11.3 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Mobilizohet diaspora shqiptare për zgjedhjet e 25 prillit..

Bernë, 10 prill -Migrimi i shqiptarëve jashtë vendit nuk është një dukuri e re. Ajo është e dokumentuar të paktënqë në shekujt e pesëmbëdhjetë dhe të gjashtëmbëdhjetë me largimin e një mase të madhebanorësh nga trevat shqiptare. Ky fenoment i largimit apo ikjes, eksodit sido që ta quajme ne Kosove dhe viset shqiptare të ish-Jugosllave kuptohet disi, të cilen nuk ikën, por u dëbuan nga regjimi dhe politikat diskrimunese sllave, por brengoses është ikja, largimi i shqiptareve kreysisht i te rinjeve ne decenine e fundit nga shteti shqiptarë, eksod ky i cili eshte tejet shqetësues ?!

Diaspora e vjetër ka qenë e vendosur kryesisht në SHBA dhe disa vende të Evropës Perëndimore, ndërsa diaspora e re është vendosur në Greqi, Itali, Britanine e Madhe, Gjermani, Zvicër, Francë e gjetiu.. dhe më pak në vendet të diasporës së vjetër. Në vitin 2019, sipas vlerësimeve të tërthorta, numri i diasporës së re llogaritet të jetë rreth 1,64 milionë shtetas jashtë vendit ose rreth 36 % të shtetasve shqiptarë gjithsej shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Eurostat.

Vetëm në Greqi dhe Itali sot kemi afër 1 milionë shqiptarë?!

Mbi 3.5 milionë shqiptarë votojnë më 25 prill 107 mijë votues janë të regjistruar për herë të parë. Kurse rreth 500 mije do te jene dispora shqiptare, me te dreje vote.

Pa llogaritur ata në Amerikë, ne Austarli apo vendet skandinave hër për hë numri i qytetarëve jashtë Shqiperisë që jetojne dhe veprojne aktualisht në perendim dhe vendet limitrofe sillet rreth 1 milionë me të drejtë vote, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch duke sjellur shifra si me poshtë te qyetarëve nga Shqiperia ku ata shtrihen me dendur ne disa vende evropiane.

Për shembull në Zvicër janë 1.381 shqiptarë, pa numeruar ata ilegal, pastaj në Blegjike 5.251, France-5.231, Gjermani 8.400, ne Itali -451.437, ne Greqi- 480.851, Britani te Madhe 5.785, Austri-1.581. Turqi-10.000 (ose cilen shifer t’i vesh nuk gabon)  Por mos te harrojme se qytetare nga Shqiperia mbi 5.000 kemi sot edhe në Kosovë, Maqedoni, Mal te Zi madje edhe ne Serbi me te drejtë vote.

Edhe pse na ndajne edhe dy jave nga zgjedhjet ne Shqipëri, qysh tash verehet atmosfera dhe gatishmeria e diaspores shqiptare për te kryer obligmin qytetarëve, per te shkruar ne vendlindje per te votuar. Ky intersim i madh i shqiptareve qe jetojne dhe veprojne jo vetëm ne vendet fqinje te shtetit tonë, por edhe nga Zvicra dhe vendet tjera evropiane.

Nisin fluturimet para nga Zvicra, Italia dhe Gjeramia drejt Tiranes për zgjedhjet e 25 prillit

Shih per ket tash veq kane filluar pergatitjet e diaspores shqpitare për te shkuar per te votuar me 25 prill. Ata jane mobilizuar permes shoqatave te studenteve, atyre kulturote dhe klubeve te ndryshem shqiptare si ne Zvicer ashtu edhe ne Itali, Gjermani, France, Belgjike..

Përkunder pandemisë, interesimi i mergimtarëve tanë per te votuar me 25 prill dite e sa vie po shtohet te cilet jane mibilizuar për të shkuar ne Shqiperi kush me aeroplanë e kush me vetura dhe në mënyre te organizuar me autobus. Do përkujtuar se pandemia nuk pengoi kosovaret për të votuar e vendlindje te cilet edhe sollën ndryshimin due ju shpërblyer mundi. Qysh tash verëhet ky interesim për te votua, ku jane pergatitur dhjetra autobus dhe qidra vetura nga Zvicra qe diteve te ardhshme do të nisen ne drejtim të Tiranës.

Informacionet e para që na vijne nga terreni jane ato se jane shpeshtuar fluturimet nga Zvicra, Gjermania, Italia dhe Franca drejt aeroportit shqiptar Nenë Tereza ne Tiranë. Sipas njotimeve qe ka sioguruar gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch vetem nga Zvicra deri me 24 prill jane parapare rreth 30 fluturime nga aeroporti i Gjenevës, Cyrihut dhe Bazelit ne drejtim të Tiranes. Për shemull sot nga Cyrihu ne oren 19:55 eshte parapare nje fluturim drejt Tiranës. Nesër (11 prill ) ne ora 10-te po ashtu nga Cyrihu drejt Tiranës. Ndersa te të henne e ardhshme jane dy aerioplan nga Cyrihu drejt Tiranës, njeri ne oren 09:55 e tjetri ne oren 10:00. Kurse diten e enjte aeroplani tjeter eshte ne dispozicion aeroplani tjeter nga Zvicra (Gjeneva) drejt Tiranes ne ora 12, te shtunen e ardhshme nga Cyrihu drejt Tiranes ora 6 ne mengjes.

Për fund, do theksuar edhe kete se shume mërgimtare te Sqhiperisë ne Zvicër apo vendet tjera evropiane per shkal lihdhjeve të shpeshta në Prishtinë, ata shkojne permes Kosovës, ne Shqipëri.

Derniers articles

Ish-presidenti i Kosovës Behgjet Pacolli: Kenia ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës!

Kryetari i AKR-së, Behgjet Pacolli ka njoftuar se Republika e Kenias ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës Pacolli ka shtuar se Kenia...

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Stop the caressing of the UN and the EU towards Serbia and Vucic!.This also happened: The UN welcomes an unreached agreement?! Instead of putting...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...