një bazë e përbashkët është në horizont, për shembull në fushën e ndihmës shtetërore dhe imigracionit.

Faza aktuale e shkëmbimeve ndërmjet Zvicrës dhe BE-së konsiston në bashkimin e politikës së brendshme dhe asaj të jashtme.

Mbi këtë bazë, Këshilli Federal do të diskutojë gurët e themelit të një mandati negociator dhe rrugën përpara në fund të qershorit. Pikat e referimit janë një hap i domosdoshëm. Ato përcaktojnë kuadrin dhe elementët kryesorë që lidhen me përmbajtjen e një mandati negociues. Ata vendosën objektivat që Këshilli Federal dëshiron të arrijë në negociata. Duke vepruar kështu, merren parasysh dhe bashkohen interesat e politikës së brendshme dhe të jashtme.

Edhe pas diskutimit në Këshillin Federal në fund të qershorit, bisedimet me BE-në do të vazhdojnë për të sqaruar pyetjet e hapura në lidhje me një mandat të mundshëm negociues në të ardhmen.

Derniers articles