18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Presidenti zviceran Alain Berset hap Asamblenë e 76-të Botërore të Shëndetit të OBSH-së

Gjenevë, 22 maj -Presidenti i Konfederatës Alain Berset hapi Asamblenë e 76-të Botërore të Shëndetësisë në Gjenevë dhe i dorëzoi urimet e tij Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), e cila këtë vit feston 75 vjetorin e saj. Në fjalën e tij, ai theksoi rëndësinë e bashkëpunimit shumëpalësh dhe rolin kyç të OBSH-së në përpjekjet globale për të përmirësuar gatishmërinë ndaj pandemisë. Këtë vit takimi do të mbahet nga data 21 deri më 30 maj. Zvicra është caktuar të jetë pjesë e Bordit Ekzekutiv të OBSH-së nga maji 2023 deri në maj 2026, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në këtë vit përvjetor të OBSH-së, Asambleja Botërore e Shëndetësisë i kushtohet temës “75 vjet OBSH: shpëtimi i jetëve, veprim për shëndetin për të gjithë”. Në fjalën e tij të hapjes, Presidenti i Konfederatës Alain Berset nënvizoi rëndësinë thelbësore të OBSH-së si një organizatë shumëpalëshe në arkitekturën globale të shëndetit dhe rolin e saj në përpjekjet globale për të përmirësuar gatishmërinë ndaj pandemisë.

Alain Berset u lut për forcimin e Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit dhe bashkëpunimin shumëpalësh me qëllim përmirësimin e menaxhimit të krizave globale shëndetësore. Sipas tij, pandemia ka vënë në pah rolin kyç të shkëmbimit të shpejtë dhe të besueshëm të informacionit në sigurimin e mbikëqyrjes dhe zbulimit të hershëm të sëmundjeve të rrezikshme. Më tej, Presidenti ritheksoi nevojën për financim të qëndrueshëm për OBSH-në. Objektivi është të sigurohet që organizata të ketë burimet e nevojshme në mënyrë që të mund të vazhdojë të përmbushë kërkesat e larta të Shteteve Anëtare të saj dhe të marrë një rol koordinues në parandalimin dhe menaxhimin e krizave shëndetësore që prekin të gjithë botën.

Iniciativa Globale Shëndeti për Paqe
Në bashkëpunim me Omanin, Zvicra mbështet nismën globale Shëndeti për Paqe, qëllimi i së cilës është forcimi i kujdesit shëndetësor në të gjithë vendin. Këtë vit, Asambleja Botërore e Shëndetësisë do të diskutojë miratimin e një udhërrëfyesi për zbatimin e nismës. Në këtë kontekst, OBSH ndërhyn, për shembull, në zonat e brishta, të cenueshme dhe të prekura nga konflikti, ku angazhohet për forcimin e mbrojtjes së shëndetit të popullatës në bashkëpunim të ngushtë me ministritë dhe partnerët. Mbi të gjitha fokusohet në mbrojtjen e spitaleve, aksesin universal në shërbimet shëndetësore, trajnimin e personelit mjekësor dhe infermieror në kushte të vështira pune dhe mbështetjen psikologjike për të rinjtë që kanë pësuar dhunë. Programet në këto linja janë duke u zhvilluar, veçanërisht në Kolumbi, Somali dhe Republikën e Afrikës Qendrore. Në margjinat e Asamblesë Botërore të Shëndetësisë 2023, Zvicra do të organizojë, në bashkëpunim me Omanin, një ngjarje kushtuar prezantimit të shembujve konkretë.

Zvicra zgjidhet në Këshillin Ekzekutiv
Asambleja Botërore e Shëndetësisë zgjedh anëtarët e Bordit Ekzekutiv të OBSH-së, i cili përbëhet nga 34 persona secili që përfaqëson një shtet anëtar. Zvicra është caktuar të jetë pjesë e Këshillit Ekzekutiv nga maji 2023 deri në maj 2026.

Asambleja Botërore e Shëndetësisë është organi më i lartë vendimmarrës i OBSH-së. Çdo vit, në maj, delegatët e shteteve anëtare të organizatës takohen në Gjenevë për të shqyrtuar dhe rregulluar orientimet e një rendi tematik, financiar dhe organizativ, si dhe programet që do të vijnë.

Derniers articles