19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Presidenti i Konfederatës Cassis ne vizite ne Kievë. Zvicra dërgon edhe 100 tonë material humanitar

Presidenti i Konfederatës Cassis bisedon në periferi të Kievit me një familje që ka gjetur një çati mbi kokë falë mbështetjes së Zvicrës

Presidenti i Konfederatës Cassis dhe delegacioni zviceran gjatë bisedimeve politike me Presidentin Zelensky dhe delegacionin ukrainas.. Zvicra vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Ukrainën. Disa autokolona u organizuan nga DFAE për të transportuar rreth njëqind ton materiale, veçanërisht shëndetësore dhe mjekësore, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra dënon ndërhyrjen ushtarake të Rusisë në Ukrainë. Ajo i bën thirrje Rusisë që menjëherë t’i japë fund veprimeve të saj ushtarake dhe të tërheqë trupat e saj nga toka ukrainase. Gjatë Konferencës së Rimëkëmbjes së Ukrainës (URC2022) në Lugano, Zvicër dhe Ukrainë, hartuan Deklaratën e Luganos, me mbështetjen e shumë partnerëve ndërkombëtarë. Ky dokument përbën kornizën e procesit politik të rindërtimit të Ukrainës. Ky angazhim u shënua nga një vizitë e Presidentit të Konfederatës në Kiev dhe një takim me Presidentin Zelensky në tetor 2022. Më shumë informacion mbi angazhimin e Zvicrës në Ukrainë

Zbatimi konkret i Parimeve të Luganos

Le président de la Confédération Cassis serre la main du président ukrainien Zelensky.Zvicra vazhdon të ofrojë ndihmë humanitare për Ukrainën. Disa autokolona u organizuan nga DFAE për të transportuar rreth njëqind ton materiale, veçanërisht shëndetësore dhe mjekësore. Këto operacione janë pjesë e angazhimit të Konfederatës që nga fillimi i luftës. DFAE, në bashkëpunim me DDPS, ka ofruar kështu më shumë se 5,300 ton mallra ndihme për Ukrainën dhe vendet e saj fqinje që nga marsi.

Një vit pas vizitës së tij të fundit në Ukrainë, Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis po bën një tjetër udhëtim atje. Ky udhëtim duhet t’i mundësojë atij të ketë një ide mbi situatën dhe nevojat humanitare falë intervistave të mbajtura në vend dhe të diskutojë me bashkëorganizatorët ukrainas të URC2022 mënyrën e zbatimit dhe avancimit të rindërtimit në territoret e prekura nga luftë. Takimi me presidentin Volodymyr Zelensky u fokusua në kushtet mbizotëruese në vend, duke përfshirë sulmet ajrore ruse në banesat e Ukrainës, situatën aktuale në front dhe vështirësitë e afrimit të dimrit. Të dy presidentët patën një shkëmbim edhe për mbështetjen e ofruar nga Zvicra për Ukrainën në kuadrin dypalësh dhe shumëpalësh.

Presidenti i Konfederatës Cassis dhe delegacioni zviceran gjatë bisedimeve politike me Presidentin Zelensky dhe delegacionin ukrainas.

Situata aktuale në Ukrainë dhe mbështetja e Zvicrës ishin në qendër të bisedimeve politike mes Presidentit të Konfederatës Cassis dhe Presidentit Zelensky.

Presidenti i Konfederatës, Ignazio Cassis, gjatë qëndrimit në Kiiv, takoi edhe kryeministrin ukrainas Denys Chmygal. Me të ai mbajti konferencën për rindërtimin në Lugano tre muaj më parë. Si rezultat, vazhdimi i konferencës dhe zbatimi i piketa për rindërtimin e Ukrainës të vendosura gjatë URC2022 ishin në qendër të diskutimeve. “Do të kisha dashur të kthehesha këtu në rrethana të tjera. Por tani është ajo ku ka rëndësi. Ne duam të përcaktojmë konkretisht, së bashku me qeverinë ukrainase, nevojat më urgjente humanitare. Dhe ne duam gjithashtu të mbështesim përpjekjet e Ukrainës për rindërtim inovativ. Plani i rindërtimit i paraqitur në Lugano dhe “Parimet e Luganos” të përcaktuara në të ofrojnë një kuadër për këtë”, deklaroi Presidenti i Konfederatës gjatë vizitës së tij në Kiiv.

Gjatë këtij udhëtimi, Presidenti i Konfederatës vizitoi edhe periferitë e Kievit, ku duken qartë plagët e luftës, por edhe shenjat e rindërtimit efektiv. Në kryeqytetin ukrainas, ai u takua gjithashtu me përfaqësues të shoqërisë civile mbi përpjekjet konkrete për rindërtim. Parimet e negociuara gjatë URC2022 parashikojnë pjesëmarrjen aktive të popullsisë në procesin e rindërtimit, në mënyrë që ai të jetë i qëndrueshëm dhe i barabartë.

Dërgesa e parë u nis të mërkurën më 3 gusht 2022 nga Zvicra. Ai përbëhej nga katër kamionë të ngarkuar me 71 ton pajisje zjarrfikëse (xhaketa dhe pantallona mbrojtëse, zorrë transporti, topa uji, sharrë elektrike me motor me benzinë) dhe një kamion me 11 tonë pajisje zjarrfikëse. higjiena mjekësore (doreza ekzaminimi, respiratore maska) si dhe një transport që përmban më shumë se 10 ton ilaçe, nga stoqet e Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit (DDPS). I gjithë ky material u vu në dispozicion pa pagesë nga DDPS.

Një dërgesë e dytë e përbërë nga 15 stacione të trajtimit të ujit, gjithashtu nga stoqet e DDPS, u nis më 9 dhe 10 gusht 2022.

Derniers articles