3.6 C
Berne
samedi 9/12/2023

Lufta në Gaza / Ministri i Jashtëm, Ignazio Cassis, megjithatë bën thirrje për armëpushim humanitar dhe lëshon 90 milionë ndihma

bwernë, 1 tetor -Ignazio Cassis nuk duhet të veprojë më vetë Rezoluta u kundërshtua sepse nuk i referohej faktit se përshkallëzimi i fundit u shkaktua nga sulmi i Hamasit më 7 tetor. Për më tepër, Izraeli e sheh thirrjen për një armëpushim si një përpjekje për të hequr të drejtën e tij për vetëmbrojtje, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Reagime të kundërta. Rezolutë e diskutueshme në OKB

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një rezolutë për një « armëpushim humanitar » në Lindjen e Mesme, duke përfshirë Zvicrën. Një vendim jo unanim, veçanërisht brenda Komisionit të Politikës së Jashtme të Këshillit të Shteteve.

Zemërimi po rritet në mesin e atyre që janë përgjegjës për politikën e jashtme në Këshillin e Shteteve. Ata kërkojnë në të ardhmen që Departamenti i Punëve të Jashtme të Këshilltarit Federal të PLR-së, Ignazio Cassis, të detyrohet t’i raportojë atyre. Motivi i tyre? Ata janë të irrituar nga fakti që Zvicra miratoi një rezolutë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së që kërkon një « armëpushim humanitar » të menjëhershëm në konfliktin në Lindjen e Mesme.

Kjo rezolutë e detyron Izraelin të mos kryejë më operacione ushtarake pavarësisht sulmeve të Hamasit. Duke e bërë këtë, Zvicra neutrale ra në anën e kritikëve të politikave të Izraelit – në marrëveshje me Ignazio Cassis. Hamasi gëzohet, Izraeli flet për një « turp ». Edhe në Zvicër, vendimi është i diskutueshëm.

Për Komisionin e Politikës së Jashtme (CPE) të Këshillit të Shteteve, faji qëndron gjithashtu në faktin se vendimi është marrë vetëm nga Departamenti i Punëve të Jashtme (FDFA) – dhe se as Këshilli Federal në tërësi dhe as komitetet e u përfshinë Këshilli Kombëtar dhe Këshilli i Shteteve. Prandaj, ajo nuk “mbështetet nga e gjithë klasa politike”.

Në të vërtetë, nuk duket të ketë unanimitet brenda Këshillit Federal. Një shembull ndër të tjera, Ministri i Energjisë së UDC Albert Rösti theksoi gjatë një ceremonie përkujtimore në sinagogën e Bernës se Shteti i Izraelit, sipas tij, kishte të drejtën të mbrohej për të mbrojtur veten dhe popullsinë e tij.

Ndryshe nga Zvicra, shumë shtete partnere perëndimore refuzuan ta miratonin rezolutën. Shtetet e Bashkuara, aleati më i ngushtë i Izraelit, por edhe Austria dhe Hungaria votuan kundër. Gjermania, Italia, Finlanda, Suedia dhe Holanda abstenuan.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...