1.4 C
Berne
jeudi 30/11/2023

Parlamenti i Kosovës nuk e miraton Kodin Civil të martesës midis « dy burrave ». Deputetët thonë se Evropa tradhton, që kërkon ligje evropiane dhe nuk dëshiron Kosovën në Evropë

Prishtinë, 19 mars – Parlamenti i Kosovës nuk e miratoi në parim të mërkurën mbrëmjen e kodit civil midis kundërshtimeve dhe debateve të rrepta për shkak të mosmarrëveshjeve me një pjesë të këtij kodi që synon hapjen e rrugës për dasma dhe të njëjtën gjini. Këto nene kanë inkurajuar opozitë të fortë gjatë debatit të Parlamentit të Kosovës, ku 29 deputetë votuan kundër, 28 pro dhe katër abstacione, shkruan nga Prishtina korrespondent i ditarit Suise në gjuhën shqipe në kantonin27.ch

Projektligji për të autorizuar sindikatat civile për çiftet e të njëjtit seks është pjesë e një reforme të gjerë të Kodit Civil në Kosovë, të pretenduar nga Bashkimi Evropian. Por, deputetët e parlamentit të Kosovës nuk e miratojnë Aktin e Kodit Civil për martesën e njëjtë të seksit. MEPS thonë se Evropa tradhton, që kërkon ligje evropiane dhe nuk dëshiron Kosovën në Evropë

Në Kodin Civil, thuhet se « Martesa është një komunitet i regjistruar ligjërisht midis dy bashkëshortëve të ndryshëm, me të cilët ata lirisht vendosin të jetojnë së bashku si një burrë dhe një grua », ndërsa në një artikull tjetër të këtij Kodi shënohet se « komunitetet civile regjistrohen midis njerëzve të njëjtë të seksit janë të lejuara « dhe se kushtet dhe procedurat në lidhje me këtë rregullohen me një ligj të veçantë.

« Unë jam një familje e natyrshme, pasi ne u rritëm në gjirin e prindërve, motrat dhe vëllezërit. Familja është e shenjtë dhe nuk e mbështet këtë ligj, mbajnë shenjtërinë e familjes. Mbajtja e tipit njerëzor nuk mund të bëhet nga lidhjet e tjera « , tha deputeti Burim Meta nga lëvizja Vetëvendosje.

Labinotë Demi Murtezi nga e njëjta parti, tha se mos-votë e këtij kodi është një « moral publik ».

Pjesa e zbehjes së anëtarëve të Kosovës e kundërshtoi këtë ligj që, sipas tyre, Evropa ka kohë për t’u marrë me këto ligje, sepse për vite me radhë, ata nuk kishin luftë. Ndërsa ne nuk kemi ushqim me të hahet, ne punojmë me më shumë se të njëjtat gjini, ne kemi një prioritet për funksionimin e shtetit ligjor, për të luftuar kundër krimit të organizuar, hapjen e vendeve të punës, për t’i dhënë fund eksodit, për të ndërtuar nga vendi në vështirësi. Ne nuk kemi kohë apo prioritet me ne për punë të kotë, me ligje kundër Perëndisë dhe natyrës, tha deputetët për ditarin padise në kantonin shqiptar shqiptar.

Pra, anëtari për Kosovar, Duda Balje, doli kundër artikullit që siguron martesa për të njëjtat gjini. Ajo thotë se « ne i dhamë tokën dhe jetën, por Evropa » më tradhtoi « .

Sipas anëtarit të tij, Kosovar Balje « Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut nuk detyron asnjë shtet për të votuar për seksionin e martesave gjinore. Edhe një herë ne i japim tokës të jetë pjesë e Evropës, por nuk bëjmë paratë. Voto Tani për më shumë afërsi të Evropës, mendoj se është e gabuar, « thotë ajo.

Pavarësia e Kosovës tani u njoh nga njëqind vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe shumicën e vendeve të Bashkimit Evropian, por jo nga Serbia. Në fund, do të shtojë se Kosova është e vetmja vend në Evropën Juglindore se BE-ja refuzoi liberalizimin e vizave, për të cilat Kosova ndihej e diskriminuar nga Brukseli.

Derniers articles

Delegacioni shqiptar në AP të Interpol-it në Vienë takohen me sekretarin e përgjithshëm të Interpol-it Jürgen Stock

Viene, 29 nentor (Interpol) -Në kuadër të punimeve te Asamblese së Përgjithshme te Interpol-it që po zhvillohen në Vienë ku jane tubuar mbi një...

Poetja e re Cerazela Kondi vjen me tri poezi te reja nga libri i ardhshem i saj

Nga nektari i poezisë - Cerazela Kondi Ku je? Jam aty ku ti kurre nuk kerkove. Atje ku ti humbe. Jam loti qe ti nuk qave. Jam vuajtjet qe ti kurre si...

Presheva bëhet edhe me një kuadër në perendim. Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi

Shega Behluli nga New Yorku, në Austri poliglote, shembull integrimi dhe suksesi. Ajo posa ka diplomuar në Fakulltetin e Steyr, që quhet Controlling, Rechnungswesen...

Specialja nga Haga nuk e komenton protesten. Ata thone se dihen qendrimet tona: Ne nuk jemi kunder UCK-se por individeve!

Hagë, 30 Nëntor -Vizita e djeshme e kryetares së Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, nuk u prit mirë nga nje grup i vogël në Kosovë. PSD...

Dretjuesit e Interpol-Tirana në Asamblenë e Përgjithshme në Vienë flasin për Le Canton27.ch pas takimit me krerët e Interpolit

Pëllumb Seferi, drejtor i departamentit te policise se shtetit shqiptarë për Marëdhenieve nderkombëtare, në bisede me gazetarin Nefail Maliqin, te derguarin tonë tone ne...