20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Ora Astronomike e Pragës – Mrekullia teknologjike e mesjetës (1410) dhe shqipja në rrugët e Cekisë. Kjo orë ka një sekret…

Gazetari i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ne kryeqytetin Chek ne Pragë
Pragë, 2 maj -Sikur Gjeneva që ka ujin, Zheto 140 m (Jet d’Eau), Tirana ka per simbol Skenderbeun, Parisi – kullen e Ajfellit apo Uashingtoni me statujen e lirisë…edhe Praga identifikohet dhe krenohet me simbolin e vete, pra Oren Astranomike, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga kryeqyteti i Chekisë.
Dite e diele, kohe e mire me dielle ne kyreqytetin cek. Çdo ditë, qindra turistë nga e tërë bota shkojnë para Bashkisë së vjetër të qytetit të Pragës, për t’u kënaqur me shfaqjen e mrekullueshme mekanike e cila në mesjetë është konsideruar njëra ndër mrekullitë botërore.
Sipas legjendes: Po u ndalën akrepat e kësaj ore, do bëhet kiamet! 
No description available.Bashkia e vjetër e qytetit është ndërtuar në vitin 1338 si njëra ndër ndërtesat më të rëndësishme në Pragë, ndërkaq pjesa më e vjetër e Orës, ora mekanike dhe numrat astronomikë datojnë nga viti 1410, kur i kanë punuar orëtarët Mikaláši nga Kadana dhe Jan Sindel, profesor i matematikës dhe astronomisë në Universitetin Charles. Ora astronomike e Pragës, (Pražský orloj), e cila tashmë më shumë se 600 vjet është njëra ndër pasuritë më të mëdha të qytetit, akoma i mrekullon njerëzit – dhe akoma punon.
Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga kryeqyteti i Chekisë. Ora Astronomike e Pragës, ose çekisht Pražský Orloj, është një orë astronomike mesjetare e vendosur në Pragë, kryeqyteti i Republikës Çeke. Ora u instalua për herë të parë në 1410, duke e bërë atë orën e tretë më të vjetër astronomike në botë dhe orën më të vjetër që funksionon akoma.
Ora është montuar në murin jugor të Qytetit të Vjetër në Sheshin e Qytetit. Mekanizmi i orës ka tre përbërës kryesorë – formuesin e numrave astronomik, që përfaqësojnë pozicionin e Diellit dhe Hënës në qiell dhe shfaq detaje të ndryshme astronomike; statujat e shenjtorëve të ndryshëm katolikë qëndrojnë në të dy anët e orës;
« Ecja e Apostujve », një shfaqje që ndodhë çdo orë e figurave lëvizëse të Apostujve dhe skulpturave të tjera, e veçantë është një figurë e një skeleti që përfaqëson Vdekjen, duke goditur kohën; dhe një thirrës kalendarik me medalione që përfaqësojnë muajt e vitit.
Sipas legjendës lokale, thuhet që qyteti do të vuajë dhe do të vihet në rrezik nëse ora neglizhohet dhe nuk miëmbahet në funksionimin e tij më të mirë gjatë kohës; një fantazmë, e montuar në orë, supozohej të tundte kokën duke pohuar tregimin.
Sipas legjendës, e vetmja shpresë do të ishte një djalë i lindur natën e Vitit të Ri.
Më 9 tetor 2010, u festua 600-vjetori I orës e Orloj me një shfaqje (show) të dritave në faqen e kullës së orës.
Tregime për Orën e Pragës
Gjithçka në Pragë ka një histori, dhe kështu ndodh me orën e Qytetit të Vjetër. Nënat pretendojnë se kur u krijuan shifrat mekanike, zyrtarët e qytetit e kishin verbulluar orën, në mënyrë që ai të mos kopjonte kurrë kryeveprën e tij.
Në hakmarrje, njeriu i verbër u ngjit në kullë dhe ndaloi krijimin e tij. Ora mbeti e heshtur për më shumë se pesëdhjetë vjet. Shekuj më vonë, gjatë dekadave të zymta të sundimit komunist, legjenda e orarit të verbër u bë një metaforë për kreativitetin e prishur. Të paktën kështu shkon historia.
Cekia me rreth 3000 shiptarë..Vetëm Praga me 300 shqiptarë – Shoqata e studneteveaktive  « Albánská výzva – Albanian challenge »
Si ne shume vende te Evropës edhe ne ceki nuk t emiungoijne shipotaret dhe gjuha shqiope e cila ane e kend qyteteve, sidomos ne kryqytetin cek ne Prage ajo degjohet ne rruget e keitj qyteti te bukur mejsjetar..
Praga, kryeqyteti i Republikës Czecheke, është një jorgan i çmendur i stileve arkitekturore. Katedralet gotike fluturojnë mbi kishat romane. Fasadat e Art Nouveau vendosen së bashku me ndërtesat kubiste. Dhe, në çdo pjesë të qytetit ka kulla orësh.
Ora më e vjetër dhe më e famshme është në trotuarin e Sallës së Qytetit të Vjetër në Sheshin e Qytetit të Vjetër. Me duart vezulluese dhe një seri të rrotave të rrobave të filigranuar, kjo orë zbukuruese nuk shënon thjesht orët e një dite 24-orëshe.
Simbolet e zodiakut tregojnë rrjedhën e qiejve. Kur numri i kambanave, dritaret fluturojnë hapur dhe apostujt mekanikë, skelete dhe « mëkatarët » fillojnë një valle ritualiste të fatit.
Lidhur me imazhin e shqiptareve ne Prage dhe Ceki studentja Blerta Sejdia për ghazeten zvicerane ne shqip Le cvanton27.ch tzote se  “shqiptaret ne Prage dhe pergjithesi ne këte vend jane deshmuar te vyeshem dhe puntore. Keme dhjetra studente keti si nga Kosova, po ashte edhe nga Shqiperia, Maqednia apo Lugina e Preshevës. Edhe pse ne nuk jetoj në Kosovë, kemi nostalgji dhe pasion për vendin tone qe ne këtu perpiqemi ta prezentojme si eshte me se miri.. ”
Blerta Sejdija, ehste studente e zgjuar e  shkencave politike ne Universitetin Karlovi, njëheresh edhe e albanologjise në Universitetin e Charlesit. Aty takuam edhe nje biznesmen dhe veprimtar te njohur Bashkim Qazimi nga Miratoca (Presheva e Kosovës Lindore) emer ky i njohur ne mediat ceke per te cilin kane shkruar si nje biznesmen i suksesshem dhe kundershtues i politikave te presidentit aktual cek ndaj Kosovës dhe shqiptareve!
No description available.

Derniers articles