19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

OBSH: Pandemia do të vazhdojë gjatë vitit 2022

Gjenevë/WHO, 20 tetor – Pandemia e Covid-it do të « zgjatë një vit më shumë sesa duhet », sepse vendet më të varfra nuk marrin vaksinat që u nevojiten, njoftomn gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke ju rferuar  Organizatës Botërore e Shëndetësisë (OBSH)

Dr. Bruce Aylward nga OBSH-ja deklaroi se kjo do të thotë se kriza e Covid-it mund “të shtrihet lehtësisht deri në vitin 2022”. Më pak se pesë përqind e popullsisë afrikane është vaksinuar, krahasuar me 40 përqind në shumicën e kontinenteve të tjera.

Mbretëria e Bashkuar ka dorëzuar më shumë se 10 milionë vaksina në vendet në nevojë dhe ka premtuar një total prej 100 milionë. Shumica dërrmuese e vaksinave kundër COVID jepen në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme, ndërsa Afrika përbën vetëm 2.6 për qind të dozave të dhëna në mbarë botën.

Një grup bamirësish, i cili përfshin Oxfam dhe UNAids, ka kritikuar Kanadanë dhe Mbretërinë e Bashkuar për blerjen e vaksinave për popullsinë e tyre përmes Covax, një program global për shpërndarjen e drejtë të vaksinave të mbështetura nga OKB.

Të dhënat zyrtare tregojnë se në fillim të këtij viti, Mbretëria e Bashkuar ka marrë 539,370 doza të vaksinës « Pfizer », ndërsa Kanadaja ka marrë pak më pak se një milion doza të vaksinës « AstraZeneca ».

Aylward u bëri thirrje vendeve të pasura që të heqin dorë nga « radhët » për vaksinat, në mënyrë që kompanitë farmaceutike të mund t’u japin përparësi vendeve me të ardhura më të ulëta.

“Mund t’ju them se nuk jemi në rrugën e duhur. « Ne me të vërtetë duhet të shpejtojmë, apo a e dini se çfarë do të ndodhë? Kjo pandemi do të zgjasë një vit më shumë se sa duhet, » tha Aylward.

Organizata bamirëse e Aleancës Popullore të Kinemasë Vac ka nxjerrë shifra të reja që tregojnë se vetëm një nga shtatë dozat e premtuara nga kompanitë farmaceutike dhe vendet e pasura arrin në destinacionet e tyre në vendet më të varfëra.

Derniers articles