15.8 C
Berne
samedi 22/06/2024

Me 17 maj në Gjenevë mbahet konference nderkombëtare për mobilizimin e Burimeve të Hepatitit, ku do marrin pjesë znj.Clinton, shefi i OBSH (WHO) Ghebreyesus etj..

Gjenevë, 15 maj -Te merkueren e ardhshme (17 maj ) në Gjenevë do te mbahet konefrenca nderkombëtare e apre e ketij lloji mbi Mobilizimin e Burimeve të Hepatitit, ku do te marrin pjese Chelsea Clinton, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus dhe ish-kryeministrja e Zelandës së Re, Helen Clark, do të trajtojnë konferencën historike mbi hepatitin viral. Kknfrecna do te mabhet në Hotel Intercontinental në Gjenevë, ka njoftuar sot per gazeten zvcerane ne shqip Le Canton27.ch znj. Françeska Da Ros menaxhere e komunikimit.

Fondi i Hepatitit dhe Iniciativa për Akses në Shëndetin e Klintonit (CHAI) do të jenë partnerë në Konferencën përuruese të Mobilizimit të Burimeve të Hepatitit që do të zhvillohet të mërkurën, 17 maj, në Hotel Intercontinental në Gjenevë, Zvicër.

Konferenca e nivelit të lartë do të organizohet nga Republika Arabe e Egjiptit dhe Mbretëria e Arabisë Saudite, dy vende me ngarkesë të lartë të hepatitit C dhe hepatitit B, përkatësisht. Ngjarja është një thirrje globale për veprim për të rritur angazhimin financiar dhe politik drejt eliminimit të hepatitit viral deri në vitin 2030 dhe po shihet si një pikë kthese historike në luftën kundër një « epidemie të fshehur » që, nëse lihet e pakontrolluar, parashikohet të jetë më e madhe se HIV. tuberkulozi dhe vdekjet nga malaria të kombinuara deri në vitin 2040.

Ne konfrencene  Gjeneves do marrin pjese: Chelsea Clinton, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus dhe ish-kryeministrja e Zelandës së Re, Helen Clark, do të trajtojnë konferencën historike mbi hepatitin viral

Ne kete samiti boteror te shendetesise do marrin pjese personalitete te larat boterore, sikur Chelsea Clinton, nënkryetare e bordit të drejtorëve për CHAI, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus dhe ish-kryeministri i Zelandës së Re dhe ambasadorja aktuale e Fondit të Hepatitit Helen Clark do të flasin në këtë ngjarje, ku do të marrë pjesë edhe Rakan Khalid Bin Dohaish, Asistent Zëvendësministri i Shëndetësisë, Mbretëria e Arabisë Saudite dhe Prof. Mohammed Hassany, Asistent i Ministrit të Shëndetësisë, Republika Arabe e Egjiptit.

Atyre do t’u bashkohen përfaqësues të nivelit të lartë nga një sërë ministrish shëndetësore nga vende me ngarkesë të lartë, duke përfshirë Brazilin, Kamboxhia, Kamerunin, Nigerinë, Pakistanin, Ruandën, Ugandën dhe Zambinë. Përfaqësues nga organizatat mjekësore dhe infermierore dhe komunitetet e prekura nga hepatiti do të flasin gjithashtu në konferencë.

Konferenca ka vendosur një qëllim për të mbledhur fonde të konsiderueshme për të mbështetur investimet në vendet ku tashmë ka angazhim politik dhe janë ndërmarrë veprime fillestare drejt zbatimit të një plani kombëtar. Këto fonde katalitike do të ndihmojnë në fillimin e zbatimit ose do të përshpejtojnë ndjeshëm progresin drejt arritjes së objektivave të vendit. Shuma e synuar për këtë përpjekje kolektive është 150 milionë dollarë.

Michel Kazatchkine, ish-Drejtori Ekzekutiv i Fondit Global për Luftën kundër SIDA-s, Tuberkulozit dhe Malaries (Fondi Global), do të mbajë një fjalim kryesor në sesionin e hapjes, duke tërhequr paralele me ditët e para të pandemisë së SIDA-s, ku aktivizmi shkencor dhe komuniteti shtyu. për akses në barna që shpëtojnë jetë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Hepatiti viral është shkaku i shtatë kryesor i vdekshmërisë në mbarë botën. Pavarësisht nga një kurë për Hepatitin C (HCV) dhe një vaksinë për të parandaluar hepatitin B (HBV), të dy viruset prekin më shumë se 350 milionë njerëz, me 90 për qind të infeksioneve të përqendruara në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Çdo vit, mbi 1.1 milionë njerëz vdesin nga një sëmundje e lidhur me hepatitin dhe tre milionë janë të infektuar rishtazi. Nëse nuk trajtohet, vdekjet nga hepatiti viral parashikohet të tejkalojnë vdekjet nga HIV, tuberkulozi dhe malaria të kombinuara deri në vitin 2040. Pavarësisht nga kjo, kërcënimi shëndetësor global i hepatitit viral është i neglizhuar dhe i nënfinancuar.

Konferenca do të ketë gjithashtu një numër sesionesh speciale:

Angazhimet – me përfaqësues nga USAID, Qendrat Afrikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, Fondi Global dhe UNITAID.

Industria – me përfaqësues nga kompanitë farmaceutike si Roche, Abbott, Hologic, Hetero, Viatris dhe Cepheid and Medicines Patent Pool. Në këtë event pritet të shpallen angazhimet e çmimeve nga kompanitë farmaceutike dhe diagnostikuese.

Derniers articles