20.4 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Per shkak vapes se madhe, nxenesit ne Gjenevë sot dhe neser nuk jane te obliguar te shkojne ne shkolle

Gjeneve, 24 gusht -Nxenesit ne Zvicer nuk kane problem me libra as me sindikata, por me vapen. Viti i ri shkollor ne Kantonin e Gjeneves ka filluar qe nga e hena e kaluar. Por, per shkak nxehtit te madh me temperatura te larta rreth 40 gr.cel autoritet kantonale kane ndermare masa preventive per te mbrojtur femijet nga kjo vape qe nuk mbahet mend, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Detyrimi i shkollës u hoq të enjten dhe të premten pasdite për studentët në Gjenevë

Për shkak të valës së të nxehtit, kantoni i Gjenevës autorizon shkollat ​​e tij që t’u japin nxënësve pushim të enjten dhe të premten pasdite. Shkollat ​​do të vendosin rast pas rasti nëse do ta përdorin ose jo këtë masë.

Mesohet se temperaturat arritën në 37 gradë të mërkurën në Gjenevë, e cila kështu regjistroi një ditë të 13-të radhazi vapë të fortë, seri ekuivalente me atë të verës 2003 dhe afër rekordit të korrikut 2022 (14 ditë) dhe 1983 (16 ditë).

Prandaj, kantoni ka vendosur të marrë masa për të mbrojtur studentët e tij. Në një komunikim të dërguar të mërkurën në mbrëmje tek institucionet, Departamenti i Udhëzimit Publik (DIP) hoqi shkollimin e detyrueshëm për pasditet e së enjtes dhe të premtes, njofton Le Canton27.ch

Mirëpritje e garantuar në shkollë

Për nxënësit e shkollave fillore, nëse nuk ka planifikuar lirim të përgjithshëm të nxënësve, udhëzimet mund të autorizojnë prindërit – veçanërisht nxënësit 1p dhe 2p – që t’i mbajnë fëmijët e tyre në shtëpi « nëse mendojnë se kushtet e pritjes mund të jenë më të përshtatshme në shtëpi » sesa në shkollë. . Megjithatë, të gjitha klasat dhe shkollat ​​mbeten të hapura dhe do të mund të strehojnë fëmijët.

Për sa i përket ciklit të orientimit, departamentet thirren të vlerësojnë situatën e tyre rast pas rasti, veçanërisht në aspektin e infrastrukturës dhe personelit. Nëse e gjykojnë të nevojshme, mund të « vendosin për një lirim të pjesshëm të studentëve të enjten dhe/ose të premten pasdite.

Kjo mund të ketë të bëjë me një cikël të tërë, një kat të vetëm apo edhe klasat më të ekspozuara », specifikon DIP. Duhet të sigurohet një qëndrueshmëri dhe një pritje minimale në ndërmarrje.

Derniers articles