16 C
Berne
dimanche 1/10/2023

Parashikimi i azilit për vitin 2023: SEM informon kantonet


Bern-Wabern – Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) u ka ofruar kantoneve parashikimin e tij të azilit për vitin 2023. Sipas dy skenarëve më të mundshëm, ai do të marrë nga 24,000 deri në 40,000 kërkesa të reja për azil, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Numri i regjistruar në fund të vitit do të varet veçanërisht nga evolucioni i lëvizjeve migratore nga Turqia nëpërmjet rrugës ballkanike ose drejt Italisë. Anëtarët e Stafit Special të Azilit (SONAS) sot morën parasysh parashikimet e azilit për vitin 2023.

Në vitin 2022, pothuajse 24,500 kërkesa për azil u dorëzuan në Zvicër, pra rreth 64% më shumë se në vitin 2021. Përveç kësaj, janë rreth 75,000 kërkesa për statusin e mbrojtjes S të dorëzuara nga njerëz që kanë ikur nga Ukraina. Vendet kryesore të origjinës së azilkërkuesve ishin Afganistani dhe Turqia. Kjo rritje e numrit të kërkesave të reja për azil shpjegohet kryesisht me intensifikimin e flukseve migratore përgjatë rrugës ballkanike dhe heqjen e kufizimeve të udhëtimit në lidhje me COVID-19. SEM gjithashtu pret që në vitin 2023 ky numër të jetë mbi mesataren. Skenari “i mesëm”, më i mundshmi, pret 27,000 kërkesa të reja (+/- 3,000), ndërsa skenari “i lartë”, probabiliteti i të cilit është pothuajse i njëjtë, shpall 35,000 (+/- 5,000).

Përcaktues do të jetë evoluimi i lëvizjeve migratore nga Turqia drejt Greqisë dhe Bullgarisë, më pas përgjatë rrugës ballkanike, si dhe ai i flukseve të emigrantëve nga Turqia që shkojnë drejtpërdrejt në Itali përmes detit. Shtrirja e migrimit nga Afrika e Veriut në Italinë Jugore ose në vendet, shtetasit e të cilëve janë të përjashtuar nga viza (si Gjeorgjia, Venezuela ose Kolumbia) në Evropë, si dhe praktika e ndjekur nga shtetet fqinje të Zvicrës në lidhje me azilin dhe dëbimin do të jenë gjithashtu vendimtare. Cilido qoftë skenari, në vitin 2023 pritet që numri i kërkesave të reja për azil fillimisht të bjerë, përpara se të rritet në pranverë dhe verë dhe më pas të bjerë sërish në fund të vitit.

Vazhdimi i bashkëpunimit të ngushtë ndërmjet Konfederatës dhe kantoneve

Në lidhje me njerëzit që kërkojnë mbrojtje që vijnë nga Ukraina, është e vështirë të bëhen parashikime afatgjata. Sipas skenarit më të mundshëm, SEM vlerëson se midis 2,500 dhe 5,000 aplikime për statusin S do të dorëzohen çdo muaj deri në fund të marsit 2023. Më pas, ky numër duhet të ulet gradualisht për të luhatur midis 1,000 dhe 1,500 në vjeshtë. , duke supozuar se lufta në Ukrainë vazhdon me të njëjtin intensitet. Konfederata (me mbështetjen e SEM dhe përmes ushtrisë, shërbimit civil dhe Zyrës Federale për Doganat dhe Sigurinë Kufitare OFDP), kantonet, qytetet dhe komunat do të vazhdojnë të bashkëpunojnë ngushtë për të qenë në gjendje të përballojnë sfidat kryesore përballë Zvicrës në vitin 2023. SONAS, e kryesuar nga Sekretari Shtetëror për Migracionin, mbetet organi kompetent në këtë fushë.

Derniers articles

Nese nuk na besoni neve…Atëherë lexoni dhe besoni mediave boterore. Ja se çfarë shkruan gazeta gjermane per Edi Ramen..

Berne, 1 tetor /Frankfurter Allgemeiner Zeitung: Edi Rama është padyshim kryeministri më i mirë që ka pasë Serbia që prej kohës së Nikolla Pashiq! FAZ:...

Mediat zvicerane: Vazhdon terrori nga manastiret serbe, dje ne Kosovë, sot ne Serbi…Një krijesë misterioze me hiram të zi në një manastir, që...

Berne, 1 tetor -Nje video  me rrjete sociale ka tmerrusr qytetaret ne Serbi, ku verejet nje krijese misterioze po shkaktob frikë dhe terror në Serbi,...

Kisha te Manastiri serbe ne Banjska dikur ishte xhami. Ja cili hoxhë shërbente aty!

Banjska në Zveçan, aty ku krimi serb vrau një polic kosovar e tentoi të destabilizonte veriun, paska qenë dikur një fshat tipik shqiptar, e...

Mergimtaret ne Zvicer bënë homazhe për nder të heroit te sovranitetit, policit Afrim Bunjakut

Berne 30 shtator -Dje dhe sot edhe ne Zvicer gati ne gjitha kantonet dhe qendrat  ku veprojne institucionet e Republikes se Kosoves mergimtaret tane...

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...