15.6 C
Berne
mardi 6/06/2023

Nesër votohet ne Zvicër: Amendament i Marsit 2021 në ligjin COVID-19. Nesër shqiptaret do të votojne dhe festojnë!

Nesër, qytetarët zviceranë thonë fjalën e tyre për ndryshimin e 19 marsit 2021 në ligjin COVID-19. Data e neserme 28 nëntor koincidon per komunitetin shqiptare ne Zvicer me nje feste, dite kjo kombëtare- Dita e flamurit. Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch me 28 Nëntor shqiptaret do te votojen dhe do te festojnë.

Sovrani duhet të vendosë për tre objekte kombëtare: nismën « Për kujdes të fortë infermieror », nismën popullore me titull « Emërimi i gjyqtarëve federalë me short (iniciativa për drejtësinë) », si dhe për modifikimet e datës 19 mars 2021 të Covid.

Pandemia e COVID-19 ka detyruar Këshillin Federal të marrë shpejt masa të gjera për të mbrojtur njerëzit dhe bizneset. Në fillim të krizës, ai ndonjëherë duhej t’i drejtohej ligjit emergjent. Por që nga miratimi nga Parlamenti i ligjit COVID-19 në shtator 2020, ai ka përcaktuar masat shtesë që mund të marrë Këshilli Federal për të luftuar pandeminë dhe për të kufizuar dëmin në ekonomi.

Data e neserme 28 nëntor koincidon per komunitetin shqiptare ne Zvicer me nje feste, dite kjo kombëtare- Dita e flamurit. Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch me 28 Nëntor shqiptaret do te votojen dhe do te festojnë. Ne Zvcer jetojne dhe veprojne rreth 300 ije shipatre (kresisht nga Kosova) prej te cilve gati gjysma e tyre kane të drejte vote ne zgjdhje apo referendume. Nga anketa e redaksie sonë me rreth 100 perosna se do te votojne te dlielen e ardhsme apo jo, shumica apo mbi 70 perqind kane thenë po! Kurse nje pjese tjeter per aresyera te nydsrhme nuk do t ejen pjes e votimeve.

Në përgjigje të krizës në zhvillim, Parlamenti e ndryshoi ligjin disa herë. Pas një kërkese për referendum, populli e pranoi ligjin me 60% të votave në votën e 13 qershorit 2021. Referendumi i ri me sukses, një votim i dytë do të zhvillohet më 28 nëntor 2021; ai do të fokusohet në ndryshimet në ligjin e miratuar nga Parlamenti në mars 2021.

Në mars 2021, Parlamenti amendoi ligjin për të shtrirë ndihmën financiare për njerëzit që deri më tani nuk kanë qenë në gjendje ose nuk janë mbështetur mjaftueshëm. Gjurmimi i kontaktit, i cili thyen zinxhirët e kontaminimit, u përmirësua dhe u vendos që Konfederata të inkurajonte testimin për COVID-19 dhe mund të mbulonte kostot përkatëse. Parlamenti ka miratuar edhe bazën ligjore të nevojshme për vendosjen e certifikatës së COVID që donte të krijonte për personat e vaksinuar, të kuruar apo të rezultuar negativ, për të lehtësuar udhëtimin jashtë vendit dhe për të lejuar mbajtjen e disa eventeve.

Pyetja që ju bëhet: A e pranoni ndryshimin e datës 19 mars 2021 të ligjit federal mbi bazat ligjore të urdhëresave të Këshillit Federal që synojnë kapërcimin e epidemisë së COVID-19 (ligji COVID-19) (vështirësi, sigurim papunësie, ekstra pritje familjare? për fëmijë, aktorë kulturorë, evente)?

Rekomandim i Këshillit Federal dhe Parlamentit

PO Parlamenti ka ndryshuar disa herë ligjin COVID-19 për të mbrojtur më mirë njerëzit dhe bizneset. Amendamenti i marsit 2021 zgjeron ndihmën thelbësore ekonomike dhe plotëson boshllëqet mbështetëse. Certifikata COVID e bën më të lehtë udhëtimin jashtë vendit dhe lejon mbajtjen e disa ngjarjeve.

Rekomandimi i komisioneve për referendum

JO Për komisionet, rishikimi i ligjit të marsit 2021 është i panevojshëm dhe i tepruar. Sipas tyre, ligjet ekzistuese janë të mjaftueshme për të mbrojtur popullatën nga COVID dhe sëmundje të tjera. Ata gjithashtu besojnë se ky rishikim i ligjit ndan Zvicrën dhe shkakton mbikëqyrje masive të secilit prej nesh.

 

Derniers articles

Pushimet verore: Çmimet më të ulëta në ballkan dhe Evropë ato në Shqipëri. Zvicra ka emër në Shqiperi. Hoteli « Mövenpick » në Lalez Durrës me...

Ky është hoteli me modern shqiptar «Mövenpick» në Lalez Durrës vetem 20 minuta nga kryeqyteti shqiptar Tiranës, me i preferuari për shqiptarët e diasporës! Pushimet vjetore në...

Me Xherdan Shaqirin nuk ka krizë për Zvicrën

Kur është Xherdan Shaqiri në formë padyshim se nuk ka krizë edhe për lojën e kombëtares së Zvicrës. Zvicra po përgatitet për dy sfidat e...

Zvicra fton tre shqiptarë në krye me kapitenin Granit Xhaka

Treneri i kombëtares zvicerane Murat Yakin, gazetarit shqiptar te Le Canton27.ch: Jemi gati për kualifikuese të Kampionatit Evropian. Zviceta gati edhe perballe Serbisë Selektori i...

Në fjalimin e parë nga Zyra Ovale, Presidenti Biden flet për shmangien e kolapsit financiar

Presidenti Joe Biden mbajti një fjalim të premten në mbrëmje pas miratimit të ligjit për ngritjen e tavanit të borxheve që mund të marrë...

Zelensky për Putinin: Më shumë i ngjan modelit sesa presidentit

Vladimir Putin, për shkak të dëshirës së tij të vazhdueshme për t’i treguar botës diçka, duket më shumë si një manekin sesa një udhëheqës...