20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Këshilltari Federal denoncoi « të dhëna të rreme » në hapjen e Forumit të të dhënave të OKB -së që po zhvillohet në Bern

Bernë, 4 tetor -Këshilltari Federal denoncoi « të dhëna të rreme » në hapjen e Forumit të të dhënave të OKB -së, i cili zhvillohet në Bern. Statistikat e rreme bëjnë të vështira « diskutimet nga të cilat varemi, veçanërisht gjatë një pandemie », sipas Alain Berset. Në fillim të Forumit të të dhënave të OKB -së të Dielën në Bern, ai bëri thirrje për indikacione të besueshme për zhvillimin e qëndrueshëm, njofton gazeta zviceane ne shqip Le Canton27.ch

« Tani ka shumë të dhëna të rreme, » u ankua Këshilltari Federal duke hapur këtë takim global i cili mbledh së bashku qindra pjesëmarrës nga më shumë se 100 vende në dhomë dhe mijëra në internet, përfshirë Sekretarin e Përgjithshëm të OKB -së Antonio Guterres. Këto statistika të përafërta ndryshojnë qasjen e publikut ndaj çështjeve si pandemia, tha ai.

Vetëm rreth 60 vende po mbështeten në të dhënat mbi shkallën e infeksionit dhe vdekjeve sipas moshës dhe gjinisë

Më shumë se një vit pas mbërritjes së koronavirusit, vetëm rreth 60 vende po mbështeten në të dhënat mbi shkallën e infeksionit dhe vdekjeve sipas moshës dhe gjinisë, u tha një zyrtar gazetarëve disa ditë më parë. ‘OKB. Dhe për të bërë thirrje për një « angazhim » dhe për të investuar në risi përballë kësaj situate. Dy mekanizma të rinj financiarë do të shpallen në këtë takim të tretë global (UNWDF), të planifikuar për të mërkurën.

Për dekada, shëndetësia, arsimi dhe mirëqenia ekonomike janë përmirësuar, një situatë që të dhënat kanë qenë në gjendje të mbështesin. Pandemia vë në dyshim këto përparime, beson z. Berset.

« Ne ndoshta nuk do të arrijmë » shumë nga Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) në mesin e 17 të vendosura nga bashkësia ndërkombëtare, u ankua këshilltari federal. Situata në Zvicër gjithashtu nuk është e kënaqshme, sipas tij.

Më shumë se 700,000 njerëz u përballën me varfërinë, sipas të dhënave dy vjet më parë, këmbënguli Berset. Sidoqoftë, kjo shifër ndoshta është rritur me pandeminë, thotë ai. Ai shtoi se, për të përmirësuar situatën, ne kemi nevojë për më shumë bashkëpunim, përfshirë këtu edhe të dhënat.

Në një video mesazh, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara António Guterres theksoi se të dhënat në kohë, të hapura dhe cilësore janë më thelbësore se kurrë. « Ndërsa përballemi me një kaskadë sfidash – nga Covid -19 në emergjencat klimatike – ne mbështetemi në të dhënat për të kuptuar atë me të cilën përballemi, për të udhëhequr përgjigjen tonë dhe për të monitoruar përparimin, » tha ai.

Takimi i OKB -së, i cili zhvillohet çdo dy vjet, mbledh së bashku udhëheqës, shkencëtarë të të dhënave dhe shoqërinë civile. Janë planifikuar shtatë seanca plenare dhe dhjetëra diskutime anësore. Dhe ky takim duhet të kulmojë me një Pakt të Bernës mbi të dhënat për një dekadë veprimi mbi SDG -të.

Kjo deklaratë do t’i bëjë thirrje të gjithë aktorëve për më shumë kapacitet, për partneritet, për të dhëna për të ndihmuar të gjithë popullsinë, për indikacione për të kuptuar situatën ndërkombëtare, për të zgjeruar besimin në statistika dhe për të investuar në këto çështje. Këto çështje janë të rëndësishme për politikëbërësit për të përcaktuar se ku do të miratojnë financimin, sipas OKB -së.

Derniers articles