17.1 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Popullata zvicerane me 7 Mars 2021 referendum per « ndalimin e fshehjes së fytyrës ». Por, Keshilli Federal e kundërshton

Berne, 22 jasnar -Popullata zvicerane do të votojë në 7 Mars 2021 për nismën popullore « Po ndalimit të fshehjes së fytyrës » Këshilli Federal dhe Parlamenti rekomandojnë refuzimin e kësaj nisme. Fshehja e fytyrës është një fenomen margjinal në Zvicër. Derisa Populli nisma popullore propozon nje refrendum me 7 mars tre keitj viti « Po, për ndalimin e fshehjes së fytyrave të tyre », por Këshilli Federal refzton një ndalim të tillë. Këshilli Federal dhe Parlamenti janë në favor të një mundësie të identifikimit elektronik (e-ID) të rregulluar nga shteti, njofton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch » duke ju rereferuar nje komunikate te DFJP.

Një ndalim në të gjithë vendin do të shkelte të drejtat e vendbanimeve, do të dëmtonte turizmin dhe nuk do të ndihmonte gratë e prekura. Nga ana tjetër, Këshilli Federal dhe Parlamenti po mbështesin një kundër-projekt indirekt i cili përcakton që të gjithë duhet të tregojnë fytyrën e tyre tek autoritetet kur është e nevojshme për të verifikuar identitetin e tyre.

Këshilli Federal dhe Parlamenti janë në favor të një mundësie të identifikimit elektronik (e-ID) të rregulluar nga shteti Bern, 14.01.2021 – Popullsia Zvicerane do të votojë më 7 Mars 2021 për Aktin Federal mbi Shërbimet e Identifikimit Elektronik (LSIE). Ligji i ri krijon bazën për një identitet elektronik të njohur nga Konfederata dhe rregullon procedurën e identifikimit në internet e cila do të jetë e paqartë, e sigurt dhe praktike. Referendumi është thirrur kundër këtij ligji.

Shumë operacione bëhen tani në internet. Në mënyrë që të blini mallra ose shërbime në portalet private ose publike të internetit, zakonisht duhet të identifikoheni. Procedura të ndryshme tashmë ekzistojnë sot, shpesh me një emër përdoruesi dhe një fjalëkalim. Por në Zvicër, asnjë nga këto sisteme nuk rregullohet me ligj. Kjo është arsyeja pse Këshilli Federal dhe Parlamenti kanë hartuar një bazë ligjore për krijimin e një mundësie identifikimi elektronik (e-ID) të njohur nga Konfederata. Kjo e-ID e kontrolluar nga shteti gjithashtu do të bëjë të mundur që në të ardhmen të ofrohen oferta në internet që sot shpesh kërkojnë një prani fizike, për shembull hyrja në një pajtim të telefonit celular, hapja e një llogarie bankare ose urdhërimi i një deklarate dosje penale. Blerja e një e-ID është fakultative.

Kontrolli dhe monitorimi i letërnjoftimeve elektronike mbetet prerogativë e Shtetit

Referendumi u thirr kundër ligjit. Komiteti i referendumit kritikon shpërndarjen e detyrave midis shtetit dhe sektorit privat. Por me LSIE, Konfederata ruan funksionin e saj sovran. Ai verifikon dhe konfirmon identitetin e një personi duke përdorur të dhënat në dispozicion të tij. Zbatimi teknik dhe funksionimi i letërnjoftimit elektronik, nga ana tjetër, u besohet ofruesve të e-ID, të cilët duhet të marrin njohjen e shtetit dhe monitorohen. Këta furnitorë mund të jenë kompani private, por edhe kantone apo komuna. Njerëzit të cilët dëshirojnë të marrin një e-ID mund të zgjedhin cilin ofrues do të kontaktojnë. Nëse asnjë nga furnitorët nuk i plotëson kërkesat ligjore, veçanërisht në drejtim të sigurisë dhe mbrojtjes së të dhënave, shteti mund të ofrojë zgjidhjen e tij elektronike të identifikimit. Kjo ndarje e detyrave siguron kontrollin e shtetit, nga njëra anë, dhe përdorimin më të mirë të progresit dixhital, nga ana tjetër.

Një komision federal për kontrollin e sigurisë dhe mbrojtjen e të dhënave

LSIE garanton që konsumatorët do të vazhdojnë të jenë në gjendje të bëjnë blerje të thjeshta në internet pa e-ID. Krijon gjithashtu një komision federal e-ID (EIDCOM), i cili do të jetë përgjegjës për njohjen e furnitorëve dhe sistemeve të tyre teknike. Komisioni gjithashtu do të monitorojë vazhdimisht pajtueshmërinë me dispozitat ligjore. Ligji për shërbimet e identifikimit elektronik shkon më larg se ligji për mbrojtjen e të dhënave. ID-ja elektronike është më e sigurt se zgjidhjet tradicionale të lidhjes. Kërkohet pëlqimi i përdoruesit sa herë që të dhënat do të transmetohen. Përveç kësaj, ofruesit e e-ID mund të përdorin të dhëna vetëm për qëllime identifikimi. Ata nuk kanë të drejtë t’i përdorin ato ose t’i transmetojnë ato, veçanërisht në shërbimet në internet, dhe duhet t’i ruajnë ato në serverat në Zvicër.

E-ID promovon tranzicionin dixhital

Falë e-ID, shumë transaksione në internet do të bëhen më të lehta dhe më të sigurta. Ligji i ri do të ndihmojë Zvicrën të vazhdojë transformimin e saj dixhital. Me këtë shërbim të rëndësishëm themelor, të rregulluar nga Shteti, do të shfaqen oferta dhe mundësi të reja që do të përfitojnë nga qytetarët zviceranë dhe që do të forcojnë vendin ekonomik të Zvicrës.

Derniers articles

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Bernë, 23 mars -Pavarësisht më shumë se 12 orësh negociatash të shtunën nën patronazhin e BE-së, Kosova dhe Serbia nuk arritën të bien dakord...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...

Kryetari i FFK-së Agim Ademi sërish probleme me drejtësinë kosovare. Ai sot pas nje intervisitimi eshte derguar në mbajtje për 48 ore

Prishtinë, 22 maers -Kreu i Federatës së Futbollit të Kosovës Agim Ademi sot ishte ftuar për t’u intervistuar. Ai do të qëndroj në mbajtje...