20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Zvicra parashikon rritje të azilantëve (10%) gjatë këtij viti, aty edhe një numër i madh edhe nga Shqipëria

Berne, 24 maj -Ministri i Drejtësisë Beat Jans vlerësoi të shtunën se 3000 njerëz më shumë se vitin e kaluar do të duhet të akomodohen në qendrat federale të azilit. Gazeta zvicerane ne shqip e Canton27.ch ka mesuar nga autoritetet e Bernes s ene mesin e tyre jane edhe hdjetar shiptare nga ballkani, pjesa dermuese ata nga Shqiperia.

Ministri i Drejtësisë Beat Jans po llogarit në një rritje prej 10% të numrit të kërkesave për azil për vitin 2024. Kjo korrespondon me 3000 persona më shumë se vitin e kaluar për t’u akomoduar në qendrat federale të azilit, tha ai të shtunën në radion gjermanishtfolëse. TV SRF.

Rreth azilkeruesit nga ballani, gazeta zvicerane ne shqip e Canton27.ch ka mesuar nga autoritetet e Bernes se ne kuader te kesaj peerqindje te ngrijes se nmrit te azilkeruesbve ne Zvicxer jane edhe shqiptare simdos nga Shqiperia, numri i te cileve viteve te fundit dite e sa vie po rritet.

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migrim (SEM), në Zvicër mungojnë 2400 shtretër për të akomoduar këta persona. Kontaktet janë duke u zhvilluar me ushtrinë dhe kantonet për të rritur kapacitetet e pritjes. Gjithmonë do të ketë më shumë kërkesa për azil në vjeshtë dhe dimër, shtoi ai, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Kantonet do të marrin para nëse ofrojnë zona pritjeje si strehimoret e mbrojtjes civile. Megjithatë, disa nga këto instalime duhet të rehabilitohen. Konfederata është vazhdimisht në kërkim të vendeve të reja të pritjes.

Beat Jans shpreson se Parlamenti do të miratojë fondet shtesë për të marrë më shumë burime për infrastrukturën e azilit. Pa këto burime shtesë, ne nuk do të mund të vëmë më në dispozicion qendrat e mbrojtjes civile dhe aplikantët do të vendosen në krye të kantoneve, gjë që do të shkaktojë probleme të reja.

Në një skenar të tillë, kantonet duhet të marrin përsipër procedurat e azilit. Vendimet do të ishin edhe më të ngadalta dhe më të shtrenjta, nënvizoi banori i Bazelit.

Derniers articles