20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Gjeneva me 4 deputetë shqiptar dhe 7 ministra të rinj: Kast (Policine), Maudet (shëndetësine), Apothéloz (socialen) etj..

Pas zgjedhjeve te reja kantonale (30 prill) Qeveria e Repulikes se Gjeneves me fytar te reja..

Gjenevë, 10 maj (Nefail Maliqi) -Këshilltaret e rinje te Shtetit te Gjeneves qe do ta udhehqin qeverine per pese vitet e ardhsme janë: Carole-Anne Kast do te drejoje Drejtesine dhe Policinë, Pierre Maudet në krye të Shëndetit dhe Lëvizshmërisë. Anne Hiltpold do të jetë në krye të DIP, Delphine Bachmann në Ekonomi dhe Punësim, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Shtatë këshilltarët shtetërorë të zgjedhur më 30 prill ranë dakord për departamentet për të cilat do të jenë përgjegjës për pesë vitet e ardhshme. Një nga pyetjet kryesore ishte të dinim se cilën dikasteri do të drejtonte fantazma Pierre Maudet. Përgjigja ra të martën në mbrëmje.

Siq kemi raportuar ne zgjedhjet e 2 prillit ne Kantonin  e Gjeneves, aty kane fituar edhe 4 deputetë,  kandidate keta me orijgine shqiptare (Xhevrie Osmani, Leonard Ferati, Arber Jahija dhe Skender Salihi) ne Parlamentin e këtij kantoni, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch.

Gati te gjthe ministrat e posazgjedhur ne intervistat qe kem pasur për gazetën zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  kane thene njezërit se « shqiptaret ne kantonin e Gjenevës jane shembjll integrimi, duke vleresuar lart kontributin e tyre si punetorë te vyeshem ne avancimin proceseve zhvillimore dhe politike.. »

Pierre Maudet (LSJ) Duke pasur parasysh rastet që e detyruan të jepte dorëheqjen nga qeveria në vitin 2020, ishte e pamundur që Pierre Maudet të kthehej në dikasteret e tij të mëparshme, Siguri dhe Ekonomi. Nga të cilat akt. Ai do të marrë frenat e Departamentit të Shëndetësisë dhe Lëvizshmërisë. Vendi i caktuar për mënyrat e ndryshme të transportit është një çështje kryesore në fund të liqenit, si kudo tjetër.

Carole-Anne Kast (PS) Një figurë e re në një Këshill të Shtetit kryesisht femra, socialistja ishte e vetmja që kishte deklaruar publikisht interesin e saj për sigurinë. Ajo në fakt do të jetë në krye të policisë, në Departamentin e Institucioneve dhe Dixhitalit.

Nathalie Fontanet (PLR) Fituesja e madhe e zgjedhjeve njoftoi që në ditën e zgjedhjeve se do të mbante Financat. Është rasti. Një ndryshim i njëjtë: do të mbikëqyrë edhe aeroportin, i cili po kalon turbulenca. Një revoltë e madhe e banorëve vendas vë në pikëpyetje zhvillimin e platformës së Gjenevës.

Anne Hiltpold (PLR) E reja në qeverinë kantonale merr përsipër një departament Maousse, të komplikuar dhe nën presion, për shkak të krizave të brendshme: atë të Instruksionit Publik. Carougeoise do të duhet të rikthejë qetësinë në të. I djathti i zgjedhur ka të ngjarë të ketë gjithashtu shumë lidhje me sindikatat e fuqishme të mësuesve.

Thierry Apothéloz (PS) Ndërsa reforma e tij e madhe e mirëqenies është gati për t’u votuar në parlament, gjyqtari që po largohet po ruan departamentin e tij të kohezionit social. Ajo rimëkëmb gjithashtu menaxhimin e EMS (institucioneve mediko-sociale).

Antonio Hodgers (Gjelbert) Do të ndryshojë, nuk do të ndryshojë? Në fund, dekani i Këshillit të Shtetit mbetet në Departamentin e Territorit, ku përfshihen ndërtimet, banesat dhe energjia. Ajo do të vazhdojë të mbështesë mega projektin në sektorin Praille-Acacias-Vernets (PAV).

Delphine Bachmann (E Qendres) Një udhëheqëse në fushën e mjekësisë, ajo synonte Shëndetin ose Ekonominë. Dështoi për dikasterin e parë, gjithçka mirë për të dytin, që përfshin edhe Punësimin. Tani i takon asaj të menaxhojë në veçanti dosjen e mprehtë të Uber.

Këshilli i ri Shtetëror i Gjenevës do të marrë zyrtarisht detyrën më 1 qershor.

Derniers articles