9.8 C
Berne
jeudi 29/02/2024

Ministri Berset: Primet shëndetësore do ulen pas trembëdhjetë vitesh

Bernë, 28 shtator -Të gjitha kantonet që flasin frëngjisht primi i tyre shëndetësor do të bjerë në vitin 2022. Më gjerësisht, primi mesatar për sigurimin e detyrueshëm shëndetësor do të ulet në të gjithë Zvicrën me 0.2%, i pari që nga viti 2008. Primi mesatar do të rritet në 315, 30 franga, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke u rferuar ATS/SDA.

Në varësi të kantonit, ndryshimi do të jetë midis -2.1% dhe + 1.4%, tha Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP) në një deklaratë për shtyp të martën. Parashikimet tregojnë një rënie të primit mesatar në më shumë se gjysmën e kantoneve. Gjatë dhjetë viteve të fundit, primi mesatar është rritur me 2.4% në vit mesatarisht.

Primi mesatar për të rriturit (373.80 franga) dhe të rriturit e rinj (263.80 franga) do të ulet përkatësisht me 0.3% dhe 1% në krahasim me vitin e kaluar. Ajo e fëmijëve do të bjerë lehtë me 0.3% dhe do të arrijë në 99.60 franga.

Për 2022, FOPH ka miratuar një ulje vullnetare të rezervave të siguruesve të caktuar për një shumë prej 380 milion franga (28 milion franga në 2021), një shumë ekuivalente me një rënie prej 1.2% të primit mesatar (-0.1% në 2021 ) Këto reduktime kumulative – në primin mesatar dhe në rezerva – përkthehen në një barrë më të ulët premium (-1.3%) në buxhetin e familjes për vitin 2022.

Sidoqoftë, rezervat e akumuluara në dispozicion të siguruesve ende tejkalojnë 12.4 miliardë CHF. Këshilli Federal është i mendimit se është e mundur dhe e nevojshme të vazhdohet me zvogëlimin e rezervave gjatë viteve të ardhshme pa dëmtuar aftësinë paguese të kompanive të sigurimeve.

Prillin e kaluar, Këshilli Federal miratoi një rishikim të urdhëresës për mbikëqyrjen e sigurimit shëndetësor duke ulur pragun minimal për rezervat nga 150 në 100%.

OFSP miratoi menjëherë një shumë prej 134 milion frangash të destinuara për të kompensuar primet e mbipaguara. Kjo shumë do të paguhet nga disa sigurues përsëri në 2021.

Fondet që kanë dhënë kompensim për primet e tepërta janë si më poshtë, tha FOPH për Keystone-ATS: Assura, Concordia, Einsiedler Krankenkasse, Vivao Sympany, Moove Sympany dhe Kolping Krankenkasse.

Pas rritjeve të moderuara midis 2019 dhe 2021, 2022 është viti i rënies së parë që nga viti 2008 – edhe pse kishte të bënte vetëm me primet e fëmijëve në atë kohë. Që nga hyrja në fuqi e sigurimit të detyrueshëm shëndetësor në 1996, primi mesatar është rritur me 3.5% në vit mesatarisht.

Parashikimet tregojnë se në katërmbëdhjetë kantone (BE, BL, BS, FR, GE, GR, JU, NE, SZ, TI, VD, VS, ZG, ZH), primi mesatar do të ulet (nga -2.1% në BS në – 0.1% në tre kantone: VD, TI dhe NE). Në dymbëdhjetë të tjerë (AG, AI, AR, GL, LU, NW, OW, SG, SH, SO, TG, UR), do të rritet midis + 0.2% (SG, SH) dhe + 1.4% (OW). FOPH ka miratuar të gjitha primet për një vit.

Të gjitha kantonet që flasin frëngjisht do të përjetojnë një rënie vitin e ardhshëm. Gjeneva pa rënien më të theksuar me -1.5%, e ndjekur nga Valais -0.8%. Fribourg dhe Jura regjistrojnë një parashikim prej -0.2%. Më në fund Vaud dhe Neuchâtel rritën pjesën e pasme me -0.1%.

Bazel-City i atribuohet rënies më të madhe (-2.6%) dhe Ticino (si Vaud dhe Neuchâtel) rënies më të vogël (-0.1%). Sa i përket rritjeve, më e rëndësishmja është raportuar në Obwalden (+ 1.4%) dhe më pak e shënuar në kantonet e St. Gallen dhe Schaffhausen (+ 0.2%).

Këshilli Federal nuk dëshiron të ndalet këtu dhe dëshiron të vazhdojë të ushtrojë presion mbi kostot e kujdesit shëndetësor. Një pjesë e parë e masave është duke u diskutuar në Parlament. Një komponent i dytë është duke u zhvilluar në qeveri. Kursimet e mundshme vlerësohen në disa qindra milionë franga. Sa i përket ndikimit të pandemisë Covid-19 në kostot e shëndetit, ai ende nuk është vlerësuar.

Derniers articles

Botime te reja ne botë: Në Paris doli libri me poezi nga autorët e njohur shqiptarë nga ballkani

"La poésie contemporaine albanaise" (Poezia bashkëkohore shqipe) quhet libri i posabotuar sot ne kreyqytetin e kultures evropiane ne Paris nga autoret: Reshat Sahitaj,  Adem...

Mediat e Ukrainës: Zelenskyi u takua në Shqipëri me « kryeministrin » prorus të Serbisë. Vuçiç në Tirane perballe Ramës: Falemnderit Kiew qe nuk e njihni...

Vucic ne Tirane Zelensdkyt: vlerësoi gjithashtu Kievin si një nga kryeqytetet e pakta që nuk e njeh pavarësinë e Kosovës Zelenskyi u takua në Shqipëri...

Shqiperi, nis projekti i ri për menaxhimin e zjarreve me mbështetje nga qeveria zvicerane

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro nënshkroi sot Memorandumin e Bashkëpunimit për menaxhimin e zjarreve me Ambasadoren e Zvicrës Ruth Huber Tiranë, 28 shkurt...

Një familje shqiptare në Zvicer ankohen se humbën fëmijet e tyre në « mungesë të perkthyesit në spital… »

Bernë, 28 shkurt - Lajmi që Franziska Neziri (57) duhej t'i jepte çiftit në spital ishte më i keqi që mund t'u jepni prindërve:...

Zelensky nga Tirana fton partnerët nderkombëtar në samitin global të paqes në Zvicër për Ukrainën

Tiranë, 28 shkurt -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky pas dy vitesh te invasion rus ne Ukarinë, po qëndron për vizitë për herë të parë...