1.5 C
Berne
mardi 23/04/2024

NATO – 72 vjet partnere e paqes, në shërbim të stabilietit, lirisë dhe demokracise në botë!

Gjenevë, 4 prill -Suksesi me imadh dhe i fundit i NATO-s ishte me 10 qershor 1999 kur trupat e saj hyne ne Kosovë duke cliruar dhe sjellur lirine e shtetit me te ri ne Evropë. Suksesi i radhes ndodhi kur NATO pranoi per anteare shtetin shqiptare me 1 prill 2009. Urime ditelindjen NATO!, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
Shkruan: Nefail MALIQI nga Selia e NATO-s
Sot (4 prill 1949) para 72 vitesh u themelua Aleanca Veri-Atlantike (NATO-North Atlantic Treaty Organisation) Per shtate decenie rresht NATO ne lufte per paqe dhe siguri ne planetin tonë. NATO është e angazhuar për mbrojtjen e anëtarëve të saj, nëpërmjet mjeteve politike dhe ushtarake. NATO-ja kontribuon që të parandalojë konfliktet brenda dhe jashtë kufijve të vendeve anëtare. Ajo nxit vlerat demokratike dhe është e angazhuar për zgjidhjen në mënyrë paqësore të mosmarrëveshjeve.
KUSH ESHTE NATO? SI FUNKSIONON NATO? Cfare bën NATO?  Ja cfare beri per shqiptaret?
Bruksel/NATO, 4 prill 2021 -Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) u thmelua me -4 prill 1949 (North Atlantic Treaty Organisation)Organizata ka themeluar një sistem mbrojtjeje kolektiv ku vendet anëtare bien dakord të mbrojnë njëra-tjetrën në rast sulmi nga një palë e jashtme. Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Belgjika, Danimarka, Franca, Luksemburgu, Norvegjia dhe Portugalia firmosën në Uashington dokumentin që miratoi themelimin e NATO-s kundër kërcënimit në rritje të Bashkimi Sovjetik në Evropë. Gjuhët e perdorura nga NATO janë anglishtja dhe frengjishtja, dhe roli kryesor i kësaj aleance është të ruajë lirinë e Shteteve Anëtare dhe mbrojtjen me anë të forcës ushtarake. Kjo organizatë luan një rol nëpër krizat politike, dhe të gjitha shtetet anëtare të saj kontribuojnë me forcat dhe pajisjet e tyre ushtarake. Aktualisht NATO ka 30 shtete anëtare (nga të cilat 21 janë anëtarë të Bashkimit Evropian).
NATO është e angazhuar për mbrojtjen e anëtarëve të saj, nëpërmjet mjeteve politike dhe ushtarake. Ajo inkurajon gjithashtu këshillimin dhe bashkëpunimin me vendet që nuk marrin pjesë në NATO në një shkallë të gjerë të fushave që kanë të bëjnë me sigurinë, si reforma e mbrojtjes dhe ruajtja e paqes. Nëpërmjet diskutimeve të saj dhe partneriteteve, NATO-ja kontribuon që të parandalojë konfliktet brenda dhe jashtë kufijve të vendeve anëtare. Ajo nxit vlerat demokratike dhe është e angazhuar për zgjidhjen në mënyrë paqësore të mosmarrëveshjeve. Në qoftë se përpjekjet diplomatike dështojnë, ajo ka kapacitetin ushtarak të nevojshëm për të ndërmarrë administrimin e krizës dhe operacionet për ruajtjen e paqes, vetëm ose në bashkëpunim me vendet e tjera dhe organizatat ndërkombëtare. NATO ka gjithashtu një dimension të tretë i cili qëndron në veprimtari në fushën e planifikimit të gjendjes së jashtëzakonëshme (emergjencës) civile, duke ndihmuar aleatët dhe partnerët për t’i bërë ballë katastrofave, ashtu si edhe për të nxitur bashkëpunimin në fushën e shkencës dhe të ambientit.
NATO ka shumë pak forca të përhershme, të vetat. Kur vendoset të bëhet një operacion nga Këshilli i Atlantikut të Veriut, anëtarët japin kontributin e tyre në forca mbi bazë vullnetare. Këto forca kthehen në vendet e tyre menjëherë sapo përfundohet misioni. Ky është roli i strukturës së komandës ushtarake, të bashkërendisë dhe të drejtojë këto operacione. Kjo strukturë gjendet në selinë qendrore dhe në bazat e vendosura në vendet e ndryshme anëtare. Aktivitetet e përditshme të NATO-s, strukturat civile dhe ushtarake dhe programet e investimit për sigurinë, financohen nëpërmjet buxheteve të përbashkëta, për të cilat qeveritë anëtare kontribuojnë në pajtim me një formulë shpenzimesh të vendosur bashkërisht.
Sekretari i përgjithshemJens Stoltenberg: NATO, gjithnje partnerite e paqes
SEKRETARI I PËRGJITHSHËM i NATO-s
Sekretari i përgjithshëm është shërbyesi civil më i lartë ndërkombëtar i Aleancës. Ai është përgjegjës për drejtimin e procesit të konsultimit dhe vendimmarrjes brenda Aleancës dhe sigurohet për zbatimin e vendimeve. Sekretari i Përgjithshëm është gjithashtu zëdhënës kryesor i NATO-s dhe kryeson Personelin ndërkombëtar të organizatës, i cili ofron këshilla, udhëzime dhe mbështetje administrative për delegacionet kombëtare të NATO-s e të Selisë qendrore të NATO-s.

« Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) është një organizatë kryesore për politikën e sigurisë në Evropë. Koncepti strategjik mbi të cilin mbështetet përfshin mbrojtjen kolektive si pjesë e detyrës për të ndihmuar, menaxhimin e krizave dhe sigurinë bashkëpunuese. Alsoshtë gjithashtu një mekanizëm kryesor duke lejuar që forcat e armatosura të evoluojnë dhe të përballen me sfidat e shekullit 21. Në fund të Luftës së Ftohtë, NATO u ofroi ish-armiqve, përkatësisht Shteteve të Traktatit të Varshavës, të zhvillojnë një kornizë për krijimin e marrëdhënieve të besimit përmes bashkëpunimit. Kështu, në 1994, Partneriteti për Paqe (PfP) lindi. Instrumenti i bashkëpunimit midis NATO-s dhe partnerëve të saj dhe një aksesor thelbësor i sigurisë kolektive « , ka deklaruar sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg në një konferencë shtypi.

Çdo vend anëtar ka një delegacion të përhershëm në selinë politike qendrore të NATO-s në Bruksel. Ai është i kryesuar nga një ambasador i cili përfaqëson qeverinë e tij në konsultimet e Aleancës dhe në procesin e marrjes së vendimeve. Këshilli i Atlantikut të Veriut është organizmi më i rëndësishëm për marrjen e vendimeve politike brenda Organizatës. Ai takohet në nivele të ndryshme dhe kryesohet nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s i cili ndihmon anëtarët që të arrijnë marrëveshjet sipas çështjeve kryesore. Të gjitha vendimet brenda secilit nga komitetet e NATO-s bëhen nëpërmjet konsensusit. Pra një “vendim i NATO-s” është shprehja e vullnetit të përgjithshëm të të gjithë vendeve anëtare.
MBROJTJA E NJERËZVE
Ne shpesh nuk i kushtojmë rëndësi faktit se mund të ecim lirisht në një mjedis të sigurtë dhe të qëndrueshëm ekonomikisht. Siguria në të gjitha zonat e jetës së përditshme është çelësi i mirëqenies sonë.
FORCIMI I PARTNERITETEVE
Vendoja e dialogut dhe kooperimi janë vendimtare, për marrëdhëniet për paqe dhe mirëkuptim të mëtejshëm ndërkombëtar. NATO-ja siguron një mundësi të vetme për vendet anëtare dhe partnere për t’u këshilluar në lidhje me problemet e sigurisë, për të krijuar besim dhe për një periudhë afatgjatë, ndihmon në parandalimin e konfliktit. Nëpërmjet bashkëpunimit praktik dhe iniciativave shumëpalëshe, vendet po vënë në jetë së bashku sfida të reja të sigurisë
LUFTA NDAJ KËRCËNIMEVE TË REJA
Meqenëse natyra e kërcënimeve ndryshon, ashtu duhet të ndryshojnë edhe metodat për ruajtjen e paqes. NATO po orienton edhe një herë aftësitë për mbrojtje në drejtim të kërcënimeve të sotme. Ajo po adapton forcat dhe po zhvillon përpjekje shumëkombëshe për të bërë negociata me terrorizmin, shtetet e falimentuara dhe kërcënimet e tjera të sigurisë, si armët e shkatërrimit në masë.
NDËRTIMI I PAQES DHE I STABILITETIT
Dobitë e stabilitetit mund të gëzohen njëheri nga shumë palë. Është vendimtare që të stabilizohen rajonet ku tensionet kërcënojnë sigurinë. Ja pse NATO merr përsipër një rol aktiv në operacionet e administrimit të krizës, në bashkëpunim me organizatat e tjera ndërkombëtare.

Derniers articles

Mira Murati bëhet zyrtarisht pjesë e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Shefja e shërbimeve teknologjike të OpenAI, Mira Murati dhe poeti i njohur nga Kosova, Lulzim Tafa, janë pranuar sot si anëtarë të jashtëm të...

Çipa rreth Investigimi i RAI3: Një detaj është implikimi i sekretarit të përgjithshëm të Kryeministrisë. Duhet sqaruar nëse ai ka…

Duke komentuar materialin e transmetuar nga emisioni investigativ më i rëndësishëm italian, “Report”, Aleksandër Çipa, drejtor i News 24 i ftuar në “Open”, tha...

Ne Festivalin e 24-të të filmit ne Gjermani qe fillon neser, në mesin e 100 filmave nga mbare bota, aty edhe filmat nga Kosova...

Bernë, 23 prill -Çdo vit, goEast e transformon kryeqytetin e shtetit Hessian Wiesbaden në një nga vendet më të rëndësishme ndërkombëtare për kinemanë nga...

Serbi (43) para gjykatës zvicerane në Lucern. Akuzohet se goditi me thikë dhe deshi t’ia jep flakën ish-gruas së tij

Nje serb Bojka T. (43) mësohet se ka tentuar të vrasë ish-bashkëshorten duke ndezur një sprej dhe duke e drejtuar spërkatjen drejt saj. Mësohet...

Flamuri i Zvicrës, Kosovës dhe Shqiperisë, në listën e terroristëve, si vende që po e luftjonë ISIS-in

Bernë, 22 prill -Nje adoleshent 15-vjeçar që plagosi rëndë një hebre ortodoks më 2 mars në Cyrih te Zvcrës u radikalizuar në Tunizi dhe...