20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Trump në Sesionit të 75-të të Asamblesë së Përgjithshme te OKB-së përmend Kosovën

New York, 22 shtator  -Sot ka nisur takimin tradicional te liderve boteror OKB ka hapur debatit e Sesionit të 75-të të Asamblesë së Përgjithshme te Kombeve të Bakhuara. I  parë virtual i OKB-së i liderëve botërorë filloi sot pa me ndyrshe se viteve te meparshme, dihet per shkak COVID-19 me fjalime të para-regjistruara nga disa prej fuqive më të mëdha të planetit, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Fjalimi i Sekretarit të Përgjithshëm të KB në Hapjen e Debatit të Përgjithshëm të Sesionit të 75-të të Asamblesë së Përgjithshme

« Në një botë të përmbysur, kjo Sallë e Asamblesë së Përgjithshme është ndër pamjet më të çuditshme nga të gjitha. Pandemia COVID-19 ka ndryshuar takimin tonë vjetor përtej njohjes. Por kjo e ka bërë atë më të rëndësishme se kurrë. Në janar, unë iu drejtova Asamblesë së Përgjithshme dhe identifikova « katër kalorës » në mesin tonë – katër kërcënime që rrezikojnë të ardhmen tonë të përbashkët. Së pari, tensionet më të larta globale gjeo-strategjike në vite. Së dyti, një krizë ekzistenciale e klimës. Së treti, mosbesimi global i thellë dhe në rritje. Dhe së katërti, ana e errët e botës dixhitale. Por një kalorës i pestë po fshihej në hije… » ka thëne shefi i OKB-së Antoni Guterres, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Ata janë mbajtur në shtëpi nga pandemia e koronavirusit që ka të ngjarë të jetë një temë dominuese në mbledhjen e tyre të videove këtë vit. Pandemia ka vrarë mbi 960,000 njerëz në të gjithë botën.

Në fjalën hapëse, Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres paralajmëroi se bota po përballet me një krizë shëndetësore « epokale ». Ai gjithashtu vuri në dukje katastrofën më të madhe ekonomike dhe humbjet e vendeve të punës që nga Depresioni i Madh, kërcënimet e rrezikshme për të drejtat e njeriut – dhe kërcënimin e një lufte të re të ftohtë midis SHBA dhe Kinës.

Ata që folën të martën përfshinin Presidentin e SHBA Donald Trump dhe Presidentin Brazilian Jair Bolsonaro, vendet e të cilëve kanë raportuar respektivisht numrin më të lartë dhe të dytë më të lartë të koronavirusit. Kina, ku u raportua për herë të parë virusi, gjithashtu ishte vendosur të fliste.

Gjithashtu në kuvertë janë Kina, ku ka origjinën e virusit dhe Rusia, e cila ka ngritur vetullat ndërkombëtare me zhvillimin e shpejtë të vaksinave.

Presidenti Donald Trump thotë se Kombet e Bashkuara duhet ta konsiderojnë Kinën « të përgjegjshme » për dështimin e përmbajtjes së koronavirusit, i cili ka vrarë rreth 200,000 amerikanë dhe gati 1 milion në të gjithë botën.

Trump po akuzon Kinën se nuk ndan informacione në kohë me botën për sëmundjen e re në një adresë të regjistruar në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Trump thotë: Kombet e Bashkuara duhet ta mbajnë Kinën përgjegjëse për veprimet e tyre

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Kelly Craft, në mbledhjen e 75-të të Kombeve të Bashkuara ka folur për marrëveshjet që janë nënshkruar së fundi me ndërmjetësimin e presidentit amerikan, Donald Trump, duke përmendur këtu edhe marrëveshjen ekonomike në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Trump po përdor adresën e tij për të shpallur një palë marrëveshjesh ndërkombëtare të kohëve të fundit që ai ndihmoi për të ndërmjetësuar – njëra ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe tjetra midis Emirateve të Bashkuara Arabe, Bahreinit dhe Izraelit – si Shtetet e Bashkuara « duke përmbushur fatin tonë si paqebërës ». (« Trump is also using his address to tout a pair of recent international accords he helped to broker— one between Kosovo and Serbia and the other between the United Arab Emirates, Bahrain and Israel — as the United States “fulfilling our destiny as peacemaker.”), transmeton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Trump ka përdorur në mënyrë të përsëritur paraqitjet e tij në mbledhjen ndërkombëtare për të kundërshtuar « globalizimin » dhe për të promovuar politikën e tij të jashtme « America First ». Adresa e tij në vitin 2020 nuk është e ndryshme, pasi ai paralajmëroi kombet e tjera që « vetëm kur të kujdeseni për qytetarët tuaj, do të gjeni një bazë të vërtetë për bashkëpunim ».

Derniers articles