12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

OKB-së në Gjenevë sot ka pranuar një raport nga Lugina e Preshevës mbi diskriminimin e shqiptarëve në Serbi

Gjenevë / UN, 17 mars -Ne Pallatin e OKB-së nje Gjenevë po zhvillohen punimet e sesionit te te 52-te te keshillit te OKB-së për te Drejtat e Njeriut ku po marrin pjese rreth dy mije personaliteteve nga mbare bota, delegacione keto kryesisht te vendeve anetare te OKB-së,. përfshire ketu edhe Shqiperinë, njofton  gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Referuesit ne punimet e Keshllit të OKB-së për pesë jave dite rresht do te debatojne për shkeljen e te drejtave te njeriut ne bote duke i dhene perparesi atye ne Ukraine, qe tashme zhvillmet ne rajon ka tejkaluar ceshtjen e te drejtave te njeriut, dhe tashmë po behet fjale per krime dhe masakra te forcave ruse mbi popullaten civile ukainase, si diku mbi popullaten shqiptare ne Kosovë nga frocat serbe te Miloshevicit.

Po ashtu punimet e sesionit ne fjale po i ndjekin edhe perfaqesues te organizatave joqeveritare, vezhgues dhe ekspkerte nderkombëtar ku po bejne fjale pos zhvillimeve ne Ukraine edhe mbi shkeljen e te drejtave te grave, lirine e shtypit dhe tema tjera..

Punimet e sesionit te sivjem po po i ndjekin edhe ambasadore dhe ministra nga vendet e ballkanit.

Pos Shqipeise siq e tham me lare, sesionin e 52-te te Keshillit te OKB-së po e ndjekin edhe përfaqesues nga Maqedonia Veriore, nga Mali i Zi, Kroacia, Bosnja, Greqia, Serbia etj..

Kur eshte fjal tek Srbia, zyrtaret e OKB-së na kane njoftuar dot se nga Lugina e Presheves rrespekivisht nga Keshilli Kombetar Shqiptar nga Bujancoa kan pranur nje raport voliminoz mbi shkelejen flagrante e te drejtave te nejriut ne Medevegjë, Bujanoc dhe Preshevë.

Ne raport derguar presidentit te Keshillit te OKB-së për te Drejtave të Njeriut dhe shefi te OKB-së Antoni Guterres behet fjale per diskriminimin e drejtave elemenarte te shqiptareve etnik ne Luginen e Presheves, duke filluar nga punesimi, arsimimi, mungesa e teksteve ne gjuhen shqipe, pastaj simbolet kombare, pasivizimi i mbi 6000 adresave te qyterave shqiptare ne Medvegje dhe Lugine, provokimet nga prezenca e madhe e forcave ushtarake serbe ne Presheve dhe vendbanimetr shqiptare, ftesat per biseda informaitve nga sherbimet serbe, bastisjet ne shtpeite  e vendbanimeve shqiptare e forma tjera te diskriminimit dhe presonit.

Ne raportin nga Presheva drejtuar OKB-së bashke me eksodin masiv te imponuar nga regjimi i Beogradit kane per qëllimin zbrazjen e Lugines nga shqiptaret, qe sipas fjalorit te diplamacise nderkombëtare, njihen si spastreime etnike!

Derniers articles