20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Kompania gjigante e Zvicrës Grupi Orllati me pronar shqiptar, nuk ndalet…Tash ka nisur ndërtimin e fushës diellore fotovoltaike 100 MW në Kosovë

Luasanne, 6 qershor -Më 31 maj  te ektij viti Konsorciumi Lindja Solar LLC, duke bashkuar katër partnerët e lartpërmendur, dhe Ministria e Ekonomisë së Kosovës, nënshkruan një kontratë për ndërtimin e një fushe diellore fotovoltaike prej përafërsisht 110 hektarësh që ndodhet afër kryeqytetit Prishtinë, njofton gazeta zvicerane ne sqhip Le Canton27.ch

Ndërtimi i fushës diellore fotovoltaike 100 MW në Kosovë. Grupet Orllati dhe Holdigaz njoftuan sot nënshkrimin e kontratës për ndërtimin e një fushe diellore fotovoltaike 100 MW që ndodhet afër kryeqytetit të Kosovës, Prishtinës.

Avni Orllati, drejtor menaxhues i grupit Orllati, tha: “Ky projekt do të kontribuojë në sigurinë e furnizimit me energji në Kosovë. Ai gjithashtu përfaqëson një gur të parë në favor të tranzicionit ekologjik të vendit, i cili gjithashtu duhet të nxisë rritjen në rajon. Jam i lumtur që mund të kontribuoj në një projekt të kësaj përmasash, i cili për më tepër do të na lejojë të zhvillojmë projekte të tjera diellore në Zvicër dhe Evropë. » citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Për të realizuar këtë projekt, grupet Orllati dhe Holdigaz si dhe partnerët e tyre, Jaha Solar, një kompani kosovare aktive në prodhimin dhe instalimin e sistemeve diellore fotovoltaike, dhe ZPV, një kompani gjermane e specializuar në projekte të mëdha të ndërtimit diellor, krijuan një konsorcium i quajtur Lindja Solar LLC – Lindja – që do të thotë “lindja” në shqip. Ky projekt, i cili do të shtrihet në rreth 110 hektarë, është pjesë e ambicies së fortë të vendit për të zhvilluar prodhimin vendor të energjisë së rinovueshme.

Grupet Orllati dhe Holdigaz njoftojnë sot nënshkrimin e kontratës për ndërtimin e një fushe diellore fotovoltaike 100 MW që ndodhet afër kryeqytetit kosovar, Prishtinës. Për të realizuar këtë projekt, grupet Orllati dhe Holdigaz si dhe partnerët e tyre, Jaha Solar, një kompani kosovare aktive në prodhimin dhe instalimin e sistemeve diellore fotovoltaike, dhe ZPV, një kompani gjermane e specializuar në projekte të mëdha të ndërtimit diellor, krijuan një konsorcium i quajtur Lindja Solar LLC – Lindja – që do të thotë “lindja” në shqip. Ky projekt, i cili do të shtrihet në rreth 110 hektarë, është pjesë e ambicies së fortë të vendit për të zhvilluar prodhimin vendor të energjisë së rinovueshme.

Në pothuajse 30 vjet, Orllati Group, i vendosur në Bioley-Orjulaz në kantonin Vaud, është bërë një nga lojtarët kryesorë në ndërtim në Zvicrën frëngjisht-folëse. Një “histori suksesi” i realizuar në Zvicër.

Me afro 1000 punonjës, Orllati është një nga lojtarët kryesorë në ndërtim në Zvicër

Grupet Orllati dhe Holdigaz bashkojnë forcat për ndërtimin e një termocentrali diellor fotovoltaik 100 MW në Kosovë Bioley-Orjulaz (Vaud), 31 maj 2024 – Grupet Orllati dhe Holdigaz njoftojnë sot nënshkrimin e një kontrate që synon të ndërtojë një 100 Fushë diellore fotovoltaike MW e vendosur afër kryeqytetit të Kosovës, Prishtinës.

Për të realizuar këtë projekt, grupet Orllati dhe Holdigaz si dhe partnerët e tyre, Jaha Solar, një kompani kosovare aktive në prodhimin dhe instalimin e sistemeve diellore fotovoltaike, dhe ZPV, një kompani gjermane e specializuar në projekte të mëdha të ndërtimit diellor, krijuan një konsorcium i quajtur Lindja Solar LLC – Lindja – që do të thotë “lindja” në shqip. Ky projekt, i cili do të shtrihet në rreth 110 hektarë, është pjesë e ambicies së fortë të vendit për të zhvilluar prodhimin vendor të energjisë së rinovueshme.

Mbështetja e tranzicionit energjetik në Kosovë

Më 31 maj  te ektij viti Konsorciumi Lindja Solar LLC, duke bashkuar katër partnerët e lartpërmendur, dhe Ministria e Ekonomisë së Kosovës, nënshkruan një kontratë për ndërtimin e një fushe diellore fotovoltaike prej përafërsisht 110 hektarësh që ndodhet afër kryeqytetit Prishtinë. Aktualisht 93% e fuqizuar nga energjia elektrike nga qymyri1, Kosova dëshiron fuqimisht të zhvillojë prodhimin e saj të energjisë së ripërtëritshme në favor të tranzicionit ekologjik. Objektivi afatgjatë i Kosovës është të ndërtojë 1.2 GW kapacitet të erës dhe diellore, duke bërë të mundur që deri në vitin 2031 të arrihet një pjesë prej 35% e energjive të rinovueshme në bilancin energjetik të Kosovës.

Termocentrali do të ndërtohet në tokë publike e cila do të jepet me qira për një periudhë maksimale prej 32 vitesh, me kontratë për blerjen e energjisë elektrike të prodhuar, çmimi i së cilës do të jetë i garantuar mbi 15 vjet, e lidhur me KOSTT, operatorin e tregut kombëtar. Instalimi duhet të prodhojë rreth 170 GW energji elektrike në vit, ekuivalente në Zvicër me konsumin vjetor prej 24,000 banorësh2, dhe në këtë mënyrë të shmangë emetimin e më shumë se 200,000 t CO2 mesatarisht në vit.

Një strategji zhvillimi të qëndrueshëm

Grupi Orllati po diversifikon aktivitetet e tij në fushën e prodhimit të energjisë së rinovueshme. Avni Orllati, drejtor menaxhues i grupit Orllati, tha: “Ky projekt do të kontribuojë në sigurinë e furnizimit me energji në Kosovë. Ai gjithashtu përfaqëson një gur të parë në favor të tranzicionit ekologjik të vendit, i cili gjithashtu duhet të nxisë rritjen në rajon. Jam i lumtur që mund të kontribuoj në një projekt të kësaj përmasash, i cili për më tepër do të na lejojë të zhvillojmë projekte të tjera diellore në Zvicër dhe Evropë. »

Grupi Holdigaz po zgjeron investimet e tij në Evropë dhe duke reduktuar kështu gjurmën e karbonit. Philippe Petitpierre, President i grupit, saktëson: “Ky është një projekt konkret dekarbonizimi në një vend që aktualisht varet kryesisht nga qymyri. Ky projekt është një pjesë shembullore e dëshirës sonë për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050. Ne jemi shumë krenarë që kontribuojmë në këtë dhe në kështu konfirmohet se dekarbonizimi nuk duhet parë në nivel lokal, por më tepër në nivel global. »

Për Jaha Solar, një kompani aktive në prodhimin dhe instalimin e sistemeve diellore fotovoltaike, ky projekt nxjerr në pah avantazhet e prodhimit vendor të burimeve të rinovueshme dhe ndërtimit në shkallë të gjerë diellore, ky projekt është një hap i parë në Kosovë, një vend premtues në zhvillimin e burimeve të rinovueshme. prodhimi i energjisë.

Luisa Helms, CEO e Lindja Solar, përfundon: “Ky projekt përfaqëson një mundësi fantastike për të kontribuar si në mbrojtjen e klimës ashtu edhe në ekonominë lokale të një vendi në lulëzim. Ne kemi mbledhur ekipe plotësuese në konsorcium, të cilët do ta bëjnë këtë projekt të prodhimit të energjisë së rinovueshme një sukses të sigurt. »

Derniers articles