4.6 C
Berne
mardi 28/11/2023

Presidenti i Zvicrës Cassis ne Samitin e Gjenevës (GESDA) ndan vizionin e tij për diplomacinë shkencore largpamëse

Tryezë e rrumbullakët në Gjenevë: Presidenit i Zvcrës Ignazio Cassis, Presidentit të GESDA Peter Brabeck-Letmathe, Ministrisë së PJ e Singaporit Vivian Balakrishnan, Ministre e teknologjisë së avancuar të Emirateve Arabe znj.Sarah Bint Yousif Al-Amiri (Phofto Le Canton27.ch /n.m) 

Gjenevë, 14 tetor (Nefail Maliqi) -Në samitin e dytë të fondacionit « Geneva Science and Diplomacy Anticipator » (GESDA) në Gjenevë. Presidenti Ignazio Cassis foli me përfaqësues të qeverisë, shkencës dhe diplomacisë. Ai ndau vizionin e tij për diplomacinë shkencore largpamëse, njofton gazeta zvcierane ne shqip Le Canton27.ch

Aktorë të shumtë politikë morën pjesë në samitin e GESDA. Me këtë rast, Ignazio Cassis takoi ndër të tjera edhe Vivian Balakrishnan (Der Bundespräsident teilt seine Vision einer vorausschauenden Wissenschaftsdiplomatie mit) ministre e Jashtme e Singaporit, për një shkëmbim dypalësh. Një takim u zhvillua edhe me Sarah Bint Yousif Al-Amiri, Ministre e Shtetit për Arsimin dhe Teknologjitë e Avancuara të Emirateve të Bashkuara Arabe.

GESDA synon të ndërtojë ura midis botës diplomatike dhe asaj shkencore në mënyrë që të lehtësojë marrëdhëniet midis aktorëve shtetërorë. « GESDA nuk është një zëvendësues i aktorëve legjitimë të shtetit, por një instrument në dispozicion të tyre, » siguroi Ignazio Cassis. (Le président de la Confédération partage sa vision de la diplomatie scientifique anticipatoire), transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Nëpërmjet diplomacisë largpamëse, problemet e shfaqura mund të adresohen « në bazë të emëruesit më të madh të përbashkët » nga të gjitha palët e përfshira përpara se shtetet të marrin përsëri frenat. “Është tepër vonë për të përshpejtuar kursin e diplomacisë për sfidat ekzistuese. Nëse problemi është aty, dritarja e mundësive tashmë është mbyllur”, tha ai.

Tryezë e rrumbullakët në prani të Presidentit të Konfederatës Ignazio Cassis, Presidentit të GESDA Peter Brabeck-Letmathe, Ministrisë së Punëve të Jashtme të Singaporit Vivian Balakrishnan, Ministre d’Etat à l’éducation publique et la teknologjisë së avancuar të Emirateve Arabe, -Amiri, Ministri i Punëve të Jashtme Nasser Bourita ainsi qu’une intervenimi de la Zëvendësministri i Punëve të Jashtme pour les affaires multilatérales et les droits de l’homme du Mexique, Martha Delgado Peralta

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...