12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

« Për një neutralitet aktiv », është ky libri me i ri i “avokates” se Kosoves në OKB Micheline Calmy-Rey

Bernë, 7 qersjor  -« Në bisede qe kisha heren e fundit me ish-presidenten zvicerane Micheline Calmy-Rey më tha se «neutralitet» nuk don te thote qe te qendrojmi duarkryq perballe nje eksodi, cfarosje apo krimeve serike siq ishte rasti i Kosoves si viktime e terrorit serbe. Dhe mu per kete solidarite me Kosovenm Zvcrfa n jhur pamavrresine e Kosovës duke derguar menjehre ushtaret zvicerane ne kuder te NATO-s për t’i kontribouar paqes dhe stabilitetit ne rajon… » ka thënë gazetar shqiptare ne Gjenevë, citon gazete zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  
«Nje heshtje e nje vendi neutral apo evropian qe veten e konsuderin demokratik, peballe krimevecdhe masakrave mun te kuotohet silidaritet me krimknelet dhe diktatoret.. » Me kete ide timen u pajtua znj.Calmy Rey!
Micheline Calmy-Rey: « Zvicra është në anën e së drejtës ndërkombëtare »
NEUTRALITETI Ish-ministrja Micheline Calmy-Rey nënshkruan një libër mbi një instrument kryesor të politikës së jashtme.
Micheline Calmy-Rey lutet për një interpretim bashkëkohor të neutralitetit, aktiv, i investuar me një mision të promovimit të paqes dhe i hequr me vendosmëri nga miti i tërheqjes. Ajo e sheh atë jo vetëm si një pozicion strategjik për Zvicrën, por edhe si një burim frymëzimi për një Bashkim Evropian më të fuqishëm, më të pranishëm në një botë të polarizuar.
Nga Zvicra në Evropë « , Micheline Calmy-Rey gjurmon origjinën e saj dhe mat hendekun midis formulimeve të saj teorike dhe përdorimeve të saj.
Neutraliteti është bërë një pozicionim strategjik i politikës së jashtme të Zvicrës, e cila e ka bërë atë një karakteristikë të fortë të identitetit. Në librin « Për Neutralitetin Aktiv »

Micheline Calmy-Rey: « Neutraliteti mund të jetë një ngjitës evropian »

Për ish-shefin e Departamentit të Punëve të Jashtme, Bashkimi Evropian tani është sfiduar të ushtrojë pushtetin e tij në mënyra të tjera. Neutraliteti aktiv, i frymëzuar nga Zvicra, mund të jetë zgjidhja

Po sikur Bashkimi Evropian të merrte më shumë frymëzim nga Zvicra? Në një kohë kur negociatat dypalëshe për një marrëveshje kornizë të ardhshme duket se janë në një ngërç, ish-kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme shpreh në librin e saj të fundit një këndvështrim të garantuar për të bërë Brukselin të reagojë: BE e 27 do të kishte gjithçka për të fituar, sipas saj, për të miratuar një « neutralitet aktiv ».

Derniers articles