20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Nga fjalimi i Presidentit të Konfederatës Guy Parmelin në Sesionin e 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së

New York, 22 shtator -Presidenti i Konfederatës Parmelin paraqet përparësitë e politikës së jashtme zvicerane në Asamblenë e Përgjithshme të OKB -së. Ai gjithashtu merr pjesë – në vend ose praktikisht – në ngjarje të ndryshme të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, përfshirë Samitin e Sistemit të Ushqimit. Në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, Presidenti i Konfederatës takon gjithashtu një numër krerësh shtetesh dhe qeverish, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Fjalimi i Presidentit të Konfederatës Guy Parmelin, Shef i Departamentit Federal të Ekonomisë, Trajnimit dhe Kërkimit (DEFR). Fjalim për debatin e përgjithshëm të Asamblesë së 76 -të të Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Nju Jork, 21 shtator 2021

 

Zoti Kryetar i Asamblesë së Përgjithshme,
Z. Sekretar i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara,
Zonja dhe Zotërinj, Kryetarë të Shteteve dhe Qeverive,
Shkëlqesi,
Zonja dhe zoterinj,

Për pjesën më të madhe të jetës sime profesionale, unë kam qenë një vreshtar. Vreshtaria më ka mësuar durim, këmbëngulje dhe besim. Një hardhi kërkon vite për tu rritur dhe prodhuar. Përmirësimi i varieteteve të rrushit është një shkencë delikate për prodhimin e verërave më të mira. Ju duhet të respektoni natyrën dhe të përshtateni me kushtet natyrore. Pse po ju them për këtë këtu në shenjtëroren e Kombeve të Bashkuara?

Pandemia Covid-19 është pak si breshri ose ngrica që mund të shkatërrojë papritur hardhitë: e paparashikuar dhe destabilizuese. Vreshtarët e mirë jetojnë me këtë rrezik dhe dinë të shërohen nga goditjet e tilla të fatit.

Pandemia është një fatkeqësi njerëzore, sociale dhe ekonomike, efektet e së cilës po ndihen edhe në paqen dhe sigurinë ndërkombëtare. Zemrat tona shkojnë për të gjitha viktimat, direkte dhe indirekte. Mësimet që duhen nxjerrë nga këto zhvillime na bëjnë të kuptojmë se duhet të parashikojmë krizat e ardhshme, të përgatitemi për to dhe të tregojmë solidaritet në mënyrë që të ndërtojmë një botë elastike.

Shumë shpesh ne na tërheqin vizionet afatshkurtra dhe perspektiva e fitimeve të shpejta. Ne duhet të rimarrim ndjenjën e parashikimit dhe vetëdijen se gjithmonë ka kthesa të fatit. Ç’pritet më tej? Shkencëtarët na paralajmërojnë dhe identifikojnë kërcënimet e ardhshme.

Ata gjithashtu na japin informacion dhe të dhëna si pjesë e zgjidhjes. Menaxhimi i duhur i këtyre të dhënave është thelbësor. Kjo është arsyeja pse Zvicra është krenare të jetë nikoqire e Forumit të ardhshëm Botëror të Kombeve të Bashkuara në Bernë në Tetor.

Ne i dimë rreziqet, duhet të përgatitemi për to dhe të investojmë në parandalimin. Ne duhet t’i japim vetes mjetet për ta arritur këtë. Kërkimi, arsimi dhe aftësimi profesional, veçanërisht për vajzat dhe gratë, duhet të jenë në qendër në mënyrë që të zhvillojnë aksesin në njohuri, të promovojnë inovacionin dhe të bëjnë të mundur veprimet. Më gjerësisht, qasja në njohuri dhe njohuri na jep çelësat për të parashikuar dhe përgatitur të ardhmen tonë.

Kur bie breshër ose acar, vreshtarët zviceranë ndihmojnë njëri -tjetrin, ata bëjnë thirrje për sigurimet në të cilat ata kanë kontribuar. Kur një krizë prek rajone të tëra, apo edhe planetin, solidariteti duhet të jetë global dhe zgjidhjet e zakonshme. Kombet e Bashkuara janë vendi ku grumbullohen njohuritë dhe burimet. Vetë organizata është një mësim i nxjerrë nga krizat e kaluara.

Shkëlqesi, Zonja dhe Zotërinj,

Le të vazhdojmë të mbrojmë multilateralizmin e bazuar në rregulla. Zvicra punon për një Kombet e Bashkuara efektive dhe efikase, dhe mbështet reformat që synojnë përmirësimin e parandalimit të konflikteve, forcimin e sistemit të zhvillimit të OKB -së dhe modernizimin e metodave të menaxhimit. Zvicra ka shumë për të kontribuar në përballimin e sfidave me të cilat përballet bota. Njëzet vjet pas anëtarësimit në Kombet e Bashkuara, ne jemi gati të kontribuojmë në punën e Këshillit të Sigurimit të OKB -së për periudhën 2023/24.

Pandemia Covid-19 ka theksuar tendencat ekzistuese proteksioniste dhe ka nxjerrë në pah sfidat në lidhje me elasticitetin e zinxhirëve të prodhimit dhe furnizimit global. Kështu, politikat që synojnë zhvendosjen ose kontrollin e investimeve janë në rritje.

Me përshpejtimin e vazhdueshëm të proceseve tona ekonomike, të mundësuara nga ndryshimet teknologjike dhe dixhitalizimi, shoqëritë tona janë bërë komplekse. Ndërsa moti i keq dhe zjarret e muajve të fundit në të gjithë botën na kanë kujtuar me dhimbje, fakti që klima po ndërpritet nën ndikimin e njeriut është një realitet dhe veprimi i tij po bën gjithashtu presion mbi biodiversitetin e planetit tonë.

Rivalitetet midis fuqive po përshkallëzohen dhe konfliktet e armatosura janë të përhapura pothuajse në çdo kontinent. E drejta humanitare ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut shkelen çdo ditë, duke mbjellë tashmë farën e konflikteve të së nesërmes.

Responsibiliti është përgjegjësia jonë të gjejmë përgjigje para se të godasim murin. Me Axhendën 2030 ne tashmë kemi kuadrin që na nevojitet për të arritur këtë qëllim. Përballë këtyre sfidave, Zvicra dëshiron të nënvizojë pesë pika:

Së pari, për të mposhtur pandeminë, duhet të sigurohemi që imunizimi të jetë i arritshëm për të gjithë në të gjithë botën. Zvicra është e angazhuar për qasje të barabartë dhe të përballueshme në vaksina, trajtime dhe diagnostifikime. Kontribuon, ndër të tjera, në Aleancën për Vaksinat dhe mbështet nismën COVAX AMC, që synon vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, në shumën prej 155 milion dollarë (145 milion franga zvicerane). Shteti pritës i disa organizatave ndërkombëtare në fushën e shëndetësisë, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetit, Zvicra po i vë në dispozicion burimet dhe po angazhohet për reforma që lejojnë veprime efektive në këtë fushë.

Së dyti, kriza ka zbuluar ndërvarësinë e shoqërive tona moderne dhe rëndësinë e zinxhirëve të vlerave ndërkombëtare, veçanërisht për shpërndarjen e mallrave thelbësorë. Ne duhet të forcojmë qëndrueshmërinë e tyre pa përdorur masa proteksioniste që kërcënojnë rimëkëmbjen ekonomike globale. Kuadri ligjor që rregullon tregtinë ndërkombëtare duhet të përpiqet të forcojë sigurinë ligjore dhe parashikueshmërinë edhe në kohë krize. Organizata Botërore e Tregtisë ka një rol qendror për të luajtur këtu.

Së treti, ndryshimi teknologjik dhe digjitalizimi ofrojnë zgjidhje për shumë nga sfidat me të cilat përballemi kolektivisht. Zvicra punon ngushtë me akademinë dhe sektorin privat për të zhvilluar qasje teknologjike inovative për zhvillimin dhe zvogëlimin e varfërisë. Sidoqoftë, rreziqet ekzistojnë. Bota virtuale nuk është një zonë pa ligj. Brenda Asamblesë së Përgjithshme, Zvicra është e përfshirë në promovimin e sjelljes së përgjegjshme shtetërore dhe zbatimin e ligjit ndërkombëtar në hapësirën kibernetike. Ai gjithashtu merr pjesë në përpjekjet për të luftuar krimin kibernetik. Gjeneva luan një rol si një qendër globale për politikat dixhitale dhe rrjetëzimin e aktorëve të përfshirë.

Së katërti, le ta marrim seriozisht ndryshimin e klimës. Siç tregon raporti i fundit nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, veprimet njerëzore ende mund të përcaktojnë ndryshimin e ardhshëm të klimës. Unë do të jem personalisht i pranishëm në COP26 në Glasgow për të riafirmuar angazhimin zviceran për të zbatuar, në mënyrë efektive dhe uniforme, marrëveshjen e klimës. Në nivel kombëtar, Zvicra është e përkushtuar ndaj neutralitetit ndaj klimës deri në vitin 2050. Ajo po zbaton nisma konkrete, për shembull me zbatimin e projekteve të infrastrukturës që promovojnë kalimin nga rruga në hekurudhë. Unë i bëj thirrje të gjitha vendeve që të synojnë neutralitetin ndaj klimës më së voni deri në vitin 2050 dhe të paraqesin objektiva ambiciozë të klimës për vitin 2030. Po kështu, Zvicra është e angazhuar për ruajtjen e biodiversitetit.

Së pesti, në një botë të polarizuar, është më e rëndësishme se kurrë t’i kthehemi dialogut. Me Gjenevën ndërkombëtare, Zvicra, besnike ndaj traditës së saj, ofron një platformë neutrale, të favorshme për shkëmbime. Në fillim të këtij viti, ai priti veçanërisht Forumin Libian të Dialogut Politik (« LPDF »), i cili rezultoi në emërimin e një Autoriteti Ekzekutiv të Unifikuar – i pari për vendin që nga viti 2014 – përgjegjës për përgatitjen për zgjedhjet kombëtare.. Zvicra është shumë e shqetësuar për gjendjen e rëndë të popullsisë afgane. Ajo mirëpret konferencën humanitare për Afganistanin të thirrur nga Sekretari i Përgjithshëm javën e kaluar në Gjenevë. Zvicra gjithashtu përpiqet të promovojë të drejtën ndërkombëtare, përfshirë të drejtën humanitare, për të shmangur konfliktet ose për të zvogëluar efektet e tyre. Zvicra është krenare që ka shkruar raportin e saj mbi zbatimin e ligjit humanitar ndërkombëtar. I bëj thirrje të gjitha shteteve anëtare të OKB -së të bëjnë të njëjtën gjë. Raporte të tilla i lejojnë shtetet të bëjnë një bilanc të praktikave të tyre të mira dhe sfidat që duhen kapërcyer.

Shkëlqesi, Zonja dhe Zotërinj,

Breshri ose ngrica ndonjëherë do të vazhdojë të shkatërrojë hardhitë e vendit tim. Bota jonë do të përballet ende me kriza në të ardhmen.

Le t’i japim vetes mjetet për ta përballuar atë së bashku, në frymën e bashkëpunimit dhe solidaritetit. Le të punojmë për një botë gjithnjë e më të arsimuar, më inovative, më elastike dhe më të drejtë. Le të frymëzohemi nga « Bota në progres » jetëshkurtër e artistit Saype aktualisht e shfaqur në North Lawn. Le të marrim shembullin e këtyre dy fëmijëve, të cilët e ndërtojnë botën ashtu siç e kishin imagjinuar. Dhe le të kultivojmë këtë botë tonën ndërsa mësova të kujdesem për vreshtin tim.

Derniers articles