12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Mbi 100.000 refugjate kerkuan strehim ne vitin 2022 ne Zvicer. Kosova theu rekordin (1999) kurse sot Ukraina

Berne, 25 shkurt -Vala më e madhe e refugjatëve që nga Lufta e Dytë Botërore vazhdon e pandërprerë. Në vitin 2022, rreth 100,000 njerëz kërkuan strehim në Zvicër. Pas tekordit te Kosoves (1999) vitin e kaluar ka thyer po ashtu lufta ne Ukraine, , njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Një numër rekord që nga Lufta e Dytë Botërore. Kjo valë migrimi është kryesisht për shkak të konfliktit në Ukrainë, por edhe të faktorëve të tjerë.

Kush janë njerëzit që kërkojnë strehim në Zvicër?

Numri më i madh i refugjatëve vijnë nga Ukraina. Kështu, më shumë se 75,000 ukrainas hynë në Zvicër në vitin 2022. Duke qenë se ata marrin automatikisht statusin e mbrojtjes S, ata nuk janë ndër azilkërkuesit e zakonshëm. Në vitin 2022, në Zvicër janë dorëzuar 24.511 kërkesa për azil, pra 9.600 kërkesa ose 64% më shumë se një vit më parë.

Më shumë se një e katërta e azilkërkuesve vijnë nga Afganistani, të ndjekur nga njerëzit që kërkojnë mbrojtje nga Turqia (4,791 aplikime), Eritrea (1,830), Algjeria (1,362) dhe Siria (1,252).

Pse po rritet numri i azilkërkuesve?

Përveç luftës në Ukrainë, faktorë dhe situata të tjera mund ta shpjegojnë këtë valë të re refugjatësh. Që nga pranvera e vitit 2022, kufizimet e udhëtimit në lidhje me Korenë janë hequr. Disa vende në rrugën ballkanike i kanë relaksuar kërkesat për viza. Pandemia e Covid-19 ka dobësuar ekonomikisht shumë vende të origjinës së azilkërkuesve. Kësaj i shtohet edhe shpërthimi i çmimeve të ushqimeve për shkak të konfliktit në Ukrainë.

Nuk janë vetëm shtetasit e vendeve në krizë që po ikin, por edhe njerëz nga vende të tjera që po qëndronin atje. Vitin e kaluar, Turqia u kërkoi 3.5 milionë refugjatëve sirianë dhe rreth 200,000 deri në 300,000 refugjatë afganë në territorin e saj të kthehen në shtëpi. Ky presion ka çuar në një rritje të dukshme të migracionit në Evropë në verën e vitit 2022.

Pse po vijnë më pak njerëz nga Eritrea në Zvicër?

Për dhjetë vjet, refugjatët nga Eritrea janë në krye të statistikave të azilkërkuesve në Zvicër. Që nga viti 2021, kërkesat e tyre për azil kanë ardhur në rënie. Ndërsa 6,900 Eritreanë po kërkonin ende azil në 2014, kishte vetëm 1,830 në 2022, kryesisht për shkak të marrëveshjes së paqes.

A është vala e refugjatëve drejt Zvicrës sot më e madhe sesa gjatë luftërave ballkanike të viteve 1990?

Për shkak të numrit të lartë të refugjatëve të luftës nga Ukraina, po, rekordi i vitit 1999 u tejkalua. Në atë kohë, 47,513 njerëz kishin kërkuar mbrojtje në Zvicër, duke përfshirë 29,495 nga ish-Jugosllavia.

Shumica dërrmuese e tyre, rreth 90%, erdhën nga Kosova e sotme, ndërsa pjesa tjetër nga Serbia dhe Mali i Zi. Ndërmjet viteve 1998 dhe 1999, 53,000 refugjatë të luftës kosovare gjetën strehim në Zvicër. Me 100,000 njerëz që kërkojnë mbrojtje në vitin 2022, numri është pothuajse dyfishuar në krahasim me këtë valë të viteve 1990.

Derniers articles