23.4 C
Berne
jeudi 20/06/2024

Nicole Thöny: Gazetarët botëror (APES) nga Gjeneva në Lihtenshtajn. Priten nga Qeveria e Vaduz-it per te mesuar mbi diveristetin e ketij vendi

Zonja Thöny nga departamenti per komunikim me kolgun tone Nefail Maliqi, redaktor i gazetes zvicerane Le Canton27.ch (Ohoto: Pierre-Michel Virot)

Berne, 22 tetor -Associacioni i Gazetareve të huaj në Zvicër dhe Lihtenshtajn (l’Association de la Presse Etrangère en Suisse et au Liechtenstein) i themeluar 1928 tubon mbi 120 gazetareve nga mbare bota perfshire ketu edhe ata nga ballkani, shqiptarë. Kjo shoqate nderkombëtare e gazetareve tradicionalisht per cdo vit zhvillon vizita jo vetem ne Zvicer por edhe ne vende te ndryshme te botes. Dite më pare (18-19 tetor 2022) 12 gazetaret e APES te drejuar nga ish-presidenti dhe zv.kryetari i kesaj shoqate z.Jean Musy, kane vizituar kryeqytetin e vendit fqinj te Zvicres, Lihtenshtajnin meqe rast gezetaret boteror paten rastin te vizitojne insitucionet qeveritare, ato kulture dhe te bizneseve per dy ditë radhazi. Lidhur me ketë vizite te kolegeve tane ne Lihtenshtajn gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka zhvilluar je bisede me znj.Nicole Thöny, shefe për komunikimit me mediat ne Vaduz.

Thöny: Gazetarët nderkombëtar nga Gjeneva ne Vaduz paten rasti për t’u njohur mbi punen inistuiconeve tona dhe historinë e Lihtenshtajnit

Le Canton27.ch: Zonja Thöny, kryeqyteti i juaj Vaduz ishte nikoqir i një delegacion prej 12 gazetarësh (APERS) që vizituan vendine juaj. Mund të na thoni diçka për qëllimin e kësaj vizite?

Nicole Thöny: APES ka qenë gjithashtu mysafir në Lihtenshtajn në të kaluarën. Ne e vlerësojmë vërtet këtë bashkëpunim të mirë dhe jemi të lumtur kur mund t’u tregojmë gazetarëve nga e gjithë bota diversitetin e Lihtenshtajnit dhe të përfshihemi në një shkëmbim emocionues.

Le Canton27.ch: Autoritetet e Qeverisë së Lihtenshtajnit mbajtën një drekë pune dhe debat me gazetarët. Cilat ishin temat e bisedës dhe çfarë i interesoi gazetarët për Lihtenshtajnin?

Nicole Thöny: Ishte një nder i veçantë që në darkë ishte e pranishme zëvendëskryeministrja Sabine Monauni. Zonja Monauni është Ministre e Brendshme, Ekonomisë dhe Mjedisit. Prandaj, temat e diskutimit trajtuan edhe këto fusha dhe prekën, për shembull, çështjet në lidhje me specialitetin e zonës ekonomike të Lihtenshtajnit dhe sfidat e veçanta që sjell statusi i një shteti të vogël

Le Canton27.ch: Ku dhe cfare vizituan gazetarët botërorë në Lihtenshtajn brenda 48 orëve?

Nicole Thöny: Synimi ishte të tregonte sa më shumë aspekte që Principata duhet të ofrojë në pak më pak se dy ditë. Grupi i gazetarëve vizitoi Oerlikon Balzers. Kompania është ofruesi kryesor në botë i veshjeve që përmirësojnë ndjeshëm performancën dhe jetën e shërbimit të komponentëve dhe veglave precize për përpunimin e metaleve dhe plastikës.
Rainer Vollkommer, drejtor i Muzeut Kombëtar të Lihtenshtajnit, u dha përfaqësuesve të medias një pasqyrë të historisë së Lihtenshtajnit dhe njohuri mbi Muzeun Kombëtar të Lihtenshtajnit.
Një moment i veçantë ishte sigurisht darka me zëvendëskryeministren Sabine Monauni, Brigitte Haas nga LIHK, Christine Böhmwalder nga Filatelie Liechtenstein dhe Mathias Ulrich, Drejtor Menaxhues i Marketingut të Lihtenshtajnit. Si pjesë e një turneu me guidë, gazetarëve iu dha gjithashtu mundësia për të marrë njohuri mbi parlamentin e shtetit dhe ndërtesën e qeverisë dhe rrjedhimisht historinë politike të Lihtenshtajnit. Nuk është lënë pas dore as ana e kuzhinës. Gjatë një turneu me guidë në kantinë e oborrit princëror, pjesëmarrësit mësuan më shumë për historinë e verës në principatë.

 

Derniers articles