22.1 C
Berne
samedi 25/06/2022

Ne Stuttgart te Gjermanise u mbajt Konferenca e XII evropiane e AMFE: Federata e Mjekëve Shqiptarë në Europë po zgjerohet, drejt një institucioni ndërkombëtar

Stuttgard, 29-30 Prill -Në Stuttgart të Gjermanisë u mbajt Konferenca e XII shkencore e Federates se Mjekëve Shqiptare në Evropë, meqë rast u themelua edhe nje pike e ketij institucioni, dega e Federatës për Gjermaninë Jugore me kryetar Dr.Genc Kelmendi, njofton gazeta zvicereane Le Canton27.ch te cilin evenement gazetari i saj e ndoqi persefarmi bashk me mediat tjara kosovare dhe gjermane. 
Seancas e pare e Konferences se Fedrate sse Mjekeve shqiptare ne Evropë me mton «Mjekësia në Stuttgart flet shqip » nisi prtezenmtimet dhe pershdnetje te mysafireve nga Sqhiperia, Kosova, Maqedonmia, Gjermania, Zvicra dhe vendet tjera te BE-së. Hapjen e konference ne fjale e beri Dr. Aurora Dollenberg MD PHD–Kryetare e AMFE, njëherit Specialiste e Urgjencës, Mjekësisë së Familjes dhe Psikoterapisë ne Gjermani. Moderator i konferences ishte kolegu Hajriz Mamaj, kurse Prof. Lule Elezi me gishtrinjt e saj mbi piano i i dha atrmosfere impozante konferences.
Konferecna evropiane e AMFE “mission accompli” me mbrëmjen GALA dedikuar ndihmë per Autizëm dhe Syndromë dhe vizita tek busti i Nenen Terezes ne Stuttgart
Konferenca e XII-të e radhës organizuar nga Bordi Drejtues i Federatës me kryetaren e saj Dr. Aurora Dollenberg , tregoi edhe këtë herë gatishmërinë për bashkëpunim të ngushtë me degët e saja të formuara më herët por edhe me ato më të reja siq ishte rasti i fundit ai i 30 prillit 2022 të formimit të degës në qytetin Shtuttgart të Gjermanisë jugore, se personeli medicinal shqiptarë kudo që veprojnë janë të gatshmëm të ofrojnë ndihmë dhe përkrahje për bashkëatdhetarët në të gjitha trevat ku ata jetojnë e punojnë.
Bashkëpunimin i Federatës me institucionet shqiptare dhe gjermane e dëshmon prezenca e Znj. Liza Gashi-Zv. Ministre e Punëve të Jashtme/Diasporës së Republikës së Kosovës, ambasadorit të Shqipërisë, Z. Ronny Habakuk– Kryetar i bashkie i qytetit Gjerman Steinbronnen, Baden-Wurttemberg, Germany, Shkëlqesia tij Z. Arten Hanku– Konsull i përgjithshëm i Republikës së Shqipërisë Mynih, Znj. Lumturie Lipoveci– Konsulle e Republikës së Kosovës Stuttgart dhe Z. Afrim Nura-Konsull i përgjithshëm i Republikës së Kosovës Mynih.
Konferencat paraardhëse në Bruksel/Malmö/Kopenhagen kanë përforcuar gjithnjë e më tepër bashkëpunimet institucionale me vendet shqipfolëse dhe ato të shteteve europiane ku mjekët e federatës janë aktiv. Një falënderim të veçantë për donacionet e dhëna për “Femijët autik” nga Klinika Dr.Genc Kelmendi, Klinika Dr. Aurora Dollenberg, Klinika Dr. Anton Gojanaj dhe Klinika Dr.Mehmet Gjihollaj. Për moderimin madhështor të festës GALA falenderojmë gazetarët e mirënjohur Alketa Gashi Fazliu-Televizioni RTK dhe Hajriz Mamaj-Berlin si dhe dy mysafiret sepcial Bahri Cani-gazetar i mirenjohur i DW dhe Nefail Maliqi-Gazetar nderkombetar (OBSH-WHO) nga Gjeneva.
Pjesemarres te Konferences së XII të Federates se Mjekëve Shqiptare ne Evropë ishin pothjuajse te gjithe nga viset shiptare si dhe diaspora bashke em autoritetet nga Tirana dhe Pritshina dhe ato gjermane, si: Dr. Gazmend Berisha MD PHDc- Drejtor ekzekutiv i AMFE Specialist në mjekësinë Intensive, paliativ, Reanimacionit (Suedi); Dr. Aurora Dollenberg MD PHD– Kryetare e AMFE Specialiste e Urgjencës, Mjekësisë së Familjes, dhe Psikoterapisë (Gjemrnai); Prof. Dr. Fadil Çitaku-Drejtues dhe CEO i Academy of Leadership Sciences Switzerland (Zvicer); Dr. Hafije Zogaj– Specialist Mjeksisë Familjare (Islande); Dr. Besnik Nurboja – Specialist i Urgjencës (Londer); Dr. Adrian Fandi-Specialist e Urgjencës (Londer); Dr. Albulenë Gërguri-Mjeke e Urgjencës (Stuttgard); Prof.ass.Dr. Afrim Shabani-Oftamolog (Kosovë); Dr. Arber Morina– Specialist i Kirurgjisë abdominale dhe Metabolike të diabetit (Zvicer); Dr. Genc Kelmendi – Specialist i Anestezisë, Reanimationit, Kryetar AMFE (Stuttgard); Dr. Fadil Brovina-Specialist I Mjekësisë Interne-Onkologji, Nenkryetar AMFE-(Stuttgard); Dr. Fadil Avdiu– Internist, Nenkryetar AMFE-Stguttgard); Znj. Arjetë Nezaj– Psikologe etj…
Konfererencen ne fjale njëkohesisht e ndoqen edhe Arlind Basholli-GM i Yess Pharma-(Gjermani); Majlinda Sulejmani- Docente/Politikane (Zvicer); Haxhi Dulla-President i Shoqatës Polake-Kosovare (Wrashavë); Anila Börger, përfaqësues e MIMI-Projekt Gjermani dhe Oltjan Shehaj- President i Shoqatës studentore “Gjurmet”:
Një falenderim i vecantë i shkon Qëndra Kulturore Shqiptare Stuttgart /Albanisches Kulturzentrum Stuttgart me Kryetar Z. Vitor Spaqi , Nënkryetare Znj. Mimoza Ahmetaj dhe Rrjeti Intelektual Shqiptar kyesuar nga Z. Zef Prenka. Në këtë konferencë të pranishmit patën kënaqësinë të përcjellin disa vepra muzikore nga kompozitor të njohur botëror të ekzekutuara në piano nga pianistja me renome ndërkombëtare Prof. Lule Elezi e cila veprat e luajtura ua dedikoj “Femijëve me Autizëm”. Një falënderim i përzemërt i shkon stafit realizues: Z. Visar Salihu Xhirimi dhe Arber Cacaj-Fotograf i mirënjohur.
Ne fgund AMFE ka falënderuar te gjithë pjesmearresti , saidmos mjekët e federatës dhe përfaqesuesit e mediave qe ishin të pranishëm në Këtë konferencë ne Stuttgart te Gjermanisë.
Aktiviteti i Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Europë, po zgjerohet duke ofruar mundësi për të u njohur mes veti personeli shqiptarë në Europë (disa anga ata falë Konferencave të tilla, takohen pas shumë viteve me njeri tjetrin), me të cilin të jemi krenar që janë të gatshëm për të dhënë kontributin e tyre human në ruajtjen e shëndetit për mërgimtarët dhe familjet e tyre kudo që janë.

Konferenca e XII-të e radhës organizuar nga Bordi Drejtues i Federatës me kryetaren e saj Dr. Aurora Dollenberg , tregoi edhe këtë herë gatishmërinë për bashkëpunim të ngushtë me degët e saja të formuara më herët por edhe me ato më të reja siq ishte rasti i fundit ai i 30 prillit 2022 të formimit të degës në qytetin Shtuttgart të Gjermanisë jugore, se personeli medicinal shqiptarë kudo që veprojnë janë të gatshmëm të ofrojnë ndihmë dhe përkrahje për bashkëatdhetarët në të gjitha trevat ku ata jetojnë e punojnë.Aktiviteti i Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Europë, po zgjerohet duke ofruar mundësi për të u njohur mes veti personeli shqiptarë në Europë (disa anga ata falë Konferencave të tilla, takohen pas shumë viteve me njeri tjetrin), me të cilin të jemi krenar që janë të gatshëm për të dhënë kontributin e tyre human në ruajtjen e shëndetit për mërgimtarët dhe familjet e tyre kudo që janë.

Organizimi i Konferencës së fundit ihste shume i mire falë nagzhaimit dhe nikoqiret Dr. Genc Kelmendi dhe zonja e tij Fatime Kelmendi me gatimet tradicionale nga kuzhina shqiptare na jep krah që të vazhdojmë bashkërisht të ndihmojmë dhe përkrahim punën e Federatës me aktivitetet madhështore të radhës që së shpejti priten të organizohen në tre kryeqytete të shteteve tona shqiptare.

Prania grupit vallëzues të Shoqatës “Pavarësia” nga qyteti Shtuttgart udhëhequr Selajdin Shala i shtoi sheklqimine konferecnes en Stuttgart me programin festiv në GALA mbrëmjen e organizuar.Vendosja e luleve pranë shtatores së Shenjt. Nënës Tereze para Kishës së Shn.Konradit, edhe një herë dëshmoi humanitetin shqiptarë.

Diapora mjekësore Gjermani po zgjeron misonin e saj humanitar ne Evropë permes AMFE, sot në Gjermanine Jugore, se shpejti në Londër…

U arrit me sukses Themelimi i degës Federata europiane Mjekëve AMFE-Gjermani Jugore me Seli Stuttgart më datë 30 Prill 2022

Në kuadër të Solidarizimit me ´´Muajin Autizmit tek fëmijët´´ dhe misionit humanist të mobilizimit të mjekëve Federata Mjekët Shqiptarë Europë më 30 Prill organizoi Konferencën e XII-të Shkencore të akredituar (8 Kredite) ku u themelua dega e federatës për Gjermaninë Jugore së cilës do i prijë Dr. Genc Kelmendi.
Kryesia e zgjedhur janë:
1-Dr. Genc Kelmendi, Reanimator/Anestezist-Kryetar
2-Dr. Fadil Brovina, Onkolog- Nënkryetar
3- Dr. Fadil Avdiu, Internist- Nënkryetar
4- Niq Krasniqi – Sekretar i përgjithshëm
5- Dr. Arsim Matoshi- Kirurg vaskular- Financa
6-Dr. Qendrim Pllana- Ortoped/Mjek familje
7- Dr. Mehmet Gjihollaj-Mjek familje
Në Bordin Kontrollues u zgjodhën:
Rexhai Bahtijari-Psikiater, Anton Gojanaj-Pediater,Dr.Mehmet Hyseni-Internist, Dr. Bekim Balidemaj-Internist, Dr. Sami Tahiraj-Ortoped:
Në Themelimin e Degës së Federatë-Stuttgart morën pjesë dhe shprehen mbështetjen e tyre përfaqësuesit zyrtar të konsullatave shqiptare: Shkelqësia e tij Z. Arten Hanku – Konsull i përgjithshëm i Republikës së Shqipërisë në Mynih-Gjermani, Shkelqësia e saj Znj. Lumturie Lipoveci – Konsulle e Republikës së Kosovës në Stuttgart dhe Shkelqësia e tij Z. Afrim Nura-Konsull i Republikës së Kosovës në Mynih të cilët përgëzuan Kryesinë e sapozgjedhur të degës së Federatës-Stuttgart duke uruar një fillim të mbarë të punës së tyre humanitare dhe me rëndësi për vendet amtare.
Jo vetme kaq, aktikvitetet dhe misioni i Federates se Mjekëve Shqiptare tashme ka filluar te dal edhe jashte kufijve, duke filluar me Londren ne Angli e gjetiu..

.

Derniers articles

Lazim Destani takon ish-shefin e NATO-s Lordi George Robertson. Biseduan per Kosoven 23 vjet pas bombardimeve dhe shqiptaret ne Ballkan

I ftuar nga Rrjeti i Lidershipit Europian në Londër, ne Konferencën që po mbahet në ambientet e Parlamentit Britanik, pjesëmarrjes ishte edhe biznesmeni i...

Nga fjalimi i ministrit te  Shendetesise se Maqedonise Veriore z.Bekim Sali ne punimet e Asamblesë së 75-të se WHO

Gjeneve, UN 22 maj –Ne seline e Organizates Botere te Sendetesise ne Gjeneve po zhvillohen punimet gjashteditore (22–28 maj) e Asamblesë së 75-të se...

Nga punimet e Kongresit te XIV-të Europian te AMFE ne Shkup. Ministri i shendetesise Sali dhe presidentja Dollenberg: Te vazhdoje kjo tradite bashkepunimi me...

hkup, 23 qershor -Sot ne Skup u mbajtë me sukxsese Kongresi i XIV-të Europian nga Federata Mjekët Shqiptarë Europë , me udhëheqjen e shkëlqyer...

Psikologja ne Gjermani Shkendije Berisha-Pacolli: Pasojat e luftes ne Kosove edhe sot ndihen ne diaspore. Keta njerez me trauma kane nevoje per ne, dhe...

Shkendije Berishen-Pacolli Këshilltare e Psikologjise në ne Wirges te Gjermanise Shkendije Berishen-Pacolli nuk eshte emer i panjohur sidomos ne mjedisin ku jeton dhe veperon, ne...

Pacolli: Unë sfidoj këdo, sepse e verteta eshte ne anen time!

Shkruan: Behgjet PACOLLI «Nuk ka askush, as minister, ads kryeminister i ndonje qeverie e kushdo qofte ai, te cilit i kam keekuar ndonje favor, ku...