12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Një call center merr pulsin e Zvicrës nga Kosova

Bernë, 10 nentor -Një qendër thirrjesh me bazë në Kosovë interviston familjet zvicerane për shumë nga studimet e opinionit të GSF-së. Operatorët, të cilët duhet të kuptojnë dialektin aleman, mësojnë shumë për Zvicrën dhe popullsinë e saj, shruaj sot Swissinfo.ch, citon gazeta zvcierane ne shqip Le Canton27.ch 

Fillon dita e punës dhe menjëherë fillon një top. « Përshëndetje, po bëjmë një sondazh… », « Grüeziwohl, po bëjmë… », « …për mendimin e zviceranëve », « Përshëndetje, po bëjmë një sondazh… »,  » mund- A duhet të të bëj disa pyetje?”…

Është një kor polifonik, shumëgjuhësh me rreth pesëmbëdhjetë persona të ulur para ekranit të tyre me kufje në kokë. Një stacion radio privat i Cyrihut luan qetësisht në sfond. Kosova Calling: një qendër thirrjesh zvicerane në Prishtinë

Është një call center i zakonshëm, nga i cili kryhen anketa të shumta përfaqësuese për opinionet, qëndrimet dhe bindjet politike të zviceranëve. Por, specifika e saj është që të vendoset në periferi të Prishtinës.

Kompani të tjera zvicerane, si operatorët kryesorë të telefonisë mobile, kanë ngritur edhe qendra të thirrjeve në kryeqytetin kosovar. Pagat dhe kostot janë të ulëta në shtetin më të ri të Evropës dhe ka shumë gjermanishtfolës.

Por një qendër telefonike që merret me problemet e pritjes së telefonave inteligjentë prek më pak zemrën e Zvicrës sesa kjo, ku popullata zvicerane pyetet për mendimet e tyre për sigurimin e pleqërisë, biodiversitetin ose politikën federale.

Salvatore Petrone vepron si një lidhje midis aksionarëve kryesorë zviceranë – institutet e anketimit GFS Berne dhe GFS Zurich, të cilat së bashku formojnë shërbimin e anketimit GFS – dhe kompanisë partnere Spinp Agency në Prishtinë.

Siguria e të dhënave është një prioritet

Nga përshëndetjet, Salvatore Petrone thekson se mentaliteti i tij italian e ka ndihmuar që të kuptojë më mirë se si po ndodhin gjërat në Kosovë. Ai është me këmbë në tokë dhe thotë se rreth shtatë vjet më parë kanë ardhur nga Cyrihu me një kamion të mbushur me pajisje zyre. “Ne filluam duke bërë një test, pastaj u rrit. Në fillim kishte disa nevoja për sqarime.

Kur bëhet fjalë për sigurinë e të dhënave, për shembull, asgjë nuk ruhet në nivel lokal, gjithçka ruhet në Zvicër. Telefonatat online për shërbimin e anketimit GFS bëhen edhe nga Zvicra. Një gjenerues i rastësishëm vendos se kush do të thirret.

Stafi në Prishtinë nuk i sheh emrat apo numrat e telefonit të të intervistuarve. E vetmja gjë që mëson rreth tyre janë standardet demografike të kapura në ekran.

Agjencia Spinp është kompani e Armend Aliut dhe duket e pajisur mirë për të përballuar sfidat e mbrojtjes së të dhënave. Ardian Aliu, i cili ndihmon vëllain e tij Armendin si këshilltar, tregon dritaren e një kulle mbi të cilën valon flamuri kosovar. Aty, në selinë e shërbimit inteligjent të Kosovës, ata duhej të nënshkruanin disa dokumente konfidencialiteti. Në të vërtetë, Agjencia Spinp nuk bën vetëm sondazhe. Kompania punon për disa ministri dhe gjithashtu ka zhvilluar softuer logjistik për ushtrinë kosovare.

“Ne jemi në Kosovë, por ofrojmë një kulturë pune të ngjashme me atë të Zvicrës”, shpjegon Ardian Aliu. Këtu përfshihet punësimi i sigurt, pagat dhe orari i drejtë i punës si dhe sigurimi shëndetësor, i cili nuk ekziston kudo në Kosovë.

“Qendra e thirrjeve është misioni ynë më konstant”, shpjegon Armend Aliu duke na treguar rreth ambienteve të programimit. Ka një atmosferë shumëngjyrëshe fillestare atje. Art i egër në mure, punonjës të ngjitur në karriget e tyre. Detyrat e programimit ndonjëherë janë më intensive, ndonjëherë më pak.

Është një histori tjetër në qendrën e thirrjeve. Këtu rregullohen shumë gjëra, madje edhe mënyra se si i varni kufjet në ekran kur largoheni nga stacioni i punës. Dollapët e stafit të qendrës së thirrjeve, të cilat së bashku formojnë një flamur zviceran, shtojnë pak ngjyrë. Shenjat tregojnë se dhoma është e filmuar. Zemra e veprës, intervista aktuale, gjithsesi është « regjistruar për qëllime cilësore » – siç e di kushdo që është marrë ndonjëherë me një linjë telefonike. “Nuk e keni idenë se sa shumë e duan zviceranët vendin e tyre”

Në të majtë të hyrjes punon Elvira Sinani. Elvira është rreth të njëzetat, studion filologji gjermane dhe më vonë dëshiron të jetë mësuese në Kosovë. « Tani e kuptoj se si ndjehen njerëzit që unë i quaj, » thotë ajo.

Ditë pas dite, ajo vë në dyshim popullatën zvicerane, por nuk është marrë ende në pyetje vetë. “Nëse dikush do të më telefononte, do të merrja pjesë me kënaqësi, sepse e di se çfarë bëjnë agjentët e qendrave të thirrjeve”, thotë Elvira Sinani. « Ne bëjmë përpjekje të mëdha për të siguruar që njerëzit të mund të shprehin mendimet e tyre. »

Gjermanishtja e saj standarde është e patëmetë, por për intervistat e GFS, ajo, si gjithë të tjerët në qendrën e thirrjeve, duhej të mësonte të kuptonte gjermanishten zvicerane. Dialekti Valais është pengesa më e madhe. Elvira Sinani flet pozitivisht për telefonatat, ndonëse telefonuesit e saj ndonjëherë reagojnë me inat. Ajo tregon shumë mirëkuptim: “Ne i kontaktojmë në të gjitha llojet e situatave, në punë apo kur duan thjesht të kenë një darkë të qetë me familjen. Ne duhet ta kuptojmë këtë dhe kjo është ajo që po bëjmë”.

Elvira Sinani nuk ka qenë kurrë më parë në Zvicër. Por, nëse gjithçka shkon sipas planit, ajo do t’i kalojë Krishtlindjet atje me familjen e dajës, thekson ajo. Falë sondazheve, ajo mësoi shumë për mentalitetin zviceran. “Unë e njoh më mirë zviceranin. “Nuk e keni idenë se sa shumë e duan zviceranët vendin e tyre,” thotë ajo. Kur diçka nuk shkon, për shembull politikisht, ata bëjnë gjithçka që është e mundur për ta ndryshuar atë dhe shprehin mendimin e tyre shumë qartë. Kjo mund të jetë e mirë për Zvicrën.”

Në intervista të shumta, ajo vëren se helvetët ndihen përgjegjës për zhvillimin politik të vendit të tyre. Ekziston një ndjenjë përgjegjësie për të marrë vendimet e duhura. “Jo vetëm për veten, por edhe për brezat e ardhshëm”, thotë Elvira, pothuajse e admiruar. “Zviceranët besojnë në sistem.” Në Kosovë perceptimi i politikës është i ndryshëm. “Nëse do të hyja në politikë do të përpiqesha të bëja ndryshime, por problemi ndoshta do të ishte besimi. Meqenëse kemi pasur përvoja të këqija me politikën, besimi mungon.”

“Ne duam vetëm mendimin e zviceranëve” Halil Beqiraj është asistent mbikëqyrës në call center dhe ka diplomë në ekonomi. « Dhe unë gjithashtu kam një rol specifik në zbatimin e trajnimit. » Pyetjet dhe kur duhet të bëhen nga stafi, janë të përcaktuara qartë për secilin studim. Pyetjet me opsionet e përgjigjeve shfaqen në ekrane.

Operatorët nuk janë të trajnuar vetëm për strukturën e studimit, por edhe për temat e trajtuara, gjë që Halil Beqiraj e vlerëson shumë. “Me punën time mësoj shumë,” gëzohet ai, “temat si biodiversiteti apo ndotja nga drita janë shumë interesante” dhe, sipas tij, jo shumë të pranishme në Kosovë. « Për të gërmuar më thellë, unë vazhdoj kërkimin tim pas punës, » thotë ai. Çështja e biodiversitetit shqetëson Kosovën po aq sa edhe Zvicrën, “por ajo kurrë nuk ka qenë temë këtu”.

Ndërsa puna në qendrën e thirrjeve konsiderohet mjaft e pasigurt në Zvicër, ajo është një punë e mirëpaguar në Kosovë në krahasim me nivelin e përgjithshëm të pagave. Edhe Halil Beqiraj beson se ka kushte më të mira të punës se sa në qendrat e tjera të thirrjeve, jo vetëm në aspektin material, por edhe në marrëdhëniet njerëzore. Jo më pak sepse sondazhet nuk kanë asgjë për të shitur.

“Ne vetëm duam të dimë opinionin e zviceranëve,” thekson ai. Ne vetë jemi neutralë.” Kjo i bën telefonatat shumë më të këndshme. Redaktuar nga David Eugster, përkthyer nga gjermanishtja nga Françoise Tschanz.

Derniers articles