6.9 C
Berne
mardi 5/03/2024

Pandemia përballë Armatës / Zvicra parashikon shërbimin ushtarak në shtëpi

Bernë, Përballë pandemisë së koronavirusit, disa mijë rekrutë do të kryejnë shërbimin e tyre ushtarak në shtëpi. Për të shmangur çdo rrezik të ndotjes, hyrja fizike në shkollën e rekrutimit do të jetë « në faza », njfotn gazeta zvcerane ne shqip « Le Canton27.ch » duke ju referuar raportve nga Ministria e Mbrojtjes
Për të ulur rrezikun e përhapjes së Covid-19 në kazermat e saj, ushtria zvicerane ka vendosur që disa mijëra rekrutë të saj do të fillojnë shërbimin e tyre ushtarak në shtëpi. « Quiteshtë krejt e re », pranon Daniel Reist, zëdhënësi i ushtrisë zvicerane, i intervistuar nga AFP, por në këto kohë pandemie, « është zgjidhja ideale që është shfaqur ».
Konsiderohet një shtyllë e kombit, ushtria zvicerane është e organizuar si një milicë: e mbikëqyrur nga disa mijëra profesionistë, rekrutët duhet të kryejnë shërbimin ushtarak të paktën katër muaj përpara se të thirren çdo vit për të marrë pjesë në seancat e trajnimit. tre javë trajnim.
Hyrja e diplomuar në shkollë Këtë vit, rreth 150,000 të rinj dhe të reja Zviceranë do të kryenin shërbimin e tyre ushtarak, i njohur gjithashtu si « shkolla e rekrutimit ». Por në rast të një mbërritje masive midis këtyre të rinjve të infektuar me Covid, ushtria kishte frikë se nuk kishte kapacitetin për t’u kujdesur për ta. Hyrja fizike në shkollën e rekrutimit është « e shkallëzuar » në mënyrë që të sigurohet që çdo rekrut që rezulton pozitiv për Covid-19 të mbështetet në mënyrë optimale dhe që masat e duhura të izolimit dhe karantinës mund të merren. të zbatohen, ”tha Departamenti Federal i Mbrojtjes në një njoftim për shtyp.
Një grup i parë, duke përfshirë veçanërisht « rekrutët shëndetësorë » mobilizimi i të cilëve konsiderohet më urgjent për të mbështetur trupat tashmë të mobilizuara me personel civil në spitalet zvicerane, do të hyjë në kazermat të hënën. « Shërbim ushtarak teles » Por për rreth 5,000 nga 15,000 rekrutët e këtij viti, thirrja e zgjimit për tingullin e zhurmës ose sesionet e vëmendjes në Plaza de Armas do të presin. Ata do të fillojnë trajnimin e tyre nga shtëpia për tre javë para se të jenë në gjendje të kthehen në kazermat.
Një lloj « shërbimi ushtarak », siç e quajti e përditshmja e Lozanës Le Temps në një artikull të titulluar me ironi « Ardhja e Ushtarakëve të Shtratit ». « Ata të gjithë morën programin e mësimdhënies këtë javë, këto janë module (…) që duhet të bëjnë në shtëpi, kjo është punë teorike, në ekran », shpjegon Daniel Reist. Zbatim specifik Funksionimi i armës së tyre të shërbimit, edukimi mbi armët bakteriologjike dhe kimike, rregulloret ushtarake, mbrojtja shëndetësore: rekrutët do të duhet të bëjnë punën e tyre para se të veshin uniformën për të vërtetën. « Ne u lëmë atyre zgjedhjen kur ata duan të marrin mësimet e tyre », thekson Daniel Reist.
« Ne supozojmë se dikush që i merr mësimet seriozisht ka nevojë për gjashtë orë telecommuting në ditë. » Përmes një aplikimi specifik, gjithashtu janë planifikuar « katër orë trajnim sportiv në javë ». Vini re se këto tre javë do të konsiderohen « plotësisht të ngarkuara si ditë shërbimi » dhe për këtë arsye do të paguhen si pjesë e pagës që çdo rekrut merr gjatë shkollës së tij. « Duke luajtur polici » Risia zbavit disa – « kur do të vijë lufta nga divani juaj », bën shaka një përdorues duke reaguar ndaj një artikulli mbi këtë temë në faqen e internetit të mëngjesit.ch.
Të tjerët e konsiderojnë idenë pak mendjelehtëse, siç është Stefan Holenstein, presidenti i Shoqatës Zvicerane të Oficerëve, cituar në Le Temps: “Unë mund të shoh se aktualisht ka lëshime të pazakonta për t’u bërë, por unë jam akoma skeptik. Shërbimi ushtarak ka një karakter praktik dhe shoqëror i cili nuk mund të zëvendësohet nga e-mësimi « . Ushtari është gjithashtu i shqetësuar për mungesën e kontrollit mbi veprimtaritë « teleservice ushtarake ».
« Ne nuk mund të luajmë policë me 5,000 të rinj, » pranon Daniel Reist, « por është e qartë se ka rregulla të caktuara » dhe « sistemi vëren nëse dikush është ndonjëherë në të ». Drejtuesit e ardhshëm të këtyre rekrutëve, shefave të sektorëve dhe ndërmarrjeve do t’i kontaktojnë ata dhe një « linjë e nxehtë » është atje për t’i ndihmuar ata nëse është e nevojshme, vazhdon zëdhënësi i ushtrisë. Më në fund, kur të arrijnë në kazermë pas tre javësh në ushtri në shtëpi, ata do t’i nënshtrohen testeve të njohurive. « Ata që nuk do të kenë sukses nuk do të kenë kaq shumë mungesa të përkohshme », paralajmëron Daniel Reist.

Derniers articles

Siguria e Ballkanit: Pa liderin dhe ish-kryeministrin shqiptar Sali Berishën nuk do te kishte anëtarsim te NATO-s e as feste sot në Kuçovë

Tirane 4 mars -Shqipëria ka inauguruar një bazë ajrore të modernizuar me fondet e NATO-s në Kuçovë, duke forcuar praninë e Aleancës në Ballkan...

Visar Robelli, zgjedhet kryetar i ri i Rrjeti i Bizneseve në Zvicrën Qendrore

Luzern, 1 mars - Në Luzern te Zvicres jane mbledhour anëtarë dhe fararistë  nga mabre Zvicra për të mbajtur kuvendin e kryesise së re...

Ku ishin e ku janë shokët e komandatit legjendar Adem Jashari?

Nga Reshat Sahitaj Të shkruash për figurën e komandantit legjendar Adem Jashari dhe rezistencën si dhe sakrificën e kësaj familjeje është një barrë dhe përgjegjësi...

Shqiperia kryeson në listen e kriminelëve në burgjet e Zvicrës. Aty edhe flamuri kuqezi

Bernë, 4 mars  -Sipas burimeve nga Berna, Zvicra aktualisht ka 89 burgje me 7196 vende. Burgu me i vogel ka 5 të burgosur kurse...

Vazhdon eksodi nga shteti i rremë i Serbisë, serbët janë në panik sepse po ikin edhe nxënësit dhe arsimtarët. Për cdo vit Serbia humbë,...

Beograd, 4 mars -Vërehet nje eksod masiv e qytetareve serb nga e ashtuqujtuar "shteti i Serbise" te cilet  largohen masovikisht te zhgenjyer nga vendi...