7.9 C
Berne
jeudi 22/02/2024

Misioni zviceran në NATO në Bruksel dhe Swisscoy në KFOR. Paqja dhe stabiliteti prioritet në Kosovë

Bernë 3 maj -Misioni Zviceran në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut në Bruksel mbron interesat e politikës së sigurisë së Zvicrës. Angazhimi i Swisscoy me forcën shumëkombëshe në Kosovë (KFOR) do të zgjatet deri në fund të vitit 2023 dhe kontigjenti do të rritet nga 165 në maksimum prej 195 trupash, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Misioni Zviceran në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në Bruksel mbron interesat e Zvicrës brenda Aleancës Atlantike. Në veçanti, ajo promovon zhvillimin e duhur të marrëdhënieve midis Konfederatës dhe NATO-s brenda kornizës së Partneritetit për Paqe (PfP).

Misioni monitoron zhvillimet politike dhe ushtarake brenda Aleancës, përfaqëson Zvicrën në komitete të ndryshme, siç është Komiteti Monitorues i Forcës Paqeruajtëse të Kosovës (KFOR), dhe promovon iniciativa të rëndësishme të politikës së jashtme për Zvicrën. Anëtare e grupit punues të politikës ndër-departamentale të sigurisë, ajo kontribuon në zhvillimin dhe formulimin e politikës ndërkombëtare të sigurisë.

Kreu i Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS), Këshilltarja Federale Viola Amherd, miratoi Strategjinë e re Kibernetike të DDPS. Kjo e fundit vendos kështu bazën për strategjinë e saj të mbrojtjes kibernetike për vitet 2021 deri 2024 dhe nënvizon rëndësinë, nga këndvështrimi i politikës së sigurisë, të hapësirës kibernetike për mbrojtjen e vendit tonë.

Gazetari gazetes zvicerane Le Canton27.ch ne mesin e ushtareve zviceran bazen e tyre ne Prizren. Angazhimi i Swisscoy me forcën shumëkombëshe në Kosovë (KFOR) do të zgjatet deri në fund të vitit 2023

Dy orë me ushtarët e Swisscoy në Prizren. Deri sot mbi 8300 ushtarë zviceran i shërbyen paqes në Kosovë | Presheva JonëSiç theksoi Këshilli Federal, pasojat e konfliktit ende i rëndojnë Kosovës, si brenda ashtu edhe në marrëdhëniet e saj me Serbinë. Për më tepër, marrëdhëniet midis Beogradit dhe Prishtinës janë përkeqësuar përsëri në vitet e fundit, gjë që ka rritur tensionet dhe ka krijuar incidente në të dy palët. Ky zhvillim negativ justifikon vendimin e NATO-s për të hequr dorë nga zvogëlimi i KFOR-it. « Duke marrë parasysh përkeqësimin e situatës politike, prania e trupave ndërkombëtare është gjithmonë e nevojshme », nënvizoi Ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd në Këshillin e Shteteve.

Angazhimi i Swisscoy me forcën shumëkombëshe në Kosovë (KFOR) do të zgjatet deri në fund të vitit 2023 dhe kontigjenti do të rritet nga 165 në maksimum prej 195 trupash.

Më 25 nëntor 2020, Ambasadori Zviceran në Belgjikë Philippe Brandt nënshkroi një marrëveshje me Agjencinë e Komunikimit dhe Informacionit të NATO-s (Agjencia NCI). Me këtë marrëveshje, Zvicra forcon bashkëpunimin ndërkombëtar në fushën e komunikimit ushtarak dhe sistemeve të informacionit.

Partneriteti për Paqe – Siguria Ndërkombëtare, NATO dhe Aktivitetet e Misionit

Aktivitetet e Aleancës rrjedhin nga Koncepti i saj Strategjik, i miratuar në 2010 në Samitin e Lisbonës, kur Krerët e Shteteve dhe Qeverive Aleate identifikuan tre misione kryesore për NATO-n. Së pari, arsyeja reale e ekzistencës së organizatës, mbrojtja kolektive mbetet misioni themelor i organizatës, një mision i cili ka rifilluar më shumë rëndësi që nga viti 2014. Së dyti, menaxhimi i krizës është një fushë në të cilën NATO është shumë e përfshirë në Kosovë dhe Afganistan, për shembull, dy vende që janë me interes të veçantë për Zvicrën. Më në fund, siguria bashkëpunuese mbetet një detyrë thelbësore për NATO-n, edhe nëse, në një mjedis të trazuar, ajo mbetet prapa dy detyrave të tjera thelbësore. Këto tri fusha të veprimtarisë janë natyrshëm në zemër të subjekteve që zënë Misionin Zviceran në NATO.

NATO është e angazhuar në disa operacione stabilizimi me mbështetjen e shteteve partnere, përfshirë Zvicrën. Në Kosovë dhe nën kujdesin e Kombeve të Bashkuara, kompania zvicerane (Swisscoy) e integruar në KFOR, merr pjesë me sukses në stabilizimin e kësaj republike Ballkanike. Kontingjenti Swisscoy përbëhet nga ushtarë vullnetarë dhe angazhimi i tij bazohet në vendimin e Këshillit Federal të 23 Qershorit 1999 që synon pjesëmarrjen ushtarake në KFOR në bazë të Rezolutës 1244 të KB. Në qershor të vitit 2020, Parlamenti miratoi një zgjatje të mëtejshme të mandatit deri në fund të vitit 2023, ka njoftura ushtarklet nga Swisssoy gazeten zvecerane ne shqip Le Canton27.ch.

Fillimisht, objektivat e KFOR-it ishin të dekurajojnë rifillimin e armiqësive, të krijojnë një mjedis të sigurt dhe të sigurojnë ruajtjen e sigurisë dhe rendit publik, të çmilitarizojnë Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, të mbështesin veprimet ndërkombëtare humanitare dhe të sigurojnë koordinimin me bashkësinë civile ndërkombëtare të pranishme atje Sot, KFOR vazhdon të kontribuojë në ruajtjen e një ambienti të qëndrueshëm dhe të sigurt në Kosovë dhe në ruajtjen e lirisë së lëvizjes atje për të mirën e të gjitha komuniteteve.

Swisscoy ofron shërbime në një kornizë shumëkombëshe me elementët e renditur më poshtë

KFOR tani ka një staf prej rreth 3,300 burra dhe gra, të dërguar nga 27 aleatë dhe partnerë të NATO-s. KFOR punon në bashkëpunim dhe koordinim me KB dhe Bashkimin Evropian (BE). Në prill 2013, nën kujdesin e BE, Beogradi dhe Prishtina arritën një marrëveshje normalizimi e cila synon të gjejë një zgjidhje të qëndrueshme të konfliktit duke i dhënë shtysë integrimit Euro-Atlantik të Ballkanit Perëndimor. Kjo marrëveshje mbështetet fuqimisht nga NATO.

Një sektor transporti me automjetet e tij speciale;
Një sektor pionier përgjegjës për projektet e përgjithshme të ndërtimit të KFOR-it;
Ekipet ndërlidhëse dhe monitoruese LMT në katër lokacione;
Oficerët e stafit në nivelin e Shtabit të KFOR-it dhe një Detashment i Përbashkët Rajonal JRD;
Policia Ushtarake Ndërkombëtare (PMI);
Një ekip për Asgjësimin e Mjeteve Shpërthyese (EOD);
Një ekip mjekësor;
Një detashment i Forcave Ajrore me dy helikopterë Superpuma.

Derniers articles

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...

Shqiptaret ne Aarburg shenoi 16-vjetorin, Diten e Pamvaresise se Kosovës. Folesit falenderuan edhe Zvicren për mbeshtetje deri tek njohja

Aarburg, 19 shkrut  -Me emrin e Allahut (xh.h) Mëshiruesit, Mëshirplotit Të shtunën në mbrëmje, respektivisht më datë 17 shkurt 2024 në ambientet e Xhamisë...

Tri poezi nga poetja e re Arsinoi Zengo

"Lule shqerka" Do harroj një ditë Mes lotësh e pikëlluar Buzëqeshjen do ta ngrys Mallin do ta shuaj! Lule shqerën do nuhas Poshtë ndënë lëndinë Erën do tja marr Edhe pse ajo...