20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Prof.dr. Jean Ziegler: Në Kosovë ndodhi gjenocidi serbë në zemër të Evropës!

« Dua qe t’ja perkojtoj Beogradit se ne vititn 1999 ne Kosove beri gjenocid mbi popullaten civile te pambrojtur duke vrau e masakruar mbi 13 mije shqiptare etnik, shumica femije, gra e pleqe duke dhunuar mbi 20 mije femra shqiptare! Tash ata le ta quajne si ta duan ndaq lufte ndaq konlikt, por bota e dine se atje ndodhi dicka me shume se lufte e konflikt, ndodhi gjenocid dhe spastrime etnike në zemer te Evropës. Prandaj, para se te hetohen ish-luftetaret e UCK-së te cilet bmrne nderin dhe shtepine  e tyre, së pari te hetohen krimet bastarde serbe ne Kosovë…» ka thëne ne bisede me gazetarin e gazetes zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » sociologu i njohur zviceran akdmeiku prof. dr.Jean Ziegleri, ish-rapotues i OKB-së.

Akadmeikju i njohur zvceran Prof.dr. Jean Ziegler, profesor universitar në Institutin e Lartë të Shkencave Politike dhe Stragjike në Gjenevë është sociolog me emer në Zvicër dhe në botë. Dr. Ziegler ish-reportues dhe funksionar aktual i OKB-së është një personalitet politik shkrimtar dhe polemist i njohur në Zvicër, shrkuan gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Socialgu i njohur zviceran z. Ziegler është autor i mbi 20 veprave shkencore, sociologjike dhe politike si dhe autor i mbi 300 publikimeve, eseve me tematikë të lamrihsme në mediat zvicerane dhe ato botërore që në shumë libra dhe shkrime të tija trajton në mënyrë korrekt edhe cështje e Kosovës dhe të shqiptarëve në ballkan.

Por, kesaj radhe në bisedë me profesorin zviceran jemi ndalur vetëm tek dy terma diskutabil në opinonin ballkani, atë të « luftës » dhe « konflikt » për cka shpeh edhe në Kosovë ka pasur dhe ka konfuzione lihdur me (keq) përdorimin e këtyre dy termave..

Sociologu i njohur zviceran njohës i mirë i terminologjisë së luftrave alias konflikteve, ne bisede me gazetarin e gaztes zvcerane « Ler canto27.ch » ka dekalruar se «termi luftë dhe konflikt nuk ndryshon asgjë, ama asgjë..Pra që të dy janë plotësiht terma indetik me domethënje të ngjajshme. Dhe tjetër send është ajo se dikush në ketë rast me Kosovën tenton të spekulojë me këta dy terma »

« Unë si sociolog, mund t’ju argumentoj shkenctarisht se termi luftë dhe konflikt janë indetik, në esencë kanë domethënjen e ngjajshme, por tek Kosova është fjala për një manipulim të konceptit. Në një luftë ka krime, gjakderdhje, gjenocid etj…Po ashtu në një konlikt ka gjakderdhje, krime, masakra, gjenocid apo forma tjera të dhunës dhe shtypjes… », ka shpjeguar për gazten zvcerane ne shqop « Le Canton27.ch » sociolagu i njohur zviceran prof.dr. Jena Ziegler, funksionar i OKB-së. Pra sipas prof.Ziegler, dy termat « lufta » dhe « konflikti » aboslutisht në esencë janë të ngjajshëm e dhe pse shkruhen ndryshe.

« Me këtë lojë të ketyre dy fjalëve, duket se Serbia dhe armiqtë e Kosovës kanë diktuar se shqiptarët nuk e kan fort për huji termin konflikt dhe tash, ata mu aty kapen, thirren se në Kosovë nuk pasak pasur luftë por konflikt.. Por, t’ju them një gjë, sikur shqiptarët e Kosovës të thonin se në Kosovë ka pasur konflikt, sigurisht serbët do të thoshin, jo s’ka pasur konflikt, por ka pasur luftë.. Është interesant të theksohet se vetëm Sebia manipulon me termin « luftë» e «konflikt» që në fakt janë të ngjajshme. Sa per tja perkujtuar Beogradit se ne vititn 1999 ne Kosove beri gjenocid mbi popullaten civile te pambrojtur duke vrau e masakruar mbi 13 mije shqiptare etnik, shumica femije, gra e pleqe duke dhunuar mbi 20 mije femra shqiptare! Tash ata le ta quajne si ta duan ndaq lufte ndaq konlikt, por bota e dine se atje ndodhi dicka me shume se lufte e konflikt, ndodhi gjenocid dhe spastrime etnike në zemer te Evropës. Prandaj, para se te hetohen ish-luftetaret e UCK-së te cilet bmrne nderin dhe shtepine  e tyre, së pari te hetohen krimet bastarde serbe ne Kosovë…» thotë për fund sociologu zviceran dr.Jean Ziegler.

Derniers articles