12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

Dita Nderkombëtare e luftës kunder Islamofobise. Shefi i OKB-së dha ket mesazh, duke cituar Kur’anin

Gjenevë/UN, 17 mars -OKB: Kurani i Shenjtë na kujton: Kombet dhe fiset u krijuan për të njohur njëri-tjetrin ( UN: As the Holy Quran reminds us: Nations and tribes were created to know one another) Falënderoj organizimin e bashkëpunimit islamik për fokusin tuaj në kohë në trajtimin e sfidës globale të islamofobisë, fanatizmit anti-musliman dhe diskriminimit, thuhet ne mesazhin e shefit te OKB-së Antonio Guterres leshuar sot me 17 mars, me rastin e Dite Ndërkombëtare ne luften kunder islamofobise!, raporton nga Gjeneva gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27

Antonio Guterres përshkruan fanatizmin anti-musliman në qiell si pjesë e ndryshimit më të gjerë në nivel global ndaj nacionalizmit

Shefi i OKB: Urrejtja e fanatikëve të muslimanëve në nivelin ‘epidemik’

Vetëm disa ditë më parë, një raport për Këshillin për të Drejtat e Njeriut zbuloi se dyshimi, diskriminimi dhe urrejtja e drejtpërdrejtë ndaj muslimanëve është rritur në « proporcione epidemike ».

« Një ringjallje në fanatizëm anti-muslimane është sigurisht në internet me tendencat e tjera shqetësuese që po shohim në nivel global: një ringjallje në etno-nacionalizëm, neo-nazizëm, stigma dhe gjuhë të urrejtjes që synon popullatat e prekshme duke përfshirë myslimanët, hebrenjtë, disa komunitete të krishtera minoritare, Si edhe të tjerët, « tha Guterres në një ngjarje të OKB që shënonte përkujtimin e Ditës Ndërkombëtare për të luftuar islamofobinë

OKB: Ndërsa Kurani i Shenjtë na kujton: Kombet dhe fiset u krijuan për të njohur njëri-tjetrin ( UN: As the Holy Quran reminds us: Nations and tribes were created to know one another)

Urrejtja dhe diskriminimi ndaj myslimanëve janë rritur deri në atë pikë sa kanë marrë “përmasa epidemike”, paralajmëroi të mërkurën Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres.

Kështu shkruan Anadoly Agency, sipas të cilit medium Guterres përshkroi rritjen e mprehtë të intolerancës ndaj myslimanëve si pjesë e një kthese më të gjerë globale drejt nacionalizmit dhe largimit nga të drejtat e pakicave.

“Rigjallërimi i intolerancës ndaj myslimanëve është sigurisht në përputhje me prirjet e tjera shqetësuese që ne po shohim globalisht: ringjallja e etno-nacionalizmit, neo-nazizmit, stigmatizimit dhe gjuhës së urrejtjes drejtuar popullatave të prekshme, përfshirë myslimanët, hebrenjtë, disa komunitete të pakicave të krishtera, dhe të tjerët”, citohet të ketë thënë Guterres në një ngjarje të OKB-së duke shënuar Ditën Ndërkombëtare kundër Islamofobisë.

Ai gjithashtu ka thënë se komunitetet pakicë kanë nevojë për mbrojtje shtesë.

“Komunitetet e pakicave janë pjesë e pasurisë së strukturës sonë kulturore dhe shoqërore. Sidoqoftë, ne mund të shohim jo vetëm forma diskriminimi por edhe politika asimilimi që kërkojnë të fshijnë identitetin kulturor dhe fetar të komuniteteve pakicë”, ka shtuar ai.

Në këtë kontekst, ai më pas ka cituar vargje nga Kur’ani, duke thënë se larmia është një thesar për të gjithë njerëzimin.

“Siç na kujton Kur’ani i Shenjtë: popujt dhe fiset u krijuan për t’u njohur me njëri-tjetrin. Diversiteti është pasuri, jo një kërcënim”, citohet të ketë theksuar shefi i OKB-së.

 

 

 

 

Derniers articles