20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Rasti i Valon Sylës mobilizon komunitetin nderkombëtar / IFJ dhe RSF ne Bruksel kërkojne urgjent nga Prishtina dhe EULEX zbulimin e autorëve te vrasjeve te 14 gazetarëve ne Kosovë

Bruksel, 12 prill -Rasti ndaj Valon Syles mobilizon komunitetin nderkombëtar, do hap dosjet e kercnimeve dhe vrasjeve ne Kosovë. Organizatat nderkombëtare të gazetarëve ne Bruksel kerkojne nga gjykata speciale te perfshihen vrasjet e gazetareve (14) në Kosovë, raporton nga Bruskeli korrespondenti i gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

« Kanë kaluar me shume se njëzet vjet nga vrasjet, rrëmbimet dhe zhdukjet e 14 gazetarëve në Kosovë ndërmjet viteve 1998 dhe 2005. Dhe fatkeqesisht deri me tash askush nuk është nxjerrë para drejtësisë për krimet e kryera… » ka thëne z.Ricardo Gutiérrez për gjerjges i IFJ per Evropër gajte nje bvisede me gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gjatë asamblesë vjetore të Federatës Evropiane të Gazetarëve, e cila u mbajt më 6 qershor 2018 në Lisbonë, u miratua një rezolutë nga Asambleja e Përgjithshme që bën thirrje për hetime të shpejta dhe efektive për krimet e pazbardhura të kryera ndaj 14 gazetarëve në Kosovë. Sipas jkolegut nga Brukslei z. Gutiérrez « rezoluta ju bën thirrje autoriteteve serbe dhe kosovare që të rrisin bashkëpunimin e tyre në hetimin e këtyre rasteve. Rezoluta është miratuar pas kërkesës së përbashkët të Asociacionit të Gazetarëve të Serbisë, Asociacionit të Gazetarëve të Pavarur të Serbisë, Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës dhe Unionit të Gazetarëve të Serbisë. »

 

Edhe Pavol Szalai, shef i zyrës BE-Ballkan nga Reportres Sans Froniteres ne bisedene fujndsit q ekishim ne Prishitne dejkalori për gazten zvcerane ne shqip Le canton27.ch se « vrasjet e gazetareve ne Kosove ka qene brenge e RSF qe shuke vite, krime te cilet nuk u zbuluan dhe ngecen propgresin dhe integrimet ne Kosovë. Pra, tash kur ne Kosove ka nisur te  funksionoj shtetit juridik, eshte koha qe te nisin hetimet dhe te kapen autoret e vrasjeve te gazetareve ne Kosovë… »

Zyrtarët e IFJ dhe Reporters sans Fronitieres në Bruksel janë të shqetësuar për heshtjen jo vetem qeverive kosovare keto 20 vitet e fundit, por edhe te nderkombëtareve, sidomos EULEX is dhe shoqatave të gazetarëve qe regojne vazhdimisht vetem për fyerje apo kercnime të gazetarëve, por jo edhe për atentatetdhe vrasjet e tyre?!. Siq dihet ne Kosoven e pas luftes (1999) ne Kosove jane vrare e zhdukur 15 gazetare qe sot e kesaj dite nuk dihet nuk eshte arrestuar e ndeshkuar askush?!, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Brukseli: Heshtja dhe mos arrestimi i vrasesve të gazetarëve ne Kosovë që po trimeron autoret e krimeve, solidarizim apo frikë nga mafia dhe bandat kriminale 

«Për IFJ ne Bruksel shqetësuese mbetet liria e shtypit në Kosovë, sidomos vrasjet dhe kercnimet e vazhdueshme të gazetarëve, cka policia vendore dhe EULEX-i duhet të beje me shume, të identifikojë autorët dhe të japë dënimin e merituar. Ndryshe, mos arrestimi i tyre mund  te kuptohet frike nga mafia, jane te korruptuar ose solidarizohen me kriminelët që do të inkurajonte, trimëronte kërcënuesit dhe vrasësit e tjerë në rajon». Kështu ka deklaruar për  gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  z. Ernest Sagaga, shef i Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve (IFJ) për Evropën me seli në Bruksel.

Zyrtaii i IFJ z. Sagaga ne vazhdim ka dënuar ashpër edhe gjuhën fyese të mediave serbe ndaj shqiptarëve, gjuhe kjo e cila nuk i bën mirë vet Serbisë e cila pretendon t’i bashkangjitet familjes së madhe Evropiane BE-së.

Zyrtaret e organizatave nderombëtare nga Brukseli: Rasti ndaj Valon Syles do te hap dosjet e kercnimeve dhe vrasjeve ne Kosovë

nKosova, Serbia, Maqedonia janë radhitur shumë poshtë ne lista sa i përket lirisë së mediave. Liria e shtypit viteve të fundit ka rënë, sidomos ne Ballkan, në nivelin më të ulët ne vendet e BE-së, eshte ky konstatim i Federatës Ndërkombëare të Gazetarëve si dhe organizatave tjera botërore që veprojnë në favor të lirisë së shtypit. Sipas raporteve te IFJ, Reporters sans Frontieres dhe AJASE (Asociacionit të Gazetarëve Shqiptare në Zvicër dhe Evropë) në Kosovën e pas luftës ka pasur mbi 300 kërcënime dhe 4 gazetarë te vrare, kryesisht te gaztes kombëatre “Bota Sot” (Enver Maloku, Xhamajl Mustafa, Bekim Kastrati dhe Bradhyl Ajeti) por sot e kësaj dite pervec deklaratave “të ashpra” askush nuk eshte arrestuar për keto akte kriminale.

“Për IFJ në Bruksel shqetësuese mbetet liria e shtypit në Kosovë, sidomos vrasjet dhe kërcnimet e vazhdueshme të gazetarëve, çka policia vendore dhe EULEX-i duhet të bëjë më shumë,  të identifikojë autorët dhe të jap dënimin e merituar. Ndryshe, mos arrestimi i tyre mund  të kuptohet frikë nga mafia, janë të korruptuar ose solidarizohen me kriminelët që do të inkurajonte, trimëronte kërcënuesit dhe vrasësit e tjerë në rajon”, kështu ka thënë shefi i Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve (IFJ) Evropën me seli në Bruksel, Ernest Sagaga.

IFJ dhe organiza tjera nderkombëtare kane pohuar se është kerkuar nga  specialja per krime ne Kosovë te merret jo vetëm me krimet dhe vrasje te kundershtarëve politik te arkitketit të pamvaresisë së Kosovës dr.Ibrai Rugovës, pore edhe për  likuidimin  e gazetareve shqiptarë në Kosovën e pas luftës.

Sipas drejtueses së IFJ dhe Reporters sans Fronitieres mediat ne ballkan duhet t’i permbahen kodeve dhe antologjise se gazetaraise profesonale sipas standardeve evropiane, ne te kundertën dëshmon se në disa media mungon jo vetëm e profesionalizmi, por se në ato vende ndihet edhe mungesa e funskionimit të shtetit juridik , institucioneve demokaratike. Sikur të mos ishte kështu sigurisht as Kosova e as Serbia nuk do të radhiteshin në vendet e fundit të listave të vendeve botërore mbi situatën e mediave”

Sikur Federata e Gazeterve Nderkombëtra (FIJ) edhe disa tjera duke denuar rastin e fundit, sulmin mbi gazetarin Valon Yyla, kane pohuar se rasti ne fjalë ka shtyre komunitetin nderkombëtar qe tash e tutje te merret seriozisht me situaten e gazetareve, duke hapur dosjet e kercnimeve dhe vrasjeve gjate ketyre dy decenieve te fundit ne Kosovë

Derniers articles