7.5 C
Berne
vendredi 31/03/2023

Parlamenti zviceran po përgatitet të rregullojë ligjin që dëbonë kriminelët e huaj nga Zvicra

KESHILLI NACIONAL (Parlamenti zviceran) : Zyrtarët e zgjedhur duan të rregullojnë ligjin për dëbimin e kriminelëve të huaj Komiteti i Institucioneve Politike ka paraqitur një propozim që, ndër të tjera, të lejojë një prokuror të lëshojë një kërkesë pa kaluar nëpër kutinë e gjykatës (Des élus veulent toiletter la loi sur l’expulsion des criminels étrangers), shkruan gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch », duke ju referuar burimeve te Bernes zyrtare.
Një mocion u paraqit nga Komiteti i Institucioneve Politike të Këshillit Kombëtar të Premten, duke kërkuar tre ndryshime në ligjin që rregullon shkarkimin e kriminelëve të huaj. Para së gjithash, komiteti vëren se ministritë publike të kantoneve nuk mund të urdhërojnë dëbimin në urdhra penalë që kanë të bëjnë me vepra « të vogla » (të dënueshme me burgim për një maksimum prej 6 muajsh).
« Ligji duhet të ndryshohet në mënyrë që, në raste të vogla, por të dukshme (njerëz pa status qëndrimi, » turistë kriminelë « ), urdhri i dëbimit mund të shqiptohet nga Prokuroria Publike » në një urdhër penal, thotë teksti i lëvizjes.
Përcaktoni më mirë listën e veprave penale Komiteti më pas vëren se çdo person që përballet me dëbimin duhet të ketë një mbrojtës gjatë procedurave ligjore.
« Kjo vlen edhe për të pandehurit e huaj që nuk kanë pasur kurrë leje qëndrimi ose që kanë hyrë në Zvicër vetëm me qëllim të kryerjes së një vepre penale », thotë komisioni, i cili dëshiron të heqë këtë detyrim të mbrojtjes në raste cituar.
Këto dy modifikime të para u pranuan nga 16 anëtarë të komitetit ndërsa 8 i kundërshtuan ato. Sidoqoftë, ndryshimi i tretë u pranua unanimisht. Ai synon të qartësojë listën e veprave që çojnë në dëbim automatik. « Shkeljet e vogla dhe kundërvajtjet duhet të përjashtohen shprehimisht nga shkeljet që çojnë në dëbim të detyrueshëm, veçanërisht kur ato janë kryer nga të rinj të huaj që janë rritur në Zvicër, » lexon mocioni.

Derniers articles

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me...

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine...

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Sipas raportit të OKB-së, Shqipëria dhe Serbia bëjnë kontrabande të hapur të drogës, Kosova nuk përmendet pas 20 vitesh

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete...

Rekord: Diaspora shqiptare nga Zvicra vitin e kaluar ka dërguar në Kosovë rreth 100 milionë CHF

Prishtinë, 30 mars -Diaspora vazhdon të luaj një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës. Përgjatë një viti nga mërgimtarët dërgohen para të...