5.5 C
Berne
vendredi 19/04/2024

Nevzad Lutfiu, kryetari i KKSH-së: Nderkombëtaret po mbyllin syte përballë diskriminimit serbë, bashkë me pasivizimim e mijëra adresave të shqiptareve në Luginën e Preshevës?!

Bujanoc, 29 shkurt (Lirigzona Nuredini) -Tri komunat me shumicë shqiptare në jug të Serbisë po vazhdojnë të përballen me pasivizimin e adresave. Pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme nga përfaqësues shqiptarëtë cilët kanë  drejtuar ankesa tek ndërkombëtarët, ende nuk ka ndonjë sinjal se deri kur do të ndërpritet ky fenomen nga Serbia. Por, shpresëtë vetme mbetetmbështetja nga Kosova dhe Shqipëria për të cilën e vlersojnë si çështje të vetme për Luginën.

Edhe  pse komuna më e prekur është ajo e Medvegjës, Serbia po vazhdon në heshtje tashmë me komunën e Bujanocit duke ia pasivizuar adresat e shqiptarëve, por që  më vonë pritet ta pësoj  të njejtën edhe komuna e  Preshevës.

Në intervistë për gazetën Le Canton27.ch, kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar, Nevzad Lutfiu, përahkruajti  problemin dhe sfidat për shqiptarët e Luginës së Preshevës.

Nevzad Lutfiu: Tirana dhe Prishtina nese jane gardian të të drejtave te shqiptareve në Serbi, duhet te flasin hapur ne qendrat e vendosjes (Gjenvë, Bruksel, New Yrok)  për diskrminimin e regjimit te Beogadit ne Lugine

Le Canton27.ch:  Çështja e pasivizimit të adresave në Luginë vazhdon të jetë një temë e ndjeshme, mirëpo cila është mbështetja që ju është ofruar nga institucionet ndërkombëtare për këtë problem?

Lutfiu: Ne në mënyrë të rregullt i njoftojme ndërkombëtarët me pasivizimin e adresave, ky proces duket që është  tendencë e hapur për spastrim etnik.Rezoluta e votuar kundër  Serbisë në Keshillin e Europës e cila permend specifikisht edhe pasivizimin e adresave në Jug të Serbisë është një shpresë  se ky proces do të ndaloj.

Le Canton27.ch: A ka ndonjë shifër të personave që iu është pasivizuar adresa dhe cila komunë prin me numër më të madh nga heqja e regjistrit civil?

Luftiu: Medvegja është Komuna që më së shumti është e prekur nga procesi i pasivizimit, atje jane defaktorizu shqiptaret nga jeta politike pikrisht per shkak te pasivizimit.Tani duket se qyteti i Bujanocit eshte target per autoritetet shteterore.

Le Canton27.ch: Këshilli Kombëtar Shqiptar në fundit e vitit të kaluar ka hapur edhe një zyrë në Pazarin e Ri (Novi Pazar), ku numëron edhe 3 zyre të tjera në Bujanoc, Medvegjë dhe Preshevë për të marrë më shumë informacione dhe statistika për personat e pasivizuar nga ana e qeverisë serbe, por që në lidhje me këtë a keni pasur ndonjë problem nga ana e Serbisë me kërcënime për të hapur zyrë të reja?

Lutfiu: Jo  nuk kemi pasur, Keshilli përfaqëson gjithë shqiptarët kudo që ndodhen në Serbi, dhe hapja e zyrës në Pazarin e Ri është në përputhje me ligjin.Do të jemi pranëçdo shqiptari që gjendet në Serbi.

 

Le Canton27.ch: Cila mendon se është arsyeja kryesore e pasivizimit të adresave në këto komuna duke pasur parasysh që serbët në Kosovë kanë të drejtat e tyre si pakicë ndërkaq shqiptarët vazhdojnë të jenë të diskriminuar në Serbi?

Luftiu: Qëllimiështë spastrimi etnik, kjo që po ndodh me pasivizimin e kemi vleresuar si racizëm.

Le Canton27.ch: Në kuadër të bisedimeve Kosovës-Serbi në Bruksel pala kosovare ka përmendur Luginën e Preshevës për gjendjen që është, sa i përket pasivizimit të adresave, mirëpo edhe në takimin në  Këshillin e Kombeve të Bashkuara javën e kaluar për çështjen e dinarit serb, ku kryeministri i Kosovës në fjalën e tij e përmendi këtë problem të shqiptarëve, sipas jush kjo çështje a do të duhej të përmendet edhe më herët për të ngrit zërin e këtyre komunave në Jug të Serbisë dhe sigurisht për të kërkuar mbështetje nga ndërkombëtarët?

Lutfiu: Patjetër, zëri ynë ka nevojë për jehonë, prandaj kemi nevoje shumë të madhe që dy shtetet e tona të jenë gardian të interesave tona. Me mbeshtetjen e Kosoves dhe Shqiperise e kemi me lehte ta ruajme substancen tone kombetare.

Le Canton27.ch: Qeveria e Kosovës për vitin e dytë me rradhë ka  ndarë buxhet prej 3 milionë euro, 1 milionë euro më shumë se në vitin e kaluar, nëpërmes Këshillit Kombëtar Shqiptar për mbështetje të shqiptarëve të Luginës. Një mbështetje e kishte ofruar eshe gjatë pandemisë. Sa do të ndahet buxheti për tri komunat dhe çfarë projekte do të realizohen me këtë buxhet?

Lutfiu: Ky  buxhet është ii dedikuar për të ruajtur substancën  kombetare, për të zhvilluar arsimin, kulturën,, informimin. Qëllimi  jonë është që këto mjete të përdoren në mënyrën  më të  mundshme. Buxheti i Kosoves per Luginen tregon tregon kujdesin e veçantë të Kosovës ndaj shqiptarëve të Luginës së Preshevës.

Derniers articles

Në Gjenevë u mbajt Forumi shqiptaro-zviceran. Referuesit: Eshtë koha që të hapet një bankë shqiptare në Zvicër

Gjenevë, 19 prill -Në Gjenevë sot eshte mbajtur Forumi zvicerano-shqiptar, u muarën pjese mbi 200 persona, kryesisht biznesmen dhe afaristë te suksesshëm si dhe...

Policia zvicerane arreston “bombarduesin”, adoleshenti nga Kosova dyshohet si bashkëpunëtor i ISIS-it

Bernë, 19 prill -Një adoleshent me prejardhje nga Kosova u arrestua para disa ditësh në Zvicër, konkretisht në qytetin e Schaffhausenit. Ai bashkë edhe...

11 vjet nga marrëveshja Kosovë-Serbi në Bruksel, dokumenti me firmën e Hashim Thacit dhe Isa Mustafes përfshinë edhe themelimin e « Asociacionit serb »

Prishtnë, 19 prill -Sot bëhen 11 vjet nga nënshkrimi i marrëveshjes së parë mes Kosovës dhe Serbisë, në Bruksel. Hashim Thaçi, atëherë kryeministër i...

La polizia kosovara arresta una svizzera dopo aver minacciato un cittadino

Pristina, 19 aprile - Un cittadino svizzero è stato arrestato a Viti dalla polizia del Kosovo, dopo aver minacciato un uomo kosovaro sui social...

Die kosovarische Polizei nimmt eine Schweizerin fest, nachdem sie einen Bürger bedroht hatte

Prishtina, 19. April – Ein Schweizer Staatsbürger wurde in Viti von der kosovarischen Polizei festgenommen, nachdem sie in den sozialen Medien einen Kosovaren bedroht...