2.4 C
Berne
jeudi 1/12/2022

Një tjetër plan për shpopullimin e Medvegjës nga shqiptarët

Forumi Shqiptar për Zhvillim Ekonomik në Serbi (AFEDS) po ndjek më shumë vëmendje e shqetësim planin e rradhës diskriminues ndaj shqiptarëve në Serbi, kryesisht atyre në Medvegjë. Ne kundërshtojmë fort këtë plan keqtrajtues dhe asgjesues ndaj shqipatrëve autoktonë në Medvegjë dhe i bëjmë thirrje Këshillit Nacional Shqiptar që të kundërshtojë rreptësisht vazhdimin e zbatimit të politikave anticivilizuese të Serbisë ndaj shqiptarëve në Medvegjë.

Pak ditë më parë Qeveria e Shqipërisë mbështeti financiarisht hapjen e zyrave të Këshillit Nacional Shqiptar (KNSH), të parat e këtij lloji në Medvegjë. Lajm i mirë, edhe pse i vonuar. Këshilli Nacional Shqiptar si organizëm nuk është pjesë e asnjë pushteti, as qendror dhe as lokal. Këshillat Nacionalë në Serbi funksionojnë në nivel etnish, që t’u mundësojnë atyre të organizohen dhe të mbrojnë të drejtat themelore të komunitetit të tyre të garantuara nga Kushtetuta e Serbisë dhe E Drejta Ndërkombëtare.

 
Hapja e zyrave të KNSH në Medvegjë, vjen në një kohë të vështirë për ne shqiptarët në Serbi. Qeveria e Beogradit ka thelluar dhe ka intensifikuar planet dhe përpjekjet për shpopllimin e Medvegjës. Pas deportimit të shqiptarëve të Medvegjës përmes pasivizimit të adresave, Beogradi përmes “Planeve rregulluese” po synon të sekuestrojë tokat që janë në pronësi të shqiptarëve në Medvegjë dhe në Bajën e Siarinës. Pronat që gjenden në zonën urbane, plani parashikon që t’i kthejë në hapësira publike, ndërsa pronat që gjenden në zonën rurale, synon t’i shpronësojë në “emër” të zhvillimit të turizmit rural, e malor, të hapjes së shkollave verore apo qendrave sportive verore.
Kjo është një politikë e vjetër, por me mjete të reja. Simotra e saj ka ndodhur gjatë viteve ’70-të dhe ’80’të, kohë kur shqiptarët e Medvegjës u goditën rëndë, pasi tokat përrreth lumit Jabllanicë në Medvegjë (arat e Dediqit) u shtetëzuan në emër të zhvillimit ekonomik dhe hapjes së vendeve të reja të punës. Ndërkohë, në vitet që pasuan, të njëjtat toka u dhuruan nga shteti serb për familjet serbe të shpërngulura nga Kroacia dhe Bosnja. Bashkë me tokën u dhuruan shtëpitë dhe u hapën vendet e reja të punës vetëm për serbët. Dhe historia përsëritet. Këtë herë më ashpër…
Për të “legalizuar” politikat diskreminuese ndaj shqiptarëve dhe për të kamufluar qëllimet e vërteta shpronësuese të pasurive të patundshme të shqiptarëve, qeveria e Serbisë po përpiqet që UNDP të bëhet sponsorizuese e projektit. Kjo kërkesë nuk vjen për mungesë fondesh apo mjetesh nga ana e Serbisë, por për të “ndërkombëtarizuar” zbatimin e projektit dhe për të fshehur qëllimet e verteta të saj. Nga ana tjetër, pushteti qendror dhe lokal në Serbi ka përjashtuar përfshirjen dhe angazhimin e shqiptarëve në proceset zhvillimore në Medvegjë.
Një politikë publike kaq agresive nga qeveria qendrore e Serbisë, ju heq ligjërisht të drejtën shqiptarëve, veçanërish atyre që kanë pronat e tyre autoktone në fshatrat e Medvegjës dhe në rrethinat e Bajës, që të mos ndërtojnë në tokat e tyre banesa dhe të mos munden më të riparojnë shtëpitë e tyre. Flitet për qindra hektarë tokë objekt shpronësimi, që më vonë do të kthehen në mijëra hektarë tokë, gjë e cila humb përfundimisht pronësinë e shqiptarëve në tokat e tyre autoktone dhe në kohët moderne i mundëson Serbisë të sekuestrojë përgjithmonë tokat shqiptare, pa shumë mund e përpjekje.
Forumi Shqiptar për Zhvillim Ekonomik në Serbi (AFEDS) po ndjek më shumë vëmendje e shqetësim planin e rradhës diskriminues ndaj shqiptarëve në Serbi, kryesisht atyre në Medvegjë. Ne kundërshtojmë fort këtë plan keqtrajtues dhe asgjesues ndaj shqipatrëve autoktonë në Medvegjë dhe i bëjmë thirrje Këshillit Nacional Shqiptar që të kundërshtojë rreptësisht vazhdimin e zbatimit të politikave anticivilizuese të Serbisë ndaj shqiptarëve në Medvegjë. Le të jetë kjo problematikë, e para çështje që do t’i duhet të trajtojë zyra e re e KNSh-së në Medvegjë dhe ne si AFEDS jemi të gatshëm të japim kontributin tonë si në funksionimin e kësaj zyre të shumpritur, por njëkohësisht edhe në bashkërendimin e punës dhe të mjeteve tona për të mbrojtur të drejtat e shqiptarëve dhe trojet tona autoktone në komunën e Medvegjës.
AFEDS
Themelues Muharrem Salihu – Medvegjë

Derniers articles

Në Kosovën e lirë, pas luftës u vranë mbi 30 femra. Shifer kjo e madhe, sikur « burrat » i kanë shpallur luftë grave shqiptare?!

Prishtinë, 1 dhjetor -Mbrem ne kyreqytetin kosovar ne Prishtine ka ndodhur nje vrasje makabre, ku burri vret gruan shtatëzënë, nje dite para lindjes. Kjo...

Masat për të marrë pasaportën / Zvicra e shtrëngon, Gjermania i shliron…

Pasaporta e Zvicres  është më elitare e Evropës - dhe askush nuk dëshiron ta ndryshojë atë! Për të marrë një pasaportë zvicerane, pengesat janë jashtëzakonisht...

FIFA publikon emrin e arbitrit qe do ta udheheq ndeshjen mes Serbisë dhe Zvicrës

Cyrih, 30 nentor -FIFA sot ka bërë të ditur emrin e arbitrit për ndeshjen e së premtes mes Zvicres dhe Serbisë në orën 20:00...

Sot kemi bërë një hap të duhur për qyterarët e Kosovës drejt udhëtimit pa viza. Presim që PE ta zbatojë

Skruan: Jan Lipavský, Ministër çek i Punëve të Jashtme Ambasadorët e vendeve anëtare të BE-së ranë dakord sot për mandatin negociator të Këshillit për rregulloren për...

Gazetari ndërkombëtar Nefail Maliqi jep lajmin e parë nga Brukseli për ngjyrën jeshile te BE-së për liberalizimin e vizave për qytetaret e Kosovës

Bruksell, 30 Nëtnor -Ambasadorët e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian këtë të mërkurë kanë rënë dakord për mandatin negociues të Këshillit për rregullacionin për...