4.2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Kush është Julien Roche, një francez në Shqipëri

Julien Roche ka krijuar kompani në telekomunikacion, IT, transport ajror

Bernë, 19 dhjetor -Sipërmarrësi francez u shpërngul në vend gjatë diktaturës së Enver Hoxhës. Ai krijoi rreth dyzet kompani atje në po aq vite, shkruan gazeta zvicerane en shqip Le Canton27.ch duke ju rferuar Le Figaro

Në fund të shtatorit, një grup maturantësh të shkollës HEC Paris shkuan në Shqipëri për të zbuluar hijeshitë natyrore dhe mundësitë ekonomike të këtij vendi të vogël të lidhur mes Greqisë, Malit të Zi dhe Kosovës. Në manovrën e këtij udhëtimi pune, Julien Roche foli për potencialin e vendit të tij të adoptuar në bujqësi, energji dhe turizëm.

Ky sipërmarrës serial, i cili i ka ftuar të gjithë këta njerëz të vegjël në shtëpinë e tij të madhe pranë Tiranës, e njeh mirë vendin. Ai krijoi rreth dyzet kompani atje në po aq vite. “Shumica e këtyre kompanive janë zhdukur sepse bashkëpunëtorët e mi kanë preferuar të transferohen në Itali apo Gjermani për të bërë një jetë më të qetë”, rrëshqet kjo gjashtëdhjetëvjeçare e djallëzuar dhe e ngrohtë, presidente që prej vitit 2012 e Dhomës së Tregtisë Franko-Shqiptare.

Shqipëria hapet ndaj kompanive franceze

Në fakt, Shqipëria nuk tërheq turma. “Dyqind francezë jetojnë në vend. Fetarë, pak profesionistë të turizmit dhe staf i ambasadës”, thotë sipërmarrësi.
Kryeministri Edi Rama në një vizitë në Paris foli për projekte në energji apo në shkollën 42.

Me dy projektet e saj të fermave fotovoltaike të Spitallës dhe Karavastasë me një kapacitet total prej 240 megavat dhe një vlerë të llogaritur rreth 120 milionë euro, kompania franceze Voltalia është bërë “investitori i parë i huaj në Shqipëri”, siguron CEO i saj, Sébastien Clerc. Këto impiante të ardhshme, të cilat përfaqësojnë konsumin e rreth 375,000 njerëzve, ose 13% e popullsisë shqiptare, janë infrastrukturat më të rëndësishme diellore në të gjithë rajonin e Ballkanit.

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...