20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

« Pushtohet » Universiteti i Gjenevës nga studentët nga mbarë bota. Aty edhe shqiptarë. Solidarizohen me palestinezet, dënojnë terrorin dhe gjenocidin e Izraelit

Gjenevë, 11 maj -Në qendrën diplomatike në Gjenevë, studentët nga mabre bota, aty edhe shiuptarë, kanë pushtuar Universitetin e Gjenevës (Uni Mail) që nga dita e marte te cilet po solidarizohen me palastinezët, duke dënuar terrorin dhe gjenocidin e regjmit te Izraelit mbi popullaten civile, raporton ngas vedni i ngjarjes gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Më shumë se 400 njerëz u mblodhën në sallën kryesore të Uni Mail dhe kundër barrierave të galerive përreth, me shpresën për të parë rektoren Audrey Leuba për një debat publik. Njoftimi i mungesës së tij u prit me bubullima dhe britma që kërkonin dorëheqjen e tij.

Studentet shqiptare: Ne kete universitet para 26 vitesh prinderit tanë kanë protestuar kunder terrorit dhe gjenocidit te Miloshevicit, ne sot por prtestojme kunder terrorit dhe gjoncidit te Natanajahut  

Sot ekipi i gazetarëve te gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka vizituar Universitetin e Gjeneves (Uni Mail)  ku ishte i okupuar nga studentet nga mbare bota, aty hasëm edhe ne shqiptare, te cilet po solidarizihen me popullin palestinez duke denuar terrorin dhe gjenocidin e Izraelit. Aty takuam edhe studente zvceranë, francezë, amerikanë, gjermanë, italianë, madje edhe izraelitë. Kjo tubim i studenteve nderkombetar ne Universitetin e Gjeneves eshte pas atyre ne Amerike, Paris, Lausane dhe Univeristete tjera evropiane.

Ne mesin e protestuesve, studeneteve nga mbare bota hasem edhe stuandte shiptare nga Kosova, sqhiepria dhe Maqednbia Veriote te cilet, sikur koleget e tyre nga m,abr ebota edhe ata kihsin ardhur per t’u solidarizuar me piopullin palestinez .

« Ne kete universitet para 26 vitesh prinderit tanë kanë protestuar kunder terrorit dhe gjenocidit te Miloshevicit, ne sot por prtestojme kunder terrorit dhe gjoncidit te Natanajahut  .. » kane thënë një grup studnetësh shqiptare për gazeten zvcerane ne ship Le cantoin27.ch

Nga ana e menaxhmentit të Universitetit të Gjenevës (UNIGE), ne besojmë se për momentin nuk janë plotësuar kushtet për dialog paqësor. Institucioni kërkon në mënyrë të veçantë që të pushojë pushtimi i natës i Uni Mail, shpjegoi zëdhënësi i tij Marco Cattaneo.

Për UNIGE, pushtimi i godinës jashtë orarit të saj të hapjes konsiderohet « një situatë e paligjshme ». Megjithatë, në këtë fazë nuk parashikohet përdorimi i forcës për të larguar studentët, sepse ekziston dialogu.

Të shtunën, komiteti shkencor, i ngritur nga rektorati për të diskutuar mbi rolin e universitetit në debatin publik, mblidhet sërish, kujton Marco Cattaneo. Në diskutime marrin pjesë tre përfaqësues të lëvizjes studentore për Palestinën.

Rektori u takua me studentët – Përleshjet pothuajse u shmangën me sprotesuzuesve péro-palsstinez dhe izraelitë

Një takim iu propozua të shtunën në mëngjes anëtarëve të Koordinimit Studentor Palestinez (CEP). Rektorati shpreson t’i japë fund pushtimit gjatë natës dhe heqjen e disa pankartave.

Studentët nga Koordinacioni Studentor i Palestinës (CEP-UniGe) kanë kërkuar që nga e marta një takim me Audrey Leuba, rektoren e Universitetit të Gjenevës. Tani është bërë, zbulon e përditshmja Le Temps. Të shtunën në mëngjes, para mbledhjes së këshillit shkencor të caktuar për në orën 10:00, anëtarët e kolektivit u ftuan për të diskutuar me rektorin.

Në të njëjtën kohë, u zhvilluan grindje mes aktivistëve pro-palestinez dhe pro-izraelit, ku keta te fundit provokuar prtestuesit me nje flamur izraleit , po tensionet fatmerisht u  elemnuan.Ndërsa tubimi përparoi pa probleme, rreth 20 aktivistë pro-izraelit hynë në hollin e Uni Mail në mes të pasdites. Thirrjet në mbështetje të regjimit izraelit shpërthyen, ndërsa aktivistët pro-palestinezë mbajtën një minutë heshtje për viktimat në Gaza.

Ndodhën rrëmuja dhe fillimi i një përleshjeje, por shërbimi i sigurisë i studentëve pro-palestinezë formoi një kordonsaniter përreth për të parandaluar degjenerimin e incidentit, veçanërisht për shkak të disproporcionit të numrit të njerëzve në dy kampet. Demonstruesit përfundimisht u shpërndanë në mënyrë paqësore.

Aktivistët pro-izraelitë ishin anëtarë të komunitetit hebre të Gjenevës, të shoqëruar nga Mikhael Benadmon, kryerabini i qytetit. Para minutës së heshtjes, ata kishin kërkuar një “tryezë të hapur” për të dialoguar me kolektivin, të cilën e refuzuan me arsyetimin se nuk binte në kuadër të programit, shpjegoi një aktivist pro-izraelit.

Derniers articles