14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Projektuar nga HG, « Cross Residences » ka hapur dyert për artistët e prekur nga kriza e fundit shëndetësore

Gjenevë, 13 shkurt -Projektuar nga General Hospice dhe nisur në vitin 2021, projekti Cross Residences ka hapur dyert e strukturave të ndryshme të institucionit për artistët e prekur nga kriza e fundit shëndetësore si dhe për artistët që tashmë përfitojnë nga përfitimet sociale. 23 artistë, të zgjedhur nga një komision ekspertësh të jashtëm, takuan më shumë se 100 përfitues dhe bashkëpunëtorë të institucionit për të krahasuar eksperiencat e tyre dhe për të krijuar vepra origjinale, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch referuar HG

Projekti Cross Residences është në ecje të plotë

Objektivi i këtij projekti është i trefishtë: të ndihmojë artistët të rikthehen kur aktivitetet e tyre janë ngadalësuar nga kriza, të ofrojë një formë njohjeje për talentet e artistëve që ndonjëherë janë të padukshëm, veçanërisht atyre të regjistruar në Hospice të Përgjithshëm. dhe të lejojë përfituesit e institucionit të dalin nga izolimi i tyre social duke u ofruar mundësinë për të marrë pjesë në një nismë artistike të paprecedentë.

Kriza shëndetësore ka nxjerrë në pah pasigurinë e statusit të artistëve dhe ka ndikuar në një numër të konsiderueshëm të tyre, me rrezik për t’i sjellë ata në një pasiguri të qëndrueshme. Shumë prej tyre janë bërë edhe përfitues të ndihmës sociale.

Mirëpo, kjo pasiguri nuk është e re, “General Hospice” ka pasur gjithmonë artistë mes përdoruesve të saj. Nëpërmjet kësaj nisme, institucioni ka dashur të nxjerrë në pah talentet dhe aftësitë e tyre duke u ofruar atyre një platformë shprehjeje. Kjo përvojë duhet t’u sjellë atyre njohje më të mirë në rrjetet e Gjenevës dhe në përgjithësi të ndihmojë në çstigmatizimin e mënyrës se si shihet ndihma sociale.

Bazuar në takimin dhe dialogun – aspekti « crossover » i projektit – Rezidencat e kryqëzuara përforcojnë faktin se arti dhe kultura janë çimento reale sociale dhe në këtë mënyrë përmbushin një nga objektivat e institucionit që është forcimi i lidhjeve sociale dhe mundësive të integrimit.

Falë ndjeshmërisë së tyre, këta artistë sjellin një këndvështrim të ri për çështjet shoqërore. Puna e tyre do t’i jepet shikueshmëri nga institucione të ndryshme kulturore në Gjenevë.

Faqja e dedikuar residencescroisees.ch ofron informacion të detajuar mbi këta artistë dhe mënyrën e funksionimit të Residences Croisées. Nga sot aty postohen lajme të rregullta për ecurinë e projekteve të ndryshme artistike.

Derniers articles