4.2 C
Berne
vendredi 23/02/2024

Nga viti 2026 do të paguhet pensioni familjar deri në 25-vjetorin e fëmijës më të vogël

Me Berne, 4 dhjetor -Në të ardhmen, nuk do të ketë më pension të përjetshëm të vejushës për njerëzit e zakonshëm. Por për këshilltarët federalë, aktualë e të mëparshëm, si dhe për të afërmit e tyre, rregullat janë të ndryshme, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Mbështetje në fund të jetës për të mbijetuarit. Këshilli Federal dëshiron të kursejë pensionet, por jo të tijat

Këshilli Federal dëshiron të kursejë gati një miliard franga në vit në kurrizin e të vejave. Për ta bërë këtë, pensionet e përjetshme do të eliminohen për të mbijetuarit. Edhe pensionet tashmë në zhvillim nuk janë të garantuara. Personat nën 55 vjeç në kohën e prezantimit të reformës mund të humbasin pensionin aktual.

Kështu, qeveria dëshiron të përshtatë rregullat në fuqi me « realitetin e ri shoqëror ». Ai gjithashtu beson se imazhi i grave në të cilin ato bazohen është i vjetëruar. Deri më tani, rregulloret kanë supozuar se gratë gjenden në një situatë të vështirë financiare kur burri i tyre vdes, pavarësisht nëse duhet të kujdesen për fëmijët apo jo.

Ndryshimi në 2026
Kjo është arsyeja pse sot, të vejat pa fëmijë gjithashtu marrin pension – ndryshe nga të vejat. Kjo i solli Zvicrës disa qortime nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë për diskriminimin e meshkujve. Këshilli Federal tani dëshiron të përshtatë ligjin në mënyrë që gratë dhe burrat të trajtohen në të njëjtën mënyrë në të ardhmen.

Nga viti 2026 do të paguhet pensioni familjar deri në 25-vjetorin e fëmijës më të vogël. Nëse partneri vdes pas këtij afati, Konfederata ende dëshiron të paguajë një pension kalimtar dyvjeçar.

Por ja, regjimi nuk do të jetë i njëjtë për magjistratët. Këshilltarët federalë, gjyqtarët federalë apo kancelarët federalë, qoftë në detyrë apo të dorëhequr, nuk duket se kanë të njëjtin “realitet social”, raportojnë gazetat Tamedia.

Për ta, rregulli duhet të vazhdojë të zbatohet: nëse një anëtar i Këshillit Federal në detyrë ose një ish-anëtar i Këshillit Federal vdes, për shembull, partneri i tyre do të marrë një pension familjar prej rreth 142,000 franga në vit, të cilin ai ka fëmijë. ose jo.

Rregulla të tjera zbatohen për këshilltarët federalë

Kështu, të afërmit e anëtarëve të Këshillit Federal, të tanishëm dhe të mëparshëm, duhet të kenë garancinë për të jetuar pa shqetësime financiare. Pensioni duhet të reduktohet vetëm nëse tejkalon, me çdo të ardhur tjetër, shumën vjetore prej 236.500 frangash, ose gjysmën e pagës së një këshilltari federal.

Por pse atëherë të konsiderohen rregullore të reja për njerëzit dhe jo për magjistratët? Këshilli Federal dëshiron të eliminojë trajtimin e pabarabartë midis gjinive, argumenton Kancelaria Federale në gazetat Tamedia. Por ndryshe nga pjesa tjetër e popullsisë, sot nuk ka pabarazi të këtij lloji për pensionet e të mbijetuarve të magjistratëve.

Përveç kësaj, pensionet e pensionit dhe pensionet e të mbijetuarve të këshilltarëve federalë janë « vetëm pjesërisht të krahasueshme » me pensionet tradicionale AVS.

Kjo reflektohet veçanërisht nga fakti se ato reduktohen sipas të ardhurave shtesë.
Për më tepër, ishte Parlamenti dhe jo Këshilli Federal ai që nxori urdhëresën për pagat dhe mirëqenien profesionale të magjistratëve. Prandaj, i takon dhomës së ulët të modifikojë ligjin nëse është e nevojshme.

Këshilltarët federalë kushtojnë veçanërisht pas largimit të tyre

Pensionet e pensionit të ish-këshilltarëve federalë kanë qenë shpesh objekt diskutimi në Parlament. Ato korrespondojnë me gjysmën e pagës së një këshilltari federal – ose rreth 236,500 franga në vit. Meqenëse paguhen menjëherë pas dorëheqjes, kjo paraqet një shumë të konsiderueshme për Konfederatën.

Sipas gazetave Tamedia, Konfederata shpenzoi 4.3 milionë franga për këtë qëllim në vitin 2022, duke përfshirë pensionet e të mbijetuarve – më shumë se për pagat e këshilltarëve aktualë federalë.

Derniers articles

Blinken uron Kosovën për 16-vjetorin e pavarësisë

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka uruar qytetarët e Kosovës për 16-vjetorin e pavarësisë, duke vlerësuar “partneritetin tonë të qëndrueshëm”. Sipas tij, partneriteti mes...

Ky eshte krimineli serb (miku i Vucicit) i kerkuar nga Interpol per sulmin terrorist ne Kosove (Foto)

Lion, 22 shkurt -Organizata Ndërkombëtare e Policisë (Interpol) ka lëshuar një urdhër arresti për nje serb ekstremist qe deri dje idhte politikan ne Kosove...

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...