2.4 C
Berne
jeudi 1/12/2022

Komiteti i 23-të Zvicër-BE i Përbashkët për Lëvizjen e Lirë të Personave

Berne-Wabern, 22 tetor -Për shkak të pandemisë së koronavirusit, takimi i 23-të i Komitetit të Përbashkët Zvicër – Bashkim Evropian (BE) mbi Marrëveshjen për Lëvizjen e Lirë të Personave (AFMP) u zhvillua sot nga video konferencë. Delegacionet e Konfederatës Zvicerane nga njëra anë, si dhe Bashkimi Evropian dhe vendet anëtare të saj nga ana tjetër, diskutuan çështje të ndryshme në lidhje me zbatimin dhe zhvillimin e AFMP. Të dy partnerët dëshironin të rrisin bashkëpunimin e tyre të mirë në menaxhimin e krizës shëndetësore, njofton gazeta zvicerane në gjuhën shqipe « Le Canton27.ch » duke ju referuar burimeve te SEM ne Bernë.

Për arsye të shëndetit dhe sigurisë publike, Zvicrës iu desh të kufizonte hyrjen në territorin e saj pranverën e kaluar. Për herë të parë, ai përdori nenin 5 të shtojcës I të AFMP duke e lejuar atë të kufizojë të drejtat e dhëna nga marrëveshja. Këto kufizime zgjatën deri më 15 qershor, kur lëvizja e lirë e njerëzve rifilloi plotësisht. Të dy palët mirëpritën bashkëpunimin e mirë midis Zvicrës, BE-së dhe vendeve anëtare të saj, një aset në menaxhimin e kësaj krize.

Komiteti i 23-të Zvicër-BE i Përbashkët për Lëvizjen e Lirë të Personave (23e Comité mixte Suisse-UE sur la libre circulation des personnes)

23e Comité mixte Suisse-UE sur la libre circulation des personnesRefuzimi i iniciativës së kufizimit Ndër ngjarjet e spikatura që nga takimi i fundit i komitetit të përbashkët në qershor 2019, delegacioni zviceran nënvizoi refuzimin nga më shumë se 61% të nismës popullore « Për imigracionin e moderuar « , rezultate të cilat janë prova e mbështetjes në rrugën bilaterale. Sidoqoftë, zhvillimet e fundit në lidhje me marrëveshjen institucionale midis Zvicrës dhe BE nuk ishin pjesë e shkëmbimit.

Blerja e pasurive të patundshme përsëri e mundur pa kufizime në Kroaci Pas disa ndërhyrjeve nga Zvicra brenda Komitetit të Përbashkët, delegacionet ishin në gjendje të zgjidhnin vështirësitë e lidhura me blerjen e pasurive të patundshme nga shtetas zviceranë në Kroaci. Pas ndryshimit në praktikë të autoriteteve kroate, shtetasit zviceranë mund të marrin pasuri të patundshme pa qenë e nevojshme të vërtetojnë një qëndrim minimal në vend. Delegacionet mirëpritën zgjidhjen e gjetur. Rishikimi i Anekseve të AFMP dhe çështjet në lidhje me tërheqjen e Mbretërisë së Bashkuar nga BE Delegacionet ofruan azhurnime për çështjet që lidhen me zhvillimin e AFMP.

Një rishikim i aneksit për njohjen e kualifikimeve profesionale është duke u zhvilluar, në mënyrë që të përfshijë zhvillimet e fundit. Si pjesë e Brexit, një protokoll i ri do të shtohet mbi sigurimet shoqërore. Objektivi këtu është të garantojmë, në marrëdhëniet midis Zvicrës dhe BE-së, të drejtat e fituara dhe në procesin e blerjes nga shtetasit britanikë. Si rregull, delegacionet e Zvicrës dhe BE-së takohen një herë në vit, në kuadrin e Komitetit të Përbashkët, për të bërë një vlerësim të çështjeve në lidhje me zbatimin e AFMP-së. Delegacioni zviceran drejtohej nga Cornelia Lüthy, Zëvendës Drejtori i Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), ndërsa delegacioni i BE u drejtua për herë të parë nga Znj Clara Ganslandt, Shefe e Divizionit të Shërbimit të Evropës Perëndimore Bashkimi Evropian për veprim të jashtëm.

Derniers articles

Në Kosovën e lirë, pas luftës u vranë mbi 30 femra. Shifer kjo e madhe, sikur « burrat » i kanë shpallur luftë grave shqiptare?!

Prishtinë, 1 dhjetor -Mbrem ne kyreqytetin kosovar ne Prishtine ka ndodhur nje vrasje makabre, ku burri vret gruan shtatëzënë, nje dite para lindjes. Kjo...

Masat për të marrë pasaportën / Zvicra e shtrëngon, Gjermania i shliron…

Pasaporta e Zvicres  është më elitare e Evropës - dhe askush nuk dëshiron ta ndryshojë atë! Për të marrë një pasaportë zvicerane, pengesat janë jashtëzakonisht...

FIFA publikon emrin e arbitrit qe do ta udheheq ndeshjen mes Serbisë dhe Zvicrës

Cyrih, 30 nentor -FIFA sot ka bërë të ditur emrin e arbitrit për ndeshjen e së premtes mes Zvicres dhe Serbisë në orën 20:00...

Sot kemi bërë një hap të duhur për qyterarët e Kosovës drejt udhëtimit pa viza. Presim që PE ta zbatojë

Skruan: Jan Lipavský, Ministër çek i Punëve të Jashtme Ambasadorët e vendeve anëtare të BE-së ranë dakord sot për mandatin negociator të Këshillit për rregulloren për...

Gazetari ndërkombëtar Nefail Maliqi jep lajmin e parë nga Brukseli për ngjyrën jeshile te BE-së për liberalizimin e vizave për qytetaret e Kosovës

Bruksell, 30 Nëtnor -Ambasadorët e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian këtë të mërkurë kanë rënë dakord për mandatin negociues të Këshillit për rregullacionin për...