14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Gazeta e Ukraines për Albin Kurtin ne Samitin e Athinës / Kryeministri i Kosovës deklaratë në mbështetje të Ukrainës, duke dënuar pushtimin e Rusisë

Athinë, 21 gusht -« Kosova i bashkohet deklaratës së G7-ës për garancitë e sigurisë së Ukrainës »  (Kosovo joins G7 declaration on Ukraine’s security guarantees, by Dinara Khalilova) ) eshte ky tiulli i gazetes ukrainase The Kyiv Independent e cila ben fjalë për prezencen e krymenistrit shgiptare nga Kosova ne samitin e Athines ku po marrin pjese burreshetas te vendeve nga ballkani (anetare te BE-së), shrkuan gazeta zviceraen Le Canton27.ch

The Kyiv Independent: Kosova i bashkohet deklaratës së G7-ës për garancitë e sigurisë së Ukrainës

Kosova i është bashkuar deklaratës së Grupit të Shtatë (G7) për garancitë e sigurisë për Ukrainën, njoftoi kryeministri i Kosovës, Albin Kurti.

“Sigurimi i fitores për Ukrainën – dhe mbajtja përgjegjëse e liderëve të Rusisë për krimet e tyre – është thelbësore për ruajtjen e paqes dhe demokracisë”, shkroi Kurti në Twitter. “Kosova është e gatshme të kontribuojë në këto përpjekje”.

Kosova është bërë vendi i 20-të që i është bashkuar deklaratës, të prezantuar në samitin e NATO-s të korrikut në Vilnius. Ndër të fundit që u angazhuan ishin shtetet baltike, Bullgaria, Maqedonia e Veriut dhe Greqia.

Garancitë e sigurisë kanë për qëllim të jenë detyrime të qarta dhe afatgjata që synojnë të forcojnë aftësinë e Ukrainës për t’i rezistuar agresionit rus. Ata gjithashtu do të trajtojnë sanksionet, ndihmën financiare dhe rindërtimin e pasluftës.

Duke e shpallur këtë vendim, kryeministri i Kosovës ka publikuar një deklaratë në mbështetje të Ukrainës, duke dënuar pushtimin e plotë të Rusisë.

« Efektet e konfliktit kanë kaluar gjithashtu shumë përtej kufijve të Ukrainës. Në një përpjekje për të shkëputur vëmendjen nga lufta e saj ilegale, Rusia po përpiqet të destabilizojë Ballkanin Perëndimor, me ndihmën e aleatëve të saj kryesorë autokratikë në rajon », thuhet në deklaratë. .

Sipas Kurtit, që kur Rusia filloi luftën e saj gjithëpërfshirëse kundër Ukrainës shkurtin e kaluar, Kosova i është bashkuar regjimit të sanksioneve të SHBA-së dhe BE-së, ka ofruar të strehojë deri në 5000 refugjatë nga Ukraina dhe « mirëpritur 18 gazetarë ukrainas duke u ofruar atyre një hapësirë të sigurt për të vazhduar misioni për t’i thënë të vërtetën pushtetit. » (According to Kurti, since Russia started its all-out war against Ukraine last February, Kosovo has joined U.S. and EU sanctions regime, offered to host up to 5,000 refugees from Ukraine, and « welcomed 18 Ukrainian journalists offering them a safe space to continue their mission of speaking truth to power. ») shkruan gazeta ukrainase The Kyiv Independent, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Ukraina nuk e ka njohur Kosovën, e cila ka një shumicë shqiptare etnike, si një shtet të pavarur pasi u shkëput nga Serbia pas një lufte në 1998-99. Shtetet e Bashkuara dhe shumica e vendeve anëtare të BE-së e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, e cila u shpall zyrtarisht në vitin 2008.

Derniers articles