19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Letër kolegëve zviceranë: Emrin « Kosovo » në mediat e juaja, përdorne në gjuhën shqipe KOSOVË

Bernë, 10 janar -Kolege te nderuar, emrin « Kosovo » që është në gjuhën serbe, sllave) do ishte mirë që në mediat e juaja ta përdorni tash e tutje në gjuhën shqipe si Kosovë ose Kosova për të rrespektuar gjuhën e shumicës së popullates në Kosovë që e flasin shqipen si dhe komunitetin albanofon në Zvicer, numri i të cilëve sillet rreth 400.000, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch 

Ju drejtuam kete leter kolegiale, per mirëkuptim meqë e dime se disa here në faqet e juaja kemi pare tekste ne gjuhen shqipe, për cka jemi mirënjohes dhe jemi te bindur se as perdorimi i emrit jo korrekt i « Kosovo »,  në gjuhën shqipe si Kosovë, nuk do t’ju pengojë juve, aq me teper kur jemi në një shtet shembull ne botë për demokraci dhe tolerancë, qe rrespekton gjuhet e huaja.

Nëse emri i Zvicres nga mediat vendore perdoret ne dy-tri gjuhe (Schveiz, Suisse, Svizzera..) pse t’mos perdoret edhe emri i « Kosovo » në shqip Kosovë? 

Meqë ne pjesen frankofone, Zvicrës i thonë « Suisse » apo në pjesën gjermanofone Zvicres i thone « Schweiz » pse atehere mediat zviceran t’mos e përdorin emrin e Kosovës drejtë, ne shqip Kosovë apo Kosova dhe jo sikur deri me tash « Kosovo ». E bemë kete kerkesë, jo pse jemi kunder nje gjuhe, por thjesht për shkak rrespektimit te popullates shumice ne Kosovë. Nuk mund ta shkruajmë emrin e Kosovës « Kosovo » për hater te 100 mije serbeve ne Kosovë, duke shkelur, duke diskrimunuar ne anët tjeter mbi 2 milionë albanofone tjerë në Kosovë dhe Zvicër ?!

E beme kete kerkese edhe per nje aresye tjeter, jo vetem qe nderoni dhe rrespektoni komunitetin me te madh albanofon ne Zvicer por edhe perfaqesusit e insitucioneve te Kosovës (qe Zvicra e ka njohur si shtet me 27 shkurt 2008) te cilet sa here vizitojne Bernin, Gjeneven apo Davos-in emri e Kosovës  e pedorin ne shqip Kosovë e kurrenjëhere jo « Kosovo », meqe ashtu perdoret ne Beograd, kurse ne Prishtine e Tirane përdoret ne shqip « Kosovë »! Në fakt para ca vitesh emrin Kosovë e kishim përdorur në gjuhen shqipe për here te pare ne nje gazete zvicerane, në një shkrim ne « Tribune de Geneve » (shiko foton) cka ishte mirëpritur dhe pèërshëndetur gazeta ne fjalë nga mijëra shqitarë te kantonit, ne Zvicer dhe nga ballkani.

Nëse Zvicra u ndalon shqiptarët te bejne simbolin e shqiponjes, nese emrin e Kosovës vazhdon ta përdore serbisht « Kosovë » mund te zemrojne rreth 400 mije albanofonë në Zvicër edhe pse ndoshta mund te hidherojne 20 mije serbë ne vendin tuaj. Sikur Zvicra t’mos e kishte njohur Kosovën, sigurisht kete kërkese nuk do t’ju kishim bërë fare. Do ishte ngjajshem sikur Serbise t’i kërkonim qe emrin e Kosovës ta perdorin ne shqip si Kosovë edhe pse logjikisht do te i ishte e drejtë! Pra, kolegë të dashur zviceranë, nëse Serbia nuk na rrespekton, bile ju na rrespektoni qe emrin « Kosovo » në mediat e juaja ta përdorni në gjuhën shqipe KOSOVË !.. Danke – Merci !..

Derniers articles