19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Presidentja e Zvicrës Sommaruga ne Sesionin e 75-te te AP te OKB-së: Të marrim përgjegjësitë tona!

Bernë, 24 shtator -Presidentja zvicerja e konfedretaes zvicerane iu eshte drejtua Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara të Mërkurën. Ajo shpërtheu Shtetet Anëtare për bllokimin e vendimeve, njofton ATS-SDA, transmeton gazeta zvicerane en gjujhen shqipe « Le Canton27.ch »

Gjatë Asamblesë së 75-të të Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (KB), Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga u bëri thirrje vendeve anëtare të marrin përgjegjësitë e tyre. Kjo e fundit duhet të mbështesë KB në punën e saj dhe ndjekjen e objektivave të saj, tha ajo në një mesazh video.

Puna e KB është e penguar nga vendet anëtare që bllokojnë vendimet ose sillen me rezoluta, tha Simonetta Sommaruga në fjalën e saj, mbajtur gjatë natës të mërkurën deri të enjten. Shtatëdhjetë e pesë vjet pas themelimit të Kombeve të Bashkuara, ka ende luftëra dhe më shumë refugjatë dhe njerëz të zhvendosur se kurrë më parë, vuri në dukje ajo.
Por ka edhe një krizë klimatike, miliona njerëz të uritur dhe barazia gjinore ende nuk është një realitet. Theshtë përgjegjësia e Shteteve Anëtare të mbështesin organizatën me vendosmëri dhe ta ndihmojnë atë së bashku, për të ndjekur objektivat e saj « për të mirën e njerëzimit », shtoi Simonetta Sommaruga.

Zvicra dëshiron të forcojë ekspertizën e saj

Presidentja e Konfederatës shfrytëzoi rastin për të parashtruar objektivat e saj. Zvicra synon të forcojë kapacitetet dhe ekspertizën e saj për ndërmjetësimin dhe lehtësimin me aktorët në luftë.

« Vendi im është i gatshëm të marrë edhe më shumë përgjegjësi, » tha ajo pasi theksoi angazhimin e Zvicrës për të drejtën ndërkombëtare humanitare (IHL) dhe parandalimin e konfliktit. « Kjo është arsyeja pse Zvicra është një kandidate për herë të parë për një vend jo të përhershëm në Këshillin e Sigurimit për periudhën 2023-2024. »

Ministri i Jashtëm Ignazio Cassis gjithashtu përfaqësoi Zvicrën në Asamblenë e 75-të të Përgjithshme të KB që po mbahet këtë vit, për shkak të pandemisë Covid-19, kryesisht virtualisht. Në ditën e hapjes, ai mori pjesë në përkujtimin e 75 vjetorit të organizatës. Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara po mbahet këtë vit nga 21 shtator deri më 2 tetor. /ATS-SDA

Derniers articles