20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Nga 8 marsi Zvicra me masa të reja anti-Covid: Shqipëria dhe Serbia në listën e “vendeve te rrezikshme”. Kosova dhe Maq.Veriore jashte. Ja formulari për të hyrë në Zvicër

Bernë, 6 mars –Numri i infeksioneve, sikur edhe i viktimave në Zvicër si pasoje e pandemisë  COVID-19 ka vijuar të bjerë javët e fundit. Situata epidemiologjike mbetet e brishtë ne Zvicër, megjithatë, për shkak të llojeve të reja ngjitëse të virusit. Në mbledhjen e saj më 17 shkurt 2021, Këshilli Federal analizoi situatën, duke propozuar një relaksim të kujdesshëm dhe gradual, në mënyrë që t’i jepet më shumë hapësirë ​​jetës ekonomike dhe sociale duke shmangur sa më shumë që të jetë e mundur një valë të tretë epidemike, njofton gazeta zvicerane ne shqip “Le Canton27.ch”, duke ju referuar burimeve te Ministrise se shendetësise (OFSP/BAG) ne Bernë.

Që nga  8 marsi 20121  është e detyrueshme nje test kur hyni në Zvicër nese udhton me aeroplan. Vetëm ata që tregojnë një test negativ të koronës lejohen të hyjnë.Përveç testimit të detyrueshëm, ekziston një detyrim dhjetë-ditor i karantinës. Të cilën mund ta lini me një test tjetër negative pas shtatë ditësh. Detyrimi për karantinë zbatohet vetëm për “vendet në rrezik” në listën e Zyrës Federale të Shëndetit Publik (OFSP/BAG), njofton gazeta zvicerane në shqip “Le Canton27.ch” 

Ne listen e re te Qeverise zvicerane e cila hyne ne fuqi nga neser (08.03.21-16.03.21) si “vende te rrezikuara” ka vene Shqiperinë, Serbine, Malin e Zi dhe vende tjera, por jo edhe Kosovën, njofton gazeta zvicerane ne shqip “Le Canton27.ch”, duke ju referuar burimeve te Ministrise se shendetësise (OFSP/BAG) ne Bernë.

(“Serbien, Albanien, Kolumbien drauf. Das ist die neue BAG-Quarantäneliste!”) me kete titull gazeta prestigjioze zvicerane BLICK tregon se ne mesin e “vendeve te rrezikuara” ben pjese edhe Shqiperia, transmeton gazeta zvicerane në shqip “Le Canton27.ch” 

Ngjarjet private me deri në 15 persona duhet të jenë përsëri të mundshme në ambiente të jashtme. Të rinjtë deri në moshën 18 vjeç duhet përsëri të kenë akses në shumicën e aktiviteteve sportive dhe kulturore. Këshilli Federal do të marrë një vendim përfundimtar për këto relaksime, pasi të konsultohet me kantonet.

Lista e karantinës tani do të quhet lista OFSP/BAG e vendeve me rrezik!

Sipas  OFSP/BAG tani po azhurnon listën e rreziqeve. Lista është efektive nga 22 shkurt. Ndër të tjera, Shqipëria dhe Serbia janë të përfaqësuara rishtazi në të. Në kthim, Qipro mund të zbresë përsëri nga lista.

Lista gjithashtu i është dhënë një emër i ri. Lista e karantinës tani do të quhet lista OFSP/BAG e vendeve me rrezik!

Që nga 8 Mars 2021, Luksemburgu, si dhe territoret në Austri dhe Itali janë tani në listë, ndërsa Kolumbia dhe territoret në Gjermani nuk kanë qenë që nga 25 Shkurti.

Të huajt që nuk përfitojnë nga lëvizja e lirë e personave që dëshirojnë të hyjnë në Zvicër nga një vend ose një rajon në rrezik dhe që nuk bien brenda fushës së përjashtimeve të parashikuara nga urdhëresa 3 COVID-19 i nënshtrohen kufizimeve të ‘Hyrjes .

Njerëzit nga vendet në rrezik që kanë një partner në Zvicër mund të hyjnë në vend, për sa kohë që ata mund ta provojnë këtë marrëdhënie.

Pas mbërritjes në Zvicër, udhëtarëve nga vende ose rajone të caktuara mund t’u kërkohet të plotësojnë një formular hyrjeje, të paraqesin një rezultat negativ të testit dhe pas hyrjes, vetë-karantinë.

Plotesoni Formularin  para se te hyni në Zvicër (Formulaire d’entrée/ Einreiseformular)

Formulari i hyrjes elektronike është në dispozicion në swissplf.admin.ch. E rëndësishme: Ju duhet të plotësoni formularin para se të hyni në Zvicër.

Kush duhet të plotësojë formularin e hyrjes?

Pothuajse të gjithë që hyjnë në Zvicër duhet të plotësojnë formularin. Fëmijët mund të deklarohen në atë të një të rrituri që udhëton me ta. Përjashtim: njerëzit që vijnë nga një zonë kufitare e Zvicrës nuk duhet të plotësojnë formularin e hyrjes.

(Le formulaire d’entrée électronique est disponible sur swissplf.admin.ch. Important : Vous devez remplir le formulaire avant votre entrée en Suisse. Das elektronische Einreiseformular ist verfügbar auf swissplf.admin.ch. Wichtig: Füllen Sie das Formular vor der Einreise in die Schweiz aus.)

Derniers articles