22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Pas bombardimeve te Izraelit mbi agjencine amerikane AP, Reporters SF dhe IFJ në Bruksel i drejtohen Gjykatës se Hagës (ICC) per krime

Bruksel, 17 maj -Shoqatat e organizatave nderkombëtare te press-it me seli në Bruksel dhe qendra tjera boterore besojne se bombardimet e Izraelit mbi ndërtesën ku gjendet selia  e agjencise amerikane Associated press (AP), kanalin TV Al-Jazeera dhe media tejra ne Gaza « përbën një krim lufte », njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga Brukseli. 

Reporterët pa Kufij (RSF) kane kontaktuar ne urgjence Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) pas sulmeve të Izraelit kundër lokaleve që strehojnë media në Gaza, duke konsideruar se ato mund të jenë « krime lufte », tha një zëdhënëse e shoqatës me AFP. (Reporters sans frontières (RSF) a saisi dimanche la Cour pénale internationale (CPI) après des frappes israéliennes contre des locaux abritant des médias à Gaza, considérant qu’elles peuvent être des «crimes de guerre», a indiqué une porte-parole de l’association à l’AFP.)

IFJ: Këshilli i Sigurimit i OKB-së duhet të veprojë urgjent!

Ngjajshem ka reaguar sot edhe Fedferata Nderkombëatre e gazetareve me seli ne Bruksel. Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (IFJ) i ka bërë thirrje Këshillit të Sigurimit të KB, i cili mblidhet sot, të ndërmarrë veprime urgjente për të ndaluar shënjestrimin e qëllimshëm dhe sistematik të gazetarëve në Gaza.

Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve i ka bërë thirrje Këshillit të Sigurimit të KB, i cili mblidhet sot, të ndërmarrë veprime urgjente për të ndaluar shënjestrimin e qëllimshëm dhe sistematik të gazetarëve në Gaza

Thirrja vjen pasi një ndërtesë e tretë që strehon media, duke përfshirë The Associated Press dhe Al Jazeera, u shkatërrua nga bombat izraelite. IFJ dënoi ashpër sulmin.

Më shumë se 30 gazetarë gjithashtu janë sulmuar ose ndaluar. Shërbimet e internetit janë bllokuar.

Në vazhdën e sulmeve, IFJ u ka shkruar autoriteteve izraelite dhe sekretarit të Përgjithshëm të KB dhe të gjithë anëtarëve të Këshillit të Sigurimit duke kërkuar fund të shënjestrimit të qëllimshëm dhe sistematik të mediave dhe gazetarëve dhe një përpjekje të qartë për të heshtur ata që raportojnë nga në terren në Gaza. (« IFJ u ka shkruar autoriteteve izraelite dhe sekretarit të Përgjithshëm të KB dhe të gjithë anëtarëve të Këshillit të Sigurimit duke kërkuar fund të shënjestrimit të qëllimshëm dhe sistematik të mediave dhe gazetarëve dhe një përpjekje të qartë për të heshtur ata që raportojnë nga në terren në Gaza.« ) raporton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga selia e IFJ ne Bruksel.

Sekretari i Përgjithshëm i IFJ Anthony Bellanger tha: “Izraeli po shkel detyrimet e tij ndërkombëtare. Rezoluta 1738 e Këshillit të Sigurimit të KB kërkon që shtetet të mbrojnë gazetarët dhe stafin e tyre mbështetës që punojnë në ambiente konfliktuoze. Ky shënjestrim i egër i mediave duhet të ndalet ”.

IFJ i ka bërë thirrje vazhdimisht qeverisë izraelite të hetojë sulmet dhe vrasjet në shënjestër të punonjësve të medias palestineze

Reporters sans Frontieres: Izraeli qëllimisht po godet mediat per tja mbyllur gojen dhe per te fshehur krimet mbi popullaten civile

« Në javën e kaluar, mjediset e 23 mediave lokale dhe ndërkombëtare janë shkatërruar nga sulmet ajrore izraelite të shënjestruara, » tha RSF në referimin e saj, bombardimet që synonin zyrat e mediave palestineze dhe të huaja.

« RSF e konsideron shënjestrimin e qëllimshëm të mediave dhe shkatërrimin e plotë dhe të qëllimshëm të pajisjeve të tyre si një krim lufte sipas nenit 8 të Statutit të Romës, » sipas letrës së datës 16 maj drejtuar Prokurorit të Përgjithshëm. Fatou Bensouda.

“Ushtria izraelite jo vetëm që ka shkaktuar dëme masive materiale në redaksitë, gazetarët, pajisjet dhe instalimet e të cilave janë persona dhe prona të mbrojtura nën mbrojtje për shkak të popullatës civile. Ajo ka penguar gjithashtu mbulimin mediatik të një konflikti që prek drejtpërdrejt dhe seriozisht popullsinë civile, « vazhdon RSF.

Në Gaza, ndërtesa 13-katëshe që strehonte ekipe nga kanali i lajmeve të Katarit Al-Jazeera dhe agjencia amerikane e lajmeve Associated Press (AP) u spërkat të Shtunën nga disa raketa. Ushtria izraelite më parë kishte kërkuar evakuimin e ndërtesës.

Për kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu, kjo ndërtesë ishte « një shënjestër krejtësisht e ligjshme », duke pretenduar se bazohej në informacione nga shërbimet e inteligjencës. T ju kujtojme se ngjajshem fliste edhe Slobodan miloshevic kur fliste per mediat ne Koasovë, sa here mbrohej nga akuzat dhe kritikat e komuniteti nderkombëtar.

Derniers articles