19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Dreke pune e DFAE me gazetaret e huaj (APES) në Zvicër: Liria e shprehjes, motori dhe barometer i demokracise së një shteti. Po cili eshte roli i medias në situata (post) konfliktuoze

Nicolas Bideau, kreu i komunikimit në DFAE: Është thelbësore të jemi të vetëdijshëm për rolin qendror të lirisë së shtypit dhe medias në realizimin e të drejtave të njeriut, demokracisë, zhvillimit të qëndrueshëm dhe ruajtjen e paqes… » 

Gjenevë, 28 prill (Nefail Maliqi) –2023 shënon 30 vjetorin e Ditës Ndërkombëtare të Lirisë së Shtypit. Kjo ditë, e krijuar nga OKB-ja, i kushtohet lirisë së shprehjes – bazë e të gjitha të drejtave të tjera të njeriut. Ndërsa aksesi në informacion është thelbësor në kohë paqeje, ai bëhet jetik në situata konflikti. Nicolas Bideau, kreu i komunikimit në DFAE, shpjegon mendimet e tij për këtë temë, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në kete takim te zyrtareve te DFAE-së  nga Berna me gazetaret e huaj (APES) ne Gjenevë mori pjesë Nicolas Bideau (Shef i Komunikimit DFAE) dhe Jürg Lauber (Shef i Misionit të Përhershëm të Zvicrës në Zyrën e Kombeve të Bashkuara dhe organizata të tjera ndërkombëtare në Gjenevë).

Njekohesish thate keitj takimi tradicional te gazetareve boterore në OKB dhe Zvicer me autoritetet helevetike nga Berna u bisedua edhe per rolui e agzetareve ne integiormine te huajve, pastaj për gazetarin ne pergjithesi ne bote, perfhsire ketu edhe ate ne ballkan, per FakeNews, per pasojat e intelegjences artificiale ne informim etj.

Gazetaret nderkombëtar ne Gjenevë po ashtu i pershëndeti edhe ambasadori zviceran ne OKB z. Jürg Lauber i cili perfaqeusesit e mediave i quajti si zëdhenes dhe « lufëtarë » te se vertetës,  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Nicolas Bideau, kreu i komunikimit në DFAE,: Zvicra është aktive ndërkombëtarisht si anëtare e Koalicionit për Lirinë e Medias dhe Koalicionit Freedom Online

Është mezi ora tetë e mëngjesit dhe një grua nga Ticino po shkruan tashmë në Twitter për rezultatin e ndeshjes së fundit të FC Luganos. Një burrë që flet frëngjisht ndan një artikull në Facebook në lidhje me zgjedhjet e fundit kantonale në Gjenevë, dhe një i ri gjermano-zviceran sapo ka publikuar një histori në Instagram duke komentuar vizitën e Obamës në Cyrih. E drejta e lirisë së shprehjes është një e drejtë që na shoqëron në jetën tonë të përditshme. Dita Ndërkombëtare e Lirisë së Shtypit, e thirrur nga Kombet e Bashkuara më 3 maj, e përcakton saktësisht këtë liri si burimin e të gjitha të drejtave të tjera të njeriut.

“Është thelbësore të jemi të vetëdijshëm për rolin qendror të lirisë së shtypit dhe medias në realizimin e të drejtave të njeriut, demokracisë, zhvillimit të qëndrueshëm dhe sigurimit të paqes”, nënvizon shefi i komunikimit nga DFAE, Nicolas Bideau. Qasja në informacione të besueshme është thelbësore në kohë paqeje, por bëhet jetike në situata konflikti. Dhe është relativisht e lehtë për t’u kuptuar.

Roli i medias në situata konflikti

Sa luftëra kanë shpërthyer për dezinformimin? Sa konflikte ushqehen nga propaganda kundër një individi apo një kombi?

Fatkeqësisht, qasja në informacion të pavarur dhe cilësor është gjithnjë e më shumë nën kërcënim në mbarë botën. Profesionistët e medias shpesh janë subjekt i frikësimit, gjuhës së urrejtjes në internet apo edhe sulmeve. Dezinformimi dhe përhapja e gënjeshtrave apo lajmeve të rreme janë në rritje dhe dështimet e pjesshme ose të plota të internetit përsëriten. Menaxhimi i informacionit në lidhje me agresionin ushtarak kundër Ukrainës dhe konfrontimin ushtarak në Sudan konfirmon këtë prirje shqetësuese.

“Informacioni i besueshëm u mundëson civilëve në zonat e krizës të marrin vendimet e duhura për sigurinë e tyre dhe të të dashurve të tyre”, nënvizon Nicolas Bideau. Dezinformimi, nga ana tjetër, ngjall urrejtje dhe konfuzion dhe nxit dhunën. “Kjo minon punën e organizatave humanitare duke rrezikuar sigurinë e punonjësve të tyre në terren. Gjithashtu pengon mbështetjen dhe aksesin për më të cenuarit,” vazhdon ai. Këto janë arsyet pse roli i medias është vendimtar – dhe pse Zvicra është e angazhuar për ta mbrojtur atë.

Angazhimi shumëpalësh për lirinë e shtypit
Për të shkëmbyer informacion cilësor, profesionistët e medias duhet të jenë të lirë të bëjnë punën e tyre pa frikësim. Ato duhet të mbrohen dhe respektohen, duke përfshirë edhe zonat e konfliktit. Kontributi juaj në shpërndarjen e fakteve të verifikuara dhe të dhënave të besueshme është thelbësor në luftën kundër dezinformatave polarizuese.

“Shtetet duhet të punojnë drejt kushteve kornizë të favorshme për mediat profesionale. Kjo është e vetmja mënyrë që profesionistët e medias të bazojnë analizat e tyre në burime të pavarura dhe të larmishme informacioni”, siguron Nicolas Bideau. Me këtë në mendje, Zvicra ka publikuar planin e saj të parë kombëtar të veprimit për sigurinë e profesionistëve të medias në Zvicër. Fushat e veprimit të këtij plani përfshijnë njohjen e rolit dhe profesionit të profesionistëve të medias dhe mbrojtje më të mirë kundër kërcënimeve online dhe gjuhës së urrejtjes. Gratë profesionistë të medias janë veçanërisht të prekura.

Për shumë vite, Zvicra ka mbështetur Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë në fushën e lirisë së shtypit dhe në veçanti projektin e saj « Siguria e gazetareve femra në internet ». Që nga viti i kaluar, ne kemi mbështetur gjithashtu platformën e Këshillit të Evropës për të forcuar mbrojtjen e gazetarisë dhe sigurinë e gazetarëve. Së fundi, Zvicra është e përfshirë ndërkombëtarisht si anëtare e Koalicionit për Lirinë e Medias dhe Koalicionit Freedom Online, të cilët janë të përkushtuar për të mbrojtur dhe promovuar lirinë e medias dhe lirinë e shprehjes, jashtë dhe online.

Derniers articles