12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

Mbi 700,000 shqiptarë gjatë dhjetë viteve të fundit u larguan nga Shqiperia e Edi Ramës, po aq sa Serbia dëboi nga Kosova në kohën e Milosheviqit?!

Mediat boterore diteve te fundit kane pushtuar gazetat e tyre me tituj e shkrime për valen e re te refugjateve nga Shqiperia kesaj radhe jo ne Zvicer as vendet e BE-së por drejt brigjeve britanike te cilet po perfundojne here ne burgje e Anglisë e here në deti. Viteve te fundit, qytetarët shqiptarë në Britaninë e Madhe dhe BE kanë paraqitur mijëra kërkesa për azil per çdo muaj. Për Shqiperine e vogel ky numer i refugjateve shqiptare eshte shumë i madhë. Ne krahasim me numrin e popullsisë, ikja e shqiptareve nga Shqiperia eshte me i madh se i ukrainsve, vend ky i cili eshte aktualisht ne gjendje lufte?!, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Shqiptarët, rekord kërkesash për azil në Francë, Britani dhe Gjermani… Në Zvicer për pese vite eshte dyfishuar numri i shqiptareve ne kete vend 

 

Bordeaux : La gauche fait pression pour empêcher l'expulsion d'une albanaise | Infos Bordeaux« Shqiptarët, kampionë të kërkesave për azil në Francë » (Les Albanais, champions de la demande d’asile en France).. « Pse shqiptarët po largohen nga vendi i tyre dhe po kërkojnë azil » (Pourquoi les Albanais quittent leur pays en masse et cherchent asile); « Vendetta, mafia, persekutimet homofobike: Pse shqiptarët marrin azil në Francë » (Vendetta, mafia, persécutions homophobes: pourquoi les Albanais obtiennent l’asile en France) jane keta vetëm disa tituj qe ka shkëputur gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga mediat evropaine te cilat shkruajne ditëve te fundit  per eksodin masiv nga Shqiperia drejt vendeve Zvicres dhe vendeve te BE-së edhe pse e territorin helevetik numri i tyre eshte me i vogël.

Zyrtaret nga UNHCR ne Gjenevë  pë rgazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch kane deklaruar se « Mbi 14 mijë persona nga Shqipëria u larguan nga vendi i tyre në vitin e kaluar  dhe aplikuan për azil në vende të tjera.. » Kjo korrespondon me afërsisht 0,500% të të gjithë banorëve. Vendet pritëse më të shpeshta janë Mbretëria e Bashkuar, Franca dhe Gjermania.

Javët e fundit, rreth 6,000 shtetas nga Shqipëria kanë mbërritur në mënyrë të parregullt në Mbretërinë e Bashkuar, shumica e tyre duke kaluar Kanalin Anglez. Autoritetet federale gjermane i thanë Bundestagut se 6,198 shtetas të huaj u deportuan midis janarit dhe qershorit 2022.

Të dhënat, sipas tij tregojnë se Franca mbetet një prej vendeve të para të Europës, kur vjen fjala te dëshira për të kërkuar azil. Keshtu vetem ne France  për cdo vit bëhen nga 7.8 mije ekrkesa për azil nga shqipatret nga Shqiperia edhe pse ky vendi është pjesë e listës së “shteteve të sigurta”.

Sipas të dhënave zyrtare mbi emigracionin nga Qeveria Britanike, të përpunuara nga “Monitor” në periudhën janar-shtator 2022 kanë kërkuar azil në Britani 13,272 shtetas shqiptarë.

Shifra tmerruese: Gjate ketij viti qindra mjek leshuan Shqiperi. Mbi 20 gazetarë vitin e kaluar jane te intersuar të lënë Shqiperinë

Shqiptare nga Shqiperia ne vitin 2015 në Zvicer kishte vetem 1590, ndërsa sot jane mbi 3000. Don te thote per pesë vite numri i shqiptareve nga Shqiperia ne Zvicër është dyfishuar..

Disa te rinj ne Tiranë për gazeten zvicerane Le Canton27.ch fenomentin e ikjes nga Shqiperia e kane shpjeguar se «ne Shqiperi ska siguri as perspektive!  Nese nga ndokush ky vend konsiderohet i «sigurt» gabohet! Po eshte i sigurt vetem per qeveritaret dhe fëmijet e tyre, por jo edhe per qytetaret. Edi Rama ma shumë merret me Serbine, me «ballkanin e hapur » se sa me ne si qytetar te ketij vendi. Korrupcioni, krimi i organizuar, varsjet,  droga, prostitucioni…nuk kane te ndalur ne Shqiperi..Jemi  lodhur me kete shtet, jeta jone na shkoi nëpër terr, por nuk duam qe bile femijet tane te kene te njejtin fat të zi, të heqin te zinje e ullirit ne kete vend te pashprese te okupuar nga bandat kriminale  » thone koelgeta tane nga Tiarana.

Eurostat së fundmi e renditi Shqipërinë si vendin me shkallën më të lartë të varfërisë në Evropë, me 46 për qind të vendit në rrezik të varfërisë dhe përjashtimit social.

Jo vetem te rinje, por edhe mijera mjeke, mësues, policë, madje dhe gazetar po ikin nga Shqiperia. Vetem sivjet mbi 20 gazetar kane kerkuar informacione nga redaksia e Le Canton27.ch se si mund te vijne në Zvicer?

Shqiperia, sot e 20 vite mbetet nga shtetet më të varfra të Evropës: Vendi më pak i zhvilluar i Evropës, Shqipëria është gjithashtu një nga më të varfërit. Në fund të vitit, të ardhurat vjetore për frymë u vlerësuan në 800 dollarë në vit.

Varfëria, mungesa e punës dhe kushtet e vështira të jetesës i shtyjnë shumë shqiptarë të ikin. Midis 2011 dhe 2017, afro 330,000 shqiptarë u larguan nga vendi, ekuivalente me 12% të popullsisë. Në vend, shkalla e papunësisë tek të rinjtë është afër 33%. Në harkun kohor prej 25 vitesh, mosha mesatare e vendit është rritur nga 28 në 37, ndërsa lindshmëria është më e larta në Evropë.

Italia, destinacioni i parë për emigrantët shqiptarë: Italia prej kohësh është destinacioni i parë për shqiptarët. Ata do të ishin 1 milion për të jetuar në këtë vend

Në vitin 1991, regjimi komunist dhe kriza ekonomike kishin shtyrë 27 mijë prej tyre të iknin në horizonte të tjera. Një pjesë e madhe e emigrantëve shqiptarë u vendosën gjithashtu në Greqi në të njëjtën kohë.

Qeveritë në Ballkanin Perëndimor, dhe në veçanti Shqipëria, duhet të përshpejtojnë reformat strukturore dhe të sigurojnë një tranzicion të drejtë ekologjik. Shqipëria do të kishte atëherë një potencial të jashtëzakonshëm për prodhimin e energjisë me karbon të ulët.

Kjo është në thelb ajo që Lilyana Pavlova, Zëvendës-Presidente e Bankës Evropiane të Investimeve (EIB), tha në një intervistë me EURACTIV.

Ajo theksoi gjithashtu se këto përpjekje janë « thelbësore për krijimin e një mjedisi më të mirë biznesi dhe një standardi më të mirë jetese për njerëzit e rajonit, si dhe për përmirësimin e perspektivës së punës për të rinjtë dhe njerëzit me kualifikim të lartë, të cilët përfaqësojnë rreth 40% të shqiptarëve. emigracioni”.

Sipas Zëvendës-Presidente e Bankës Evropiane të Investimeve (EIB) “Kjo, theksoi ajo, është “jetike për krijimin e një mjedisi më të mirë biznesi dhe standarde jetese për njerëzit në rajon dhe për përmirësimin e perspektivave të punësimit për të rinjtë me arsim të lartë dhe të rinj që përbëjnë rreth 40% të emigrimit nga Shqipëria”.

Mbi 700,000 shqiptarë janë larguar nga vendi në dhjetë vitet e fundit, duke u rritur në 1.4 milionë që nga rënia e komunizmit në vitin 1991. (Some 700,000 Albanians have left the country in the last 10 years, rising to 1.4 million since the fall of communism in 1991) Këtë verë, rreth 14,000 shqiptarë u larguan në Britaninë e Madhe përmes rrugëve të parregullta dhe shumë prej tyre kërkuan azil, gjë për t’u hidhëruar të autoriteteve britanike..

Zëvendëspresidenti i BEI-së shpjegoi se nxitësit e emigrimit nga Shqipëria dhe, deri diku, nga Kosova, janë standardi veçanërisht i ulët i jetesës, shkalla e lartë e papunësisë tek të rinjtë dhe mospërputhja midis kërkesave të tregut të punës dhe aftësive të punëkërkuesve.

Bëjeni Shqipërinë një vend të sigurt, ku jeta është e mirë

Lilyana Pavlova, Author at European Western Balkans

Qeveritë në Ballkanin Perëndimor, dhe në veçanti Shqipëria, duhet të përshpejtojnë reformat strukturore dhe të sigurojnë një tranzicion të drejtë ekologjik. Shqipëria do të kishte atëherë një potencial të jashtëzakonshëm për prodhimin e energjisë me karbon të ulët.

Kjo është në thelb ajo që Lilyana Pavlova, Zëvendës-Presidente e Bankës Evropiane të Investimeve (EIB), tha në një intervistë me EURACTIV.

Ajo theksoi gjithashtu se këto përpjekje janë « thelbësore për krijimin e një mjedisi më të mirë biznesi dhe një standardi më të mirë jetese për njerëzit e rajonit, si dhe për përmirësimin e perspektivës së punës për të rinjtë dhe njerëzit me kualifikim të lartë, të cilët përfaqësojnë rreth 40% të shqiptarëve. emigracioni”.

Sipas Zëvendës-Presidente e Bankës Evropiane të Investimeve (EIB) “Kjo, theksoi ajo, është “jetike për krijimin e një mjedisi më të mirë biznesi dhe standarde jetese për njerëzit në rajon dhe për përmirësimin e perspektivave të punësimit për të rinjtë me arsim të lartë dhe të rinj që përbëjnë rreth 40% të emigrimit nga Shqipëria”.

Mbi 700,000 shqiptarë janë larguar nga vendi në dhjetë vitet e fundit, duke u rritur në 1.4 milionë që nga rënia e komunizmit në vitin 1991. (Some 700,000 Albanians have left the country in the last 10 years, rising to 1.4 million since the fall of communism in 1991) Këtë verë, rreth 14,000 shqiptarë u larguan në Britaninë e Madhe përmes rrugëve të parregullta dhe shumë prej tyre kërkuan azil, gjë për t’u hidhëruar të autoriteteve britanike..

Zëvendëspresidenti i BEI-së shpjegoi se nxitësit e emigrimit nga Shqipëria dhe, deri diku, nga Kosova, janë standardi veçanërisht i ulët i jetesës, shkalla e lartë e papunësisë tek të rinjtë dhe mospërputhja midis kërkesave të tregut të punës dhe aftësive të punëkërkuesve.

Edi Rama « aresyetohet » pyetjes, pse shqiptarët po ikin nga Shqiperia më shumë se sa ukrainasit që janë në luftë?!

Twitter 上的DardanKS DMD 🇽🇰:"Photo of the day On the elections day in #Albania PM Edi Rama outfit #vote #funny https://t.co/5gEZGs1I1t" / Twitter

Gjithsej 1075 shqiptarë kaluan Kanalin me varka të vogla të organizuara nga bandat e kontrabandës së njerëzve gjatë një periudhe 6 javore këtë verë, ndërsa vitin e kaluar gjithsej 757 shqiptarë kaluan me gomone, sipas shifrave zyrtare të qeverisë britanike. Rreth 5000 shqiptarë kanë mbërritur në Britani me gomone këtë vit

Veq kesaj , shifrat ajne tmerruese nga organiaszhat nderkombëatre ne Gjenve kur flasin per migarcionin dhe prostioticonin. Sipas tyre, sot ne rruget e veropes jkane mbi 200.000 prostitua shqwiptare. Ato zejen e tyfe e ushtrojne kresisht ne Itali, Greqi, Serbi, Dubai, France, Zvicer etj..

Sot mbi 200.000 femra shqiptare prostituohen rrugeve te Evropës, kryesisht ne Itali, Greqi, Serbi, Dubai, France, Zvicer…, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju rferuar burimeve nga organitata ndeerkombeätre ne Gjenevë

«Beogradi spastrime etnike me luftë ndaj shqiptareve, Tirana spastrime etnike me korrupcion dhe papunesi.. » ka thënë anlsiti shqipatre nga Tiaran për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kryeministri Rama duke folur për eksodin e shqipatreve, dite me pare due u munduar t jusitfikoj iken e shiptzareve nga vedni i tij, u shpreh se « nuk i ndalon dot shqiptarët që të ikin jashtë vendit, pasi sipas tij Gjermania, si vendi më i zhvilluar i Europës është vetëm një orë e gjysmë larg » Kjo deklarata ka shkatuar reagime dhe polemika te mëdha ne mediat jo vetem ne Shqiperi por edhe ne Gjermani, i cili u kritikua nga autoritet e Berlinit zyrtar. Keto komente skandaloze Rama i bëri gjatë një interviste të dhënë për “Der Spiegel”, ndërkohë ai duke injoruar eksodin, shfrytëzoi rastin te përgjgijet me ironi duke ju bere « thirrje pensionistëve gjermanë të kalonin pleqërinë e tyre buzë detit në Shqipëri… » kupto ve vendin me te varfur ne Evropë?!

Madje Edi Rama del qesharak ne kete inteviste i cili ka deklaruar se  » Shqipëria është një nga vendet më të sigurta në botë… » duke mos pervcaktuar per ke eshet me i sigurt  për shopaztret apo pe rmafian, bandatr kriminale apo me i siogurt per liriene trafikut te drogës?!

.

Derniers articles